logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gecube Radeon 9550 bios upgrade- ATI video adapter not found

Mario[PL] 03 Sie 2006 16:51 1746 4
REKLAMA
  • #1 2876928
    Mario[PL]
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Witam !:!:
    Proszę o pomoc, podczas zakładania chłodzenia Pentagram do karty radeon 9550 jedna ze śrub mocujących powodowała zwarcie na kondensatorkach, mało tego delikatnie jest ukruszony rdzeń karty(naprawdę bardzo delikatnie).
    Chcę jakoś ratować kartę.
    Posiadam kopię biosu karty i chcałem ponownie wgrać bios ponieważ karta nie startuje oraz komputer nie uruchamia się poprostu ciemno i stoi(na innej karcie startuje) podejrzewałem uszkodzenie bios.
    Podczas flashowania programem flashrom.exe wyskakuje komunikat ATI VIDEO ADAPTER NOT FOUND próbowałem kazdej opcji czyli -p -f -sst za kazdym razem ten sam komunikat. ( -i również)
    Wkładając kartę na PCI ustawiłem w bios INIT DISPLAY FIRST PCI oraz włożyłem w AGP radeona 9550 komputer również nie startuje. Jak zmieniłem AGP x4 w Bios płyty głównej komputer wystartował na karcie PCI lecz ciągle ten sam komunikat. Próbowałem również na twardo na odpalonym dosie wkładałem kartę Radeon 9550 w AGP i to również nie pomogło.
    Proszę o pomoc co mam zrobić czy jest jakaś rada ?:?: może jakiś inny program do biosu ? Czy to już koniec mojej karty :cry::?:
    Mariusz z Kalisza
  • REKLAMA
  • #2 2877167
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Dlaczego sądzisz że uszkodzony jest bios ? Piszesz przecież że zrobiłeś zwarcie i uszkodziłeś rdzeń.
    "Próbowałem również na twardo na odpalonym dosie wkładałem kartę Radeon 9550 w AGP" - w ten sposób możesz tylko uszkodzić płytę główną.Obejrzyj karte dokładnie czy nie widać coś spalonego ( zwarcie),czy ścieżki są całe.
  • REKLAMA
  • #3 2877334
    Mario[PL]
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Witam !
    Ściezki są całe, co do zwarcia to nie jestem pewien czy było poprostu podejrzanie śrubka dotykała kondensatorów.
    Więc przyczyną jest pewnie ukruszony rdzeń. czy ma ktoś doświadczenie czy karta z ukruszonym(delikatnie) rdzeniem pracowała normalnie lub chociaz artefaktami :?:

Wiem ze nie powinno się wkładać karty na odpalonym kompie ale jestem zdesperowany :cry:

Mariusz
  • REKLAMA
  • #4 2877660
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Z ukruszonym rdzeniem karta może pracować prawidłowo,nieprawidłowo lub wcale.Na to nie ma mądrych.Załóż może stare chłodzenie,umyj z pasty dokładnie rdzeń,nałóż nowej pasty tylko nie na bazie srebra i sprawdź.
  • #5 2877750
    JONATAN
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    karta do śmietnika, miałem taki przypadek gdy ściągałem chłodzenie z FX-5700 i to nie byle jakiego ale Winfasta A360 DH!! na szczęscie uznali gwarancje Uffffff co za to była ulga!!
REKLAMA