Hej,
Opis jak ożenić ze sobą kilka różnych płytek na jednym arkuszu w PCBNEW.
Na przykładzie trzech płytek.
1 - Dla bezpieczeństwa kopiuję potrzebne pliki *.brd do nowego katalogu.
2 - Dla wygody nadaję im numerowane nazwy: "kidac_1.brd", "kidac_2.brd", "kidac_3.brd".
3 - W PCBNEW kolejno otwieram wyżej podane pliki i układam płytki tak, aby potem nie zachodziły na siebie i zapisuję.
4 - Teraz otwieram te trzy pliki w edytorze tekstowym. W moim przypadku jest to Kate.
Jeśli popatrzymy na początki plików, to można zauważyć w każdym z nich wiersz nagłówkowy np.:
"PCBNEW-BOARD Version 1 date 28/5/2008-17:09:36..."
i potem trzy sekcje wierszy o nazwach: $GENERAL, $SHEETDESCR, $SETUP.
Tak samo każdy z plików jest zakończony liniami:
"....
$EndTRACK
$ZONE
$EndZONE
$EndBOARD
"
Między wyżej wymienionymi elementami mieści się kilkaset lub kilka tysięcy wierszy opisujących daną płytkę.
5 - Teraz chodzi o to aby utworzyć jeden plik zawierający:
- Wiersz nagłówkowy i sekcje $GENERAL, $SHEETDESCR, $SETUP.
- Opis wszystkich płytek które chcemy umieścić na arkuszu.
- Wiersze zamykające plik:
"....
$EndTRACK
$ZONE
$EndZONE
$EndBOARD
"
6 - Jeden z plików wybieramy jako bazowy, ja wybrałem największy czyli "kidac_1.brd".
Kasujemy w nim końcowe linie:
$EndTRACK
$ZONE
$EndZONE
$EndBOARD
i zapisujemy plik
7 - W następnym pliku (u mnie "kidac_2.brd") kasujemy wiersz nagłówkowy i wspomniane wyżej sekcje początkowe $GENERAL, $SHEETDESCR, $SETUP.
Ostatnia Kończy się wierszem $EndSETUP. W moim przypadku w jednym z plików jest to wiersz 57, a w dwóch pozostałych wiersz 52.
8 - Kasujemy końcowe linie:
$EndTRACK
$ZONE
$EndZONE
$EndBOARD
9 - Pozostałość kopiujemy na koniec pliku "kidac_1.brd" i zapisujemy ten plik.
10 - W ostatnim pliku usuwamy wiersz nagłówkowy i sekcje początkowe $GENERAL, $SHEETDESCR, $SETUP.
11 - Pozostałość kopiujemy na koniec pliku "kidac_1.brd" i zapisujemy ten plik.
12 - Zapisany ostatnio plik otwieramy w PCBNEW.
Jeżeli są potrzebne korekcje położenia płytek na arkuszu, możemy to zrobić wykorzystując funkcję "Move Block" ( w polskiej wersji chyba "Przesuń blok")
Pozdrawiam