logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Moduł Tuya T2-U pozwala tylko na 4 punkty danych - jak włączyć więcej DP dla funkcji niestandardowyc

greenealf 28 Cze 2025 11:53 879 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21591980
    greenealf
    Poziom 2  
    Próbuję dodać niestandardowe funkcje do modułu programistycznego Tuya T2-U (później podłączonego do Arduino z czujnikami), aby mieć 5 lub 6 punktów danych dostępnych dla różnych inteligentnych automatyzacji. Używam wszystkiego oficjalnego Tuya - modułu, aplikacji do nagrywania modułów w chmurze, asystenta debugowania modułów itp. Mam 4 DP działające idealnie, ale bez względu na to, jak dostosuję inne funkcje na platformie deweloperskiej Tuya, używając różnych numerów DP, typów danych itp., nie udaje im się zgłosić zmian do funkcji rejestrowania online lub mojej aplikacji Tuya na smartfony. Spędziłem nad tym tygodnie - będę krzyczeć.

Mam "urządzenie" programistyczne skonfigurowane jako prosty przełącznik (który powinien umożliwiać dziesiątki DP), ale nawet gdy wybiorę domyślny przełącznik (boolean) DP lub inne standardowe DP, wszystkie zawodzą. Nie są zgłaszane żadne błędy, po prostu nic. Wygląda na to, że mam tylko trzy "wartościowe" DP i jeden logiczny. Wielokrotnie odświeżałem i wypalałem ponownie. Inżynierowie wsparcia Tuya odpowiedzieli, ale nie znaleźli jeszcze rozwiązania.

Proszę, niech ktoś uratuje moje zdrowie psychiczne!

PS: Używam starego dobrego MCU SDK (nie TuyaLink ani TuyaOS) i własnej opcji oprogramowania układowego Tuya T2-U.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21592304
    LaserGrawer

Poziom 11  
    Ocena: 8
    Choć nie jest to oficjalnie dobrze udokumentowane, niektóre typy urządzeń mają ograniczenia DP (np. 4–5 aktywnych jednocześnie). Sprawdź:
    W Tuya IoT Platform - Product - Function Definition czy wszystkie DP mają status „Published”.
    Usuń domyślne DP i zostaw tylko swoje — czasem zbyt wiele domyślnych blokuje inne.

Daj znać w jaki sposób udało Ci się naprawić.
    Konto firmowe:
    Laser Grawer
    Wandów 2, Wola Mysłowska, 21-426
  • REKLAMA
  • #3 21592568
    greenealf
    Poziom 2  
    >>21592304 Dzięki za pomysły. Niestety informacja o statusie "Published" musiała zostać usunięta na platformie deweloperskiej. Nie ma nic takiego, ani w głównym interfejsie "Definicja funkcji", ani w oknach dialogowych "Dodaj" dla funkcji standardowych i niestandardowych. Zdecydowanie próbowałem zredukować wszystkie funkcje do tych, których naprawdę potrzebuję, bez żadnych standardowych i zbędnych. Nie pomogło. Mam cztery dobre funkcje, ale potrzebuję pięciu! Sześć byłoby idealne. Myślę to samo, co ty, o jakimś niepisanym ograniczeniu liczby DP w niektórych produktach, ale pracownicy wsparcia Tuya zachowują się tak, jakby nie było takiego problemu.

Chciałbym stworzyć nowy produkt od podstaw, być może czujnik środowiskowy lub coś podobnego, co prawdopodobnie pozwoliłoby na więcej DP niż przełącznik, ale kiedy próbuję to zrobić, jako opcje oferowane są tylko TuyaLink lub TuyaOS. Chcę MCU SDK, z którym jestem zaznajomiony, ale wydaje się, że teraz odciągają od niego ludzi. Jestem więc uwięziony w tym starszym produkcie, próbując dodać jeszcze jeden DP!
  • REKLAMA
  • #4 21593646
    greenealf
    Poziom 2  
    Udało mi się rozwiązać problem. Po dokonaniu jakichkolwiek zmian online, oprócz wypalenia dostosowanego oprogramowania układowego, musiałem:
    1. Zresetować moduł za pomocą przycisku Basic Functions / Reset w asystencie debugowania (nie jestem pewien, jak ważny jest ten krok w porównaniu z przyciskiem na płycie) i...
    2. Całkowicie usunąć urządzenie z aplikacji telefonu i ponownie wykonać krok parowania.
    Resetowałem za pomocą fizycznego przycisku i tylko usuwałem aplikację z ekranu głównego. Nadal była aktywna w tle. Bałem się całkowicie ją usunąć na wypadek, gdybym nie był w stanie ponownie sparować urządzenia (utknąłem na kilka dni, próbując wariantów naciśnięcia przycisków na pokładzie, dopóki asystent debugowania nie załatwił sprawy). Bałem się również utraty czterech dobrych DP, które miałem pod ręką, co pozwoliłoby przynajmniej na częściową funkcjonalność.
    Tak więc przeszedłem do następnego etapu.
  • #5 21593657
    greenealf
    Poziom 2  
    Po wprowadzeniu zmian w funkcjach w interfejsie internetowym Tuya:
    1. Pobierz nowy plik json i nagraj dostosowane oprogramowanie układowe na moduł za pomocą platformy autoryzacji nagrywania modułów w chmurze Tuya.
    2. Załaduj nowy plik json do asystenta debugowania Tuya, który jest dostępny w zakładce Sprzęt na platformie deweloperskiej, w pobliżu łącza json. Przy okazji zignoruj wszelkie błędy aktualizacji po otwarciu aplikacji asystenta. U mnie działało to dobrze z aktualizacjami lub bez.
    3. Zresetuj moduł za pomocą przycisku Basic Functions / Reset w asystencie debugowania (nie jestem pewien, jak ważny jest ten krok w porównaniu z przyciskiem na pokładzie).
    4. Całkowicie usuń urządzenie z aplikacji telefonu i ponownie wykonaj krok ponownego parowania, który powinien być oferowany automatycznie, jeśli moduł jest podłączony i działa w asystencie debugowania.
    5. Wyślij kilka wartości testowych do DP za pomocą asystenta debugowania.
    6. Sprawdź dzienniki online (Product / Device / Device Details i zmień serwer na taki, który pokazuje wyniki).
    7. Miejmy nadzieję, że najnowsze wartości testowe zostaną odzwierciedlone w dziennikach. Świętuj!
REKLAMA