logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Okno balkonowe 5 lat – nie działa uchył, klamka nie obraca się do góry, regulacja prowadnic

Trivet1 28 Cze 2025 11:56 1206 8
REKLAMA
  • #1 21591983
    Trivet1
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z oknem balkonowym w 5-letnim budynku. U wszystkich okno otwiera się w pionie - uchylnie, u mnie niestety nie da się przekręcić klamki do góry. Nieważne, czy okno jest otwarte, czy nie. Rozebrałem okno i zmieniłem ustawienie prowadnic na górze i dole, dzięki czemu udało mi się ustawić okno tak, że otwierało się uchylnie, ale nie dało się go zamknąć. Pytanie brzmi, czy dobrze szukam, tylko źle ustawiłem, czy może problem leży gdzie indziej?

Okno balkonowe 5 lat – nie działa uchył, klamka nie obraca się do góry, regulacja prowadnic
    Okno balkonowe 5 lat – nie działa uchył, klamka nie obraca się do góry, regulacja prowadnic
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21592046
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3655
    Każdy element okucia ma trzy możliwe pozycje. Trzeba ustawić każdy z nich dokładnie na środku. W takim ustawieniu można dopiero spiąć poszczególne części. Jeżeli coś rozkręcałeś, to może być źle ustawione. To środkowe ustawienie odpowiada pozycji otwartej okna, czyli klamka ma być poziomo.
  • #3 21592063
    Trivet1
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Czyli, jak rozumiem, należy rozkręcić jeszcze raz tę listwę i ustawić na środku bolce na dole, górze i boku okna, czy dobrze to rozumiem?
  • REKLAMA
  • #4 21592067
    balonika3
    Poziom 43  
    Trivet1 napisał:
    Dziękuję za odpowiedź. Czyli jak rozumiem należy rozkręcić jeszcze raz tę listwy i ustawić na środek bolce na dole, górze i boku okna, czy dobrze to rozumiem?

Dokładnie tak.
  • REKLAMA
  • #5 21592359
    Trivet1
    Poziom 2  
    Rozebrałem i w końcu znalazłem problem. Nie wiem, jak to możliwe, ale na rogu okna na spodzie wkręcona była śruba tam, gdzie wystaje bolec, przez co nie dało się przekręcić klamki - zdjęcie 1 i 2. Jak to możliwe? Ponadto mocowanie do okna pionowego było wkręcone w złym miejscu i uniemożliwiało blokowanie się okna - zdjęcie 3. Ponadto podniosłem oba okna delikatnie w górę, kręcąc śrubą na dolnym zawiasie pionową w prawo. I trochę tą po otwarciu okna.

Zostało jeszcze obcieranie lekkie na środku okna widoczne na zdjęciu 4 i 5. Zauważyłem, że szczelina na górze i dole jest szersza od tej na środku - da się to jakoś wyregulować? Zawias góry okna uchylnego na 6 zdjęciu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21592395
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Trivet1 napisał:
    Zauważyłem, że szczelina na górze i dole jest szersza od tej na środku - da się to jakoś wyregulować?
    Nieraz wystarczy mocniej " walnać " pięścią w środek ościeżnicy lewej ( patrząc od strony pokoju ) i problem znika.
  • Pomocny post
    #7 21592401
    balonika3
    Poziom 43  
    Jeśli chodzi o szczelinę i obcieranie, to musisz na siłe przepchnąć pionowe profile skrzydła. Po prostu mocno pchnąć je w kierunku szyby. I nic na to nie poradzisz - skrzydła nie mają przewiązek, a dwumetrowy profil, nawet wznacniany profilem stalowym, jest po prostu wiotki i giętki.
  • #8 21656378
    Trivet1
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedzi :)
  • #9 21656379
    Trivet1
    Poziom 2  
    Drzwi balkonowe zostały poprawnie ustawione.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył okna balkonowego w 5-letnim budynku, gdzie klamka nie obracała się do pozycji uchylnej. Po rozebraniu okucia i zmianie ustawienia prowadnic udało się częściowo otworzyć okno uchylnie, lecz nie zamknąć. Kluczowe okazało się prawidłowe ustawienie elementów okucia w pozycji środkowej, co umożliwia poprawne działanie klamki. Znaleziono również fizyczną przeszkodę – śrubę wkręconą w miejscu bolca na spodzie ramy, uniemożliwiającą obrót klamki. Dodatkowo mocowanie pionowego okna było źle zamontowane, co blokowało mechanizm. Regulacja wysokości okna została wykonana przez podniesienie skrzydła śrubą na dolnym zawiasie. Problem z nierówną szczeliną i lekkim obcieraniem w środku okna można rozwiązać poprzez mocne przesunięcie pionowych profili skrzydła w kierunku szyby, gdyż profile są elastyczne i mogą się wyginać. Dodatkowo zasugerowano delikatne uderzenie pięścią w ościeżnicę, co czasem usuwa problem blokady. Ostatecznie drzwi balkonowe zostały poprawnie wyregulowane i działają prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA