logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura A1 – zaparzacz nie schodzi w dół, słychać przeskakiwanie plastiku

fifistarkowski 24 Cze 2025 20:41 414 9
REKLAMA
  • #1 21588498
    fifistarkowski
    Poziom 2  
    Witam,
    W moim ekspresie Jura A1 zaparzacz idzie tylko do góry, po czym słychać, jak przeskakuje plastik, a rozrusznik dalej pracuje w jedną stronę. Co jest przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 21721642
    Elektromacher
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Dobry... Coś drgnęło w temacie? Mam taki sam problem — zaparzacz "jedzie" do góry, do oporu, aż zębatki zaczynają przeskakiwać. Zaparzacz nie zacina się — jest czysty i świeżo wyczyszczony, nasmarowany i złożony. Błędny pomiar prądu silnika? Elektronika powinna chyba "zauważyć" wzrost prądu pobieranego przez silnik przy dojściu mechanizmu do skrajnego położenia, zmienić polaryzację i zacząć kręcić w drugą stronę... pz. B
  • REKLAMA
  • #3 21721862
    fifistarkowski
    Poziom 2  
    >>21721642 W serwisie powiedzieli mi, że cały zaparzacz do wymiany koszt 700, co nie ma sensu, no i za drogo, tak, że nic nie ruszyło
  • #4 21722984
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    Sprawdz czy sruby od zaparzacza sie nie poluzowaly .
  • REKLAMA
  • #5 21809212
    przem_brn
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Miałem ten sam problem, przyczyną była przekładnia przy tłoku. Składa się z dwóch części. Górna płytka mocuje się na zatrzaski, które są na słupkach z trybami. Te zatrzaski pękają. Ja u siebie skręciłem to na malutkie wkręty i już ponad rok działa bez problemu. Te modele tak mają. Ta część zwyczajnie się rozpada i serwis polega na wymianie całego zaparzacza.
  • #7 21889845
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    Nie moze byc slychac pszeskakiwania .Motor do wymiany ma pekniecie na mocowaniu gornej sruby .
  • REKLAMA
  • #9 21890787
    Piotrekop
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    >>21889862 trzeba wszystko umyć, wyczyścic zaparzacz, przesmarowac a przy okazji wymienic oringi.

Podsumowanie tematu

✨ W ekspresie Jura A1 zaparzacz dojeżdża tylko do górnego położenia, po czym słychać przeskakiwanie zębatek lub plastiku, a napęd dalej pracuje w jedną stronę i nie zmienia kierunku. W dyskusji wskazywano na możliwe zużycie lub pęknięcie przekładni przy tłoku, uszkodzenie mocowania silnika, poluzowane śruby zaparzacza, wyrobione lub wygięte plastikowe zębatki oraz awarię elektroniki/enkodera. Pojawiły się też sugestie czyszczenia, smarowania, wymiany oringów i sprawdzenia mocowań. Ostatecznie opisano przypadek, w którym przyczyną były niewłaściwe śruby zamontowane wcześniej przez kogoś innego, przez co elementy nie były prawidłowo dokręcone.
REKLAMA