logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt 910.2 – hulajnoga gaśnie po 5 s na nowym sterowniku, co jeszcze sprawdzić?

przemek987651 27 Cze 2025 11:56 309 3
REKLAMA
  • #1 21591090
    przemek987651
    Poziom 6  

Opis problemu
    Mam hulajnogę elektryczną Blaupunkt 910.2. Po podłączeniu baterii kontroler samoczynnie włącza zasilanie, pracuje ok. przez ok. 5 sekund, po czym wyłącza i nie pozwala się ponownie włączyć. Działa tylko włączenie oświetlenia z przodu.

---

Co dotychczas sprawdziłem

1. Sterownik i płytka od panelu
    Wymieniony na nowy – bez zmiany zachowania.
    2. Okablowanie
    Przemierzone wszystkie przewody (kontrola ciągłości).
    Żadnych przerw.
    3. Czujniki Halla
    Pomiar rezystancji między fazami silnika:
    1,2 Ω każda para.
    4. Połączenia między płytką LCD a sterownikiem
    Sprawdzone przewody sygnałowe i zasilające – ciągłość ok.
    5. Manetka gazu
    Sprawna – przy chwilowym włączeniu reaguje, także idzie wejść w tryb serwisowy.
    6. BMS
    Bypass BMS (bezpośrednie zasilanie akumulatora do sterownika) – bez efektu.
    7. Czujnik hamulca
    Rozłącznik hamulca (tzw. krańcówka) ok.
    8. Światło STOP
    Działa poprawnie, brak zwarć czy przerw.
    9. Tryb serwisowy
    Po wejściu w tryb serwisowy hulajnoga się zawiesza – nie wyłącza się ani nie reaguje na manetkę.

Bateria ma 41,4 V.
    Nie wykrywam zwarć między przewodami zasilania (B+, B–).

1. Co może powodować automatyczne wyłączanie się sterownika po ok. 5 s?
    2. Czy istnieje mechanizm ochronny (temperaturowy, prądowy lub napięciowy) w tym modelu, który mógłbym manualnie zweryfikować/symulować?
    3. Czy ktoś spotkał się z podobnym objawem w hulajnogach Blaupunkt lub na podobnych?
    4. Jakie kolejne kroki diagnostyczne byście polecili?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, nawet te „edukacyjne”, jeśli coś teoretycznie może pomóc lepiej zrozumieć działanie układu sterowania.
  • REKLAMA
  • #2 21591232
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21591090 Hallo,

przemek987651 napisał:
    Po podłączeniu baterii kontroler samoczynnie włącza zasilanie

Tak nie powinno być, widocznie jest zwarcie na tej linii. To, że się sam wyłącza, jest zrozumiale — rozpoznaje długie naciśnięcie przycisku POWER (zwarcie), wiec się wyłącza. Oczywiście, że nie można nic uruchomić przyciskiem POWER, bo ta linia jest cały czas na zwarciu.
  • REKLAMA
  • #3 21591392
    przemek987651
    Poziom 6  
    >>21591232
    Sprwdzilem jeszcze raz, jest ok, i też się wyklucza zwarcie na tym przycisku power, nie dało by rady wejsc w tryb konfiguracji func 1 + power
  • #4 21592034
    krzysiek_sw
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    >>21591392 Hallo,
    ups... napisałem odpowiedź i poszedłem spać... i... gdzie odpowiedź? Chyba coś nie tak nacisnąłem...

No nic, jeszcze raz — dlaczego sądzisz, że się wyklucza?
    Przecież objawy wskazują na naciśnięty przycisk POWER, zwarcie na tej linii. Wejście w menu nie jest żadnym wyczynem, naciskasz func 1, a POWER i tak jest już naciśnięty (zwarty). Dlatego też po wejścia w menu, hulajnoga się zawiesza, bo przycisk POWER cały czas jest naciśnięty (zwarty).

Mógłbyś podać, ile kabli jest w tej wiązce od przycisków do kontrolera.
REKLAMA