logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KD-70XF8305– wymiana płyty głównej 1-982-627-11, problem z aktualizacją firmware

DarekRz4 25 Cze 2025 20:40 888 29
REKLAMA
  • #1 21589443
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Pacjent jak w temacie. Płyta głowna padła. W związku z tym że widziałem jak padała mogę to opisać bo telewizor kolegi. Najpierw podczas włączania ( kolega uparcie wyłaczał tv listwą potrafił zawiesić się na ładowaniu androida, ale po chwili szedł dalej i uruchamiał się normalnie. Potem zawiesił się ponownie na kółeczkach androida i już tak został. Kolega wyłączył go z sieci i włączył, ale płyta już nie wstała. LED czuwania nie świeci się. Po wciśnięciu na klawiaturze lokalnej power i vol- zapala się zielona dioda i po kilku sekundach gaśnie i tyle. Nie reaguje na pilota oczywiście też. Płyta 1-982-627-11 z kodem QR - YA03028AA
    Dostałem od człowieka który tym handluje kilka takich płyt identycznych ( mogą być oczywiście od innego modelu, tego nie wie nikt. Przysłał mi także chyba z 5 płyt z innym kodem QR- YA03058AC które ponoć też podchodzą. Teraz do rzeczy: Po wpięciu pierwszej płyty LED zaczęła migać na zielono-pomarańczowo co jest oczywiste. Ściągnąłem że strony Sony firmware do tego modelu jednak soft nie chce się w żaden sposób zacząć wgrywać. Miga LED na zielono-pomarańczowo po kilku minutach zaczyna grać muzyczka i ten stan trwa bez końca. Identyczna sytuacja jest z prawie że wszystkimi płytami. Prawie gdyż na jednej telewizor uruchamia się od razu, pojawia się logo Sony, potem zaczyna się ładować android i po chwili wyłącza się i znowu logo Sony i tak w pętli. Tą płytę zakwalifikowałem jako uszkodzoną. Teraz mam pytanie . Czy ja źle przygotowuje pena bo już nie wiem dlaczego żadna z płyt nie chce ruszyć z softem. Po sciągnieciu pliku rozpakowuje go od razu na pendrive'a sformatowanego Fat32 o pojemności 4giga. Po rozpakowaniu na penie jest tylko jeden plik goły czyli nie jest w żadnym folderze. Wygląda on tak : sony_dtvOFA60AOAAOAA_00004100_1607... Plik typu PKG
    Na wyłaczonym telewizorze wkładam pena i wkładam wtyczkę do gniazdka. Po chwili zaczyna migać zielono- pomarańczowo i tyle. W takim stanie zostawiam go nawet na kilka godzin. Nic się nie dzieje.
    Na początku myslałem że może padł t-con albo matryca razem z płytą jednak skoro na tej jednej płycie startuje i jest logo Sony i kółeczka androida to mniemam że chyba
    T-con i matryca są raczej ok, choć mogę się mylić.
    Czy ktoś z kolegów może coś doradzić ? Na wszystkich podstawianych płytach odbiornik reaguje na pilota. Można tv wyłączyć oraz włączyć - po włączeniu oczywiście miga tylko zielono- pomarańczowy LED. Co robię nie tak bo to że wszystkie płyty są padnięte jest raczej niemożliwe choć to są używki. Próbowałem też ściągac firmware z Litewskiej strony, ale jest dokładnie to samo.
  • REKLAMA
  • #2 21589724
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 584
    Try with another flash/ pena/
  • #3 21589746
    Casimirvs
    Poziom 6  
    Cześć,
    Ja bym jeszcze spróbował zamieścić program na innym pendrive'ie, np. 8 GB, oraz pokombinował z różnymi ustawieniami formatowania pendrive'a. Zdążyło mi się, że co prawda nie w TV, a przy aktualizowaniu mapy w samochodzie, że jednej karty mi nie przyjął, choć w komputerze śmigała, a po odpowiednim ustawieniu wielkości klastrów wszystko zaczęło działać.
    Pozdrawiam.
  • #4 21589790
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Próbowałem na dwóch pendrive 4i 16 giga i na dwóch oprogramowaniach ze strony Sony i z jakiejś Litewskiej strony. Być może trzeba by poszukać jeszcze innego źródła. Dziwne to jest. Wprawdzie z tymi płytami mam niewielkie doświadczenie, ale wgrywałem kilka razy oprogramowanie do podobnych płyt. Pamiętam że też nie szło to tak od kopa. Tu nie idzie wcale.
    Kol. Jeloi masz / znasz jakieś inne źródło skąd można by pobrać soft ?
  • #5 21589805
    Casimirvs
    Poziom 6  
    Niestety nie, tak się zastanawiam, czy przypadkiem skoro nie można wgrać na żadną płytę oprogramowania, to czy przypadkiem nie ma jakiegoś mechanicznego zabezpieczenia, np. albo ściągnąć jakiś rezystor lub też zrobić jakiś mostek i wtedy by poszło. Stara sztuczka robiona przez producentów, ale znana tylko autoryzowanym serwisom.
    Znalazłeś jakiś schemat, serwisówkę? Może ruskie strony coś piszą w temacie.
    Myślę, że jak masz oprogramowanie z dwóch źródeł i się nie wgrywa, to jak znajdziesz z trzeciego, to też może nie pójść.
    Jeszcze jedno, może jest jakiś problem z modelem i płytą (programowo), w łapkach jest tak, że BIOS ogarniasz do płyty, nie do laptopa, bo właśnie się nie uruchomi.
  • REKLAMA
  • #6 21589811
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Spróbuj zmienić partycję pendrive z GPT na MBR, mi to pomogło, upewnij się że plik ma odpowiednią nazwę i odpowiednią lokację, najlepiej powiedz jak wrzucasz też firmware na pendrive
  • REKLAMA
  • #7 21589918
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Main o opisie : 1-982-627-11 / YA03028AA jest pod model SONY
    KD-55XF8577
    KD-49XF8577

Org. płyta była Link_ 110 euro
    czasem jest na (ebay), ale droższa ok. 2x
    Main KD-55XF8796 KD55XF8796 TV : 1-982-627-11 /YA03029AA Link

Te otrzymane płyty to pod całkiem inny model
    pcb: 1-982-627-12 / YA03058AC dla Sony FW-75BZ35F
    * matryca V750QWME01 ..
  • #8 21589930
    DarekRz4
    Poziom 24  
    XTeRX - Napisałem to w pierwszym poście, ale jeszcze raz : Po pobraniu pliku wkładam pena do komputera i rozpakowuje plik z lokalizacją od razu na pena. Po rozpakowaniu i otwarciu plik jest widoczny od razu czyli nie siedzi w żadnym folderze i tyle . Ma postać taką jak napisałem w pierwszym poście.
    Lisek - Płyta na pewno siedziała tam oryginalnie bo tylko ja obsługuje ten TV . Kilka lat temu wymieniałem mu zasilacz i otwierałem go pierwszy raz . Teraz stało się to co się stało i to jest jego druga usterka. Też go otwierałem osobiście. Te inne płyty pod 75 cali ponoć też powinny podejść, ale tego nie jestem w stanie potwierdzić - słyszałem to tylko od kogoś, może to być nieprawda.
  • #9 21589937
    XTeRX
    Poziom 20  
    >>21589930
    Próbowałeś zmienić z partycji GPT na MBR?
  • #10 21589948
    lisek
    Serwisant RTV
    Spojrzyj w ten temat (ten wsad z kol. pena) Link
  • #11 21589964
    DarekRz4
    Poziom 24  
    XTeRX napisał:
    >>21589930
    Próbowałeś zmienić z partycji GPT na MBR?

Jeszcze nie .

Dodano po 45 [minuty]:

lisek napisał:
    Spojrzyj w ten temat (ten wsad z kol. pena) Link

No czytałem. Gość opisuje że nie moze zaktualizować telewizora 49cali, ale działającego. Potem robi to tak jak opisuje Sony na swojej stronie i wszystko idzie, ale to ma niewiele wspólnego z moim przypadkiem, gdzie telewizor nie działa.
  • #12 21590147
    XTeRX
    Poziom 20  
    Daj zdjęcia płyty oryginalnej i tych co otrzymałeś
  • #13 21590208
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Wieczorem.
  • #14 21590253
    lisek
    Serwisant RTV
    Tam pcb jest to "samo", ale lekkie modyfikacje na płycie i rózne wsady eMMC
  • #15 21590380
    jeloi
    Poziom 34  
    sony_dtv0FA60A0AA0AA_00004100_16072201000365.pkg
    This the file from Sony.

Hold power button and turn on. Release after 10sec. and wait
  • #16 21590625
    DarekRz4
    Poziom 24  
    lisek napisał:
    Tam pcb jest to "samo", ale lekkie modyfikacje na płycie i rózne wsady eMMC

Dokładnie . Płyty są praktycznie identyczne. Nie daje zdjęć bo one nic tu nie wniosą . Nie widać różnic między nimi. Zaraz zrobię to co radzi kolega Jeloi .

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

No niestety żadne próby nic nie wnoszą. Na żadnej płycie TV nie próbuje rozpocząć procesu wgrywania oprogramowania. Wkurza mnie już to przyznam się bo Sony podaje na swojej stronie dokładnie co należy zrobić. Robię to i nic się nie dzieje. Dwa pendrivy , dwa oprogramowania, różne sposoby formatowania i różne sposoby włączania telewizora. Sam już nie wiem co można jeszcze zrobić . Po włączeniu wtyczki do gniazdka dioda pendriva tylko raz krótko błyśnie i tyle .
  • #17 21590795
    Casimirvs
    Poziom 6  
    Teraz hipotetycznie, na zasadzie raczej odbicia od tematu wgrania systemu, ale dalej w temacie płyt. Pisałeś o T-conie, może faktycznie coś innego siadło i dlatego nie chce się uruchomić wgrywanie systemu. Najczęściej jest tak, że program sprawdza wszystkie elementy, aby określić, co jest na stanie (checkpointy). Jeżeli jest wszystko ok, to kontynuuje proces. Może coś innego blokuje wgranie softu? Wiem, że wykluczyłeś taką ewentualność, ale sprawdź jeszcze raz, może jakiś kondek padł i robi psikusy.
  • #18 21590807
    jeloi
    Poziom 34  
    Problem with EMMC
  • REKLAMA
  • #19 21590822
    XTeRX
    Poziom 20  
    >>21590625
    Spróbuj właśnie tak jak radzi Casimirvs czyli odłączyć wszystko od płyty głównej a jedynie zostawić podłączony moduł IR no i oczywiście płytę zasilającą z odłączonym podświetleniem które też może blokować taki proces, być może coś blokuje uruchomienie procesu upgrade'u. Taki przypadek blokady można mieć np w oledach gdy ma się zwarcie matrycy lecz jak się odłączy matrycę od tcona to wtedy już nie blokuje płyty i robi takowy upgrade
  • #20 21590827
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Casimir -Nie wykluczam uszkodzenia poza płytą główną, wszystko jest możliwe.
    Jeloi. - Na wszystkich płytach? Mam ich chyba 7 albo 8 szt. No chyba że to jakaś wada fabryczna. A te co mam to używki.
    XT - zrobię tak, choć mam obawy bo to durne Sony, nie podłączysz czegoś i zaraz woła o oprogramowanie.
  • #21 21590829
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Takie kombinacje, a tam po prostu tak jak napisał, jeżeli skończyła się pamięć eMMC, nie łatwiej wysłać oryginalną płytę do naprawy?
  • #22 21590832
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Telo, telewizor jest kolegi, już rozmawiałem z gościem co naprawia te płyty, kazał wysłać jednak zawsze pozostaje ryzyko że zapłacę, a to dalej nie będzie chodziło bo coś jeszcze padło oprócz płyty ( przypominam że on przez kilka lat wyłączał tv poprzez listwę. Mając możliwość wypożyczenia tych płyt pomyślałem że to bezpieczniejsza droga. Poza tym za tydzień miesiąc może się trafić kolejny przypadek. Może warto wiedzieć na przyszłość co wtedy robić. 8 płyt uwalonych tak samo ?
  • #23 21590834
    Telo
    Serwisant RTV
    DarekRz4 napisał:
    Potem zawiesił się ponownie na kółeczkach androida i już tak został.

Można taką płytę wysłać do naprawy i przetestują ją poza telewizorem.
    Z opisu ewidentnie uszkodzenie pamięci, skończyły się wpisy i odczyty...
  • #24 21590913
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Telo, zgadzam się z tobą w całej rozciągłości. Jednak w to że uszkodzone są wszystkie płyty w identyczny sposób nie wierzę zwłaszcza że człowiek twierdzi że część tych płyt są wyciągnięte z rozbitków więc teoretycznie są/-powinny być sprawne. Nie musi mnie oszukiwać bo ja za nie nie płaciłem ani grosza. Dopiero jak płyta by ruszyła to wtedy bym zapłacił. No chyba że tutaj jest tak jak w nowych Samsungach że albo identyczna pod wieloma względami albo nic i żadne próby nie mają sensu. Tak to wygląda.
  • #25 21590942
    Telo
    Serwisant RTV
    No ok, a masz dokładnie płytę od Twojego modelu z tym samym oznaczeniem i z taką samą matrycą oraz resztą, co jest do niej podłączone? Wątpię w to...
    Oprogramowanie też musi być takie samo jak to dla Sony.
  • #26 21590968
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Właśnie i tu jest problem. Mam tylko jedną płytę o identycznym oznaczeniu ( Laminat i kod QR ) jednak pod jaką to było matrycę to nie mam pojęcia. Reszta płyt ma inny kod QR . Człowiek twierdzi że sprzedawał już te płyty pod inne modele i to po wgraniu oprogramowania działało .............. podobno :) . Jednak nawet ta jedna zachowuje się tak jak pozostałe. Smiem twierdzić mimo to że te z innym kodem QR powinny chodzić po wgraniu softu . Pisałem w pierwszym poście że jedna z podstawionych płyt z innym kodem QR rusza od razu bez wgrywania czyli pojawia się logo Sony potem zaczyna ładować się android ( obraz jest normalny, podświetlenie działa normalnie ) i TV wyłącza się i znów logo Sony i tak w pętli . Sadzę że ona jest uszkodzona po prostu bo miałem już takie przypadki z tą serią Sony tylko mniejszymi ekranami z identycznym objawem i zawsze wymiana płyty pomagała. Więc reasumując chyba powinny przynajmniej niektóre chodzić no ale to przecież Sony...
  • #27 21590976
    lisek
    Serwisant RTV
    eMMC KLMAG1JENB-B041

* jest i na podobnej plycie 1-982-626-21 pod Sony kdl-43wf804
    Rozpiska jego pin

Sony KD-70XF8305– wymiana płyty głównej 1-982-627-11, problem z aktualizacją firmware

Dla kdl-43... , ponizej

• #28 21591028
    DarekRz4
    Poziom 24  
    W tych co mam jest w tym samym miejscu co twoje pierwsze zdjęcie.
  • #29 21714125
    RAVAl21
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    >>21591028 Cześć.
    Nie wiem, czy aktualne, ewentualnie może się komuś przydać.
    Wczoraj walczyłem z taką płytą, na stanie miałem płytę od 60", a pacjenta 55". Po włożeniu płyty tylko mruganie naprzemienne: pomarańczowy–zielony. Płyta nie przyjmowała oprogramowania z pendrive'a zgodnie z instrukcją Sony czy innymi poradnikami.
    Płyta od 60" sprawna, na stole dawała obraz
    (na LVDS TV160), oraz oryginalna na matrycę, ale tylko logo Sony. (Padł procesor, wymiana pamięci nie pomogła).
    Więc miałem pewność co do pozostałych podzespołów.
    Przez przypadek na anglojęzycznych filmach znalazłem rozwiązanie, że jak druga płyta nie przyjmuje oprogramowania, wystarczy zmienić nazwę pliku na upgrade_loader.pkg i po podłączeniu zasilania dioda weszła z marszu na białą, pulsującą. Po 30 min. wstał TV.
    Pozdrawiam.
  • #30 21714235
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Dzięki za wpis. Winny jestem odpowiedź jak potoczyły się losy w/w tv. Wysłałem oryginalną padniętą płytę do gościa co je naprawia . Wysłałem mu także dwie z tych wypożyczonych które nie przyjmowały oprogramowania . Gość stwierdził że tej oryginalnej nie jest w stanie naprawić. Natomiast jedną z tych nie przyjmujących oprogramowania zrobił przygotowując ją do tego konkretnego modelu. Płyta przyszła, wstawiłem ją do tv i wszystko ruszyło. Kolega się cieszy. Ją też.
    Kolego RAVAI21 , jak będę miał następny taki przypadek to chętnie skorzystam z tej porady. Ciekawe czy zadziała.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sony KD-70XF8305 z uszkodzoną płytą główną 1-982-627-11 (kod QR YA03028AA), która nie uruchamia się i nie reaguje na aktualizację firmware. Próby wgrania oprogramowania z oficjalnej strony Sony oraz innych źródeł na różne pendrive’y (4 i 16 GB) nie przyniosły efektu. Wymieniono kilka płyt głównych, w tym z innymi kodami QR (np. YA03058AC), które teoretycznie powinny pasować, lecz również nie reagowały na aktualizację. Sugerowano różne metody formatowania pendrive’a (GPT vs MBR) oraz sprawdzenie poprawnej nazwy i lokalizacji pliku firmware. Podejrzewano uszkodzenie pamięci eMMC, co może blokować proces aktualizacji. Zalecano odłączenie wszystkich modułów oprócz zasilania i modułu IR, aby wykluczyć blokady sprzętowe. Wskazano, że oryginalna płyta z uszkodzoną pamięcią eMMC może być nie do naprawy, a używane płyty z innych modeli mogą wymagać odpowiedniego przygotowania i dopasowania firmware. Ostatecznie naprawa jednej z używanych płyt przez specjalistę pozwoliła na uruchomienie telewizora. Znaleziono też rozwiązanie polegające na zmianie nazwy pliku firmware na "upgrade_loader.pkg", co umożliwiło rozpoczęcie aktualizacji i uruchomienie TV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA