logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] KiCad 3D Viewer – jak ustawić dwie płytki PCB w różnych pozycjach (pion/poziom) w przeglądarce 3D ?

rachimgames125 25 Cze 2025 10:28 345 6
REKLAMA
  • #1 21588892
    rachimgames125
    Poziom 4  
    Witajcie, mam pytanie odnośnie zobrazowań 3D płyt PCB w KiCad.
    Czy da się ustawić tak, aby 2 osobne płytki wyświetlane w przeglądarce 3D były od siebie inaczej ustawione? Dokładnie chodzi mi o to, aby jedna płyta była w pionie, a druga była jej podstawą poziomą.

Dodaję zdjęcie przykładowe:
    KiCad 3D Viewer – jak ustawić dwie płytki PCB w różnych pozycjach (pion/poziom) w przeglądarce 3D ?
  • REKLAMA
  • #2 21592691
    jvoytech
    Poziom 22  
    Ocena: 136
    Trzeba stworzyć footprint i w oknie właściwości powinna być zakładka gdzie dodaje się model 3d. Tam można go sobie przesuwać, skalować i obracać
  • REKLAMA
  • #3 21592882
    rachimgames125
    Poziom 4  
    Tak, footprinty mogę obracać,
    ale nie samą płytę PCB.
    A mi chodzi, czy da się ustawić pionową płytę PCB i na nią nakładać obrócone footprinty.

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

KiCad 3D Viewer – jak ustawić dwie płytki PCB w różnych pozycjach (pion/poziom) w przeglądarce 3D ?
    chodzi mi o to
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21593007
    jvoytech
    Poziom 22  
    Ocena: 136
    Nie wydaje mi się. Kicad oferuje pracę tylko jednej płytki PCB w danym momencie i w przeglądarce 3D leży ona poziomo. Można dodawać dodatkowe płytki jako np. moduły w formie footprintu bez pól lutowniczych z dodanym modelem 3d. Być może dałoby się wyeksportować aktualnie tworzoną płytkę do pliku step, otworzyć dodatkowe okno pcbnew w trybie standalone i tam umieścić nasz footprint/moduł pionowo.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Tak na szybko sprawdziłem jakby to można zrobić w Kicadzie. PCB "Front Panel" i "Mainboard" to osobne projekty. W projekcie "Front panel" pcb zostało wyeksportowane do pliku STEP, następnie w projekcie "Mainboard" został stworzony pusty footprint i narysowany tylko prosty kształt rzutu pionowego płytki panelu przedniego żeby się zorientować gdzie umieścić model 3d. We właściwościach do footprintu został dodany 3d model obrócony o 90 stopni i przesunięty we właściwe miejsce. Ten footprint następnie został umieszczony na PCB płyty głównej i mniej więcej wygląda to tak:

Widoczną wadą jest to że rendering tej płytki nie będzie wyglądał rewelacyjnie bo 3D Viewer importuje modele z pliku STEP gdzie są tylko kolory i nie wie, że są tam np. ścieżki, PCB i inne warstwy, do których trzeba zastosować właściwy shader.

Żeby rendering był wizualnie spójny to dwie płytki należałoby pewnie wyeksportować do np. Blender i tam renderować.
  • #5 21593251
    rachimgames125
    Poziom 4  
    O dziękuję, to będzie to, czego szukam.
    Jutro temat zaatakuję i dam znać, co i jak wyszło.
    Pozdrawiam serdecznie uprzejmego kolegę.
  • #6 21650086
    rachimgames125
    Poziom 4  
    Witam, sorry, że tak długo z tym zwlekałem, ale dopiero teraz znalazłem chwilę.
    Moje pytanie jest: gdzie stworzyłeś wizualizację modelu 3D płytki pionowej i jak wyeksportowałeś ją do pliku STEP.
    Resztę metod czaję, ale samo stworzenie tej płyty jako modelu 3D mnie zastanawia, bo próbowałem przez ChatGPT, ale on jest za tępy, żeby zrobić mi prosty projekt wizualizacji w formacie STEP.
  • REKLAMA
  • #7 21650089
    rachimgames125
    Poziom 4  
    Dobra, już wiem: stworzyłeś projekt, w którym narysowałeś gołą płytkę, a na koniec wziąłem plik eksport i wybrałeś format STEP.
    Sprawa zakończona — dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ustawienia dwóch płytek PCB w różnych orientacjach (pion/poziom) w przeglądarce 3D programu KiCad. Standardowo KiCad umożliwia pracę tylko z jedną płytką PCB, która jest wyświetlana poziomo. Obracanie pojedynczych footprintów jest możliwe, jednak nie samej płytki PCB. Zaproponowano rozwiązanie polegające na wyeksportowaniu jednej z płytek do pliku STEP, a następnie zaimportowaniu jej jako modelu 3D do projektu drugiej płytki w formie pustego footprintu z odpowiednio obróconym i przesuniętym modelem 3D. Takie podejście pozwala na wizualizację dwóch płytek w różnych pozycjach w przeglądarce 3D KiCad. Autor potwierdził, że model 3D pionowej płytki tworzy się poprzez prosty projekt PCB, który następnie eksportuje się do formatu STEP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA