logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder UPC Horizon + TV TCL 43C645 – niska prędkość internetu przez Ethernet.

emarti 28 Cze 2025 19:08 1071 39
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego telewizor TCL 43C645 pokazuje tylko ok. 9 Mb/s połączenia przez Ethernet, skoro streaming 4K i aplikacje działają płynnie?

Pomiar 9 Mb/s najpewniej jest błędny albo oznacza, że telewizor zestawił łącze bardzo wolno; przy 100 Mb/s Ethernet w TV realna przepustowość powinna być rzędu ~90 Mb/s, więc 9 Mb/s sugeruje problem z kablem, portem w TV/routerze albo negocjację na 10 Mb/s [#21592513][#21592532][#21593038][#21595267] Streaming 4K może mimo to działać płynnie, bo serwisy nie muszą wysyłać pełnych 85 Mb/s cały czas, a TV może buforować i skalować obraz, więc sam fakt płynnego odtwarzania nie potwierdza wyniku speedtestu [#21592508][#21593545] Najrozsądniejszy test to wpiąć ten sam kabel do laptopa i sprawdzić, na jakiej prędkości zestawia się link oraz jaki wynik daje speedtest; dopiero wtedy można odróżnić uszkodzony kabel/port od ograniczeń samego TV [#21592532][#21592859][#21593038] Przy Wi‑Fi 5 GHz różnice rzędu 40–70 Mb/s na TV wobec 300 Mb/s na telefonie mogą wynikać z okrojonej karty Wi‑Fi w telewizorze, gorszych anten, zakłóceń w eterze albo tego, że TV nie pracuje tak naprawdę na pełnym Wi‑Fi 5 [#21593545][#21599313] Warto sprawdzić analizatorem Wi‑Fi, który kanał jest najmniej oblegany, i upewnić się, że telewizor łączy się z właściwym SSID 5 GHz [#21592850][#21599313]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 21592320
    emarti
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Dekoder UPC Horizon z funkcją routera i wyjściami Ethernet, telewizor TCL 43C645. Całość połączyłem kablem Ethernet, nowym, niby z przepustowością do 1Gb, Internet stacjonarny od UPC do 300 Mb/s. Ogólnie wszystko chodzi na telewizorze płynnie. Otwierają się aplikacje i odpalają filmy ze streamingu. Na YouTube bez problemu odpalają się filmiki czy inne teledyski czy też treści 4K. Jednak zastanawia mnie dlaczego mierzona prędkość internetu jest na poziomie 9 Mb/s. Ściągnąłem pierwszą lepszą aplikację do mierzenia prędkości ale też zmierzyłem ze strony www w przeglądarce telewizora na speed test Ookla i także to samo co na tej pierwszej. Czy tu jest jakieś przekłamanie w teście prędkości internetu? Nie wydaje mi się żeby treści 4K płynnie poszły przy prędkości tych 9 Mb/s. Na telefonie korzystając z wifi 5 GHz mam prędkość 300 Mb/s a nawet ciut wyższą. Postanowiłem połączyć telewizor z internetem kablem aby było stabilnie ale dziwi mnie właśnie ta prędkość 9 Mb/s.
  • REKLAMA
  • #2 21592326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21592341
    emarti
    Poziom 15  
    No dobra ale przy prędkości 9 Mb/s są w stanie płynnie pójść treści 4K? Dlatego pytałem czy to nie jest jakieś przekłamanie w pomiarze.
  • #4 21592342
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1117
    4K wedle standardu zużywa max 85Mbps.
    Może mierzyłeś w MB/s? Megabajtach. To 9MB/s dla łącza 100Mb/s jest osiągalne.
  • #5 21592448
    emarti
    Poziom 15  
    @Karaczan Ściągnąłem jakąś aplikacje do mierzenia prędkości internetu a później wszedłem na stronę www speed test Ookla i było tak samo.
  • REKLAMA
  • #6 21592451
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ookla podaje w Mb/s czyli megabitach.
    9Mb/s to strasznie mało i nie powinno wystarczyć na przesył 4k.
    Zobacz w ustawieniach TV czy możesz podejrzeć na jaką prędkość TV zestawił połączenie z routerem.
    Może jakimś cudem łączy na 10Mb/s.

Jak możesz to podepnij tam jakiegoś laptopa i na nim sprawdź prędkość.
  • #7 21592478
    emarti
    Poziom 15  
    Dlatego pytałem czy nie ma tutaj jakiegoś błędu w pomiarach bo treści 4K z YT chodzą płynnie jak i filmy ze streamingu mimo że pokazywana jest znikoma prędkość internetu.
  • #8 21592508
    Karaczan
    Poziom 42  
    Najwidoczniej jest błąd, bo to niemożliwe.
    Albo ktoś w twojej sieci właśnie coś mocno pobiera w trakcie testu, albo TV coś w tle robi i zużywa łącze, przez co speedtest nie ma całej przepustowości dla siebie.
    Albo mimo odpalania filmów w 4k na YT nie jest wymuszona 4K, tylko jakość automatyczna, a resztę robi skalowanie w TV.
    To samo w streamingu.

Własnego routera pewnie nie masz i opierasz się na sprzęcie z UPC, więc nie masz dostępu do routera by zobaczyć co gdzie jak idzie.
    Sugeruję zrobić test jeszcze raz, gdy żadne inne urządzenie po za TV nie jest podpięte do sieci, czy to kablem, czy po WiFi
  • #9 21592513
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 237
    Karaczan napisał:
    albo TV coś w tle robi i zużywa łącze

Niby co takiego może robić TV w tle? TV to nie komputer, nic w tle nie robi.

W telewizorach są karty sieciowe 100Mb i nic więcej (bo nie ma potrzeby). Realna prędkość po kablu, to ~90 parę Mbps.
  • #10 21592517
    Karaczan
    Poziom 42  
    Aktualizować, pobierać apkę, buforować nie wyłączony streaming...
  • #11 21592528
    roman106
    Poziom 28  
    Buforuje... buforuje... aktualizuje apki... Wina producentów, że aktualizacje co godzinę wypuszczają...
    Jaką masz poradę dla autora? Ile ma odczekać, aby wszystkie aktualizacje i buforowanie się skończyło?
  • REKLAMA
  • #12 21592532
    Karaczan
    Poziom 42  
    Zrobienie rzetelnego testu prędkości.
    Sprawdzenia zestawienia łącza (kabel).
    Bez innych urządzeń w sieci działających aktualnie (QoS?)
    Z wpiętym laptopem na kablu zamiast TV
    Testy iperf3 wewnątrz sieci...
  • #13 21592669
    emarti
    Poziom 15  
    A czy kabel ethernet może mieć w tym przypadku znaczenie? W sumie to kupiłem nowy aby mieć pewność poprawnego działania. Spróbuję poszukać jakiś stary w domu i podmienić. Tylko pytając o kabel miałem na myśli czy należy przy zakupie patrzyć na ewentualne parametry.
  • #14 21592833
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21592850
    emarti
    Poziom 15  
    Kabel CAT 5e. Dobra podmianka kabla też nie dała poprawy. Podłączyłem wszystko przez wifi 5 GHz. Z uwagi na to że ten mój telewizorek TCL aby odebrać pasmo 5 GHz musi mieć wifi nadawane na kanale nie wyższym niż 40 wszedłem w ustawienia Horizona UPC przez stronę www i zmieniłem kanał nadawania z AUTO na 40. Jest lepiej bo prędkość podskoczyła do 40-70 Mb/ i tu się znowu zastanawiam czy tym razem w TCL też nie są jakoś okrojone karty wifi. Na telefonie normalnie jest 300 Mb/s. Zapytam też Was czy jest jakaś aplikacja godna polecenia która pokazałaby mi który z kanałów wifi jest najmniej oblegany?
  • #16 21592859
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    Zamiast telewizora, podłącz na kablu laptop i sprawdź na nim prędkość.
  • #17 21592934
    roman106
    Poziom 28  
    Karaczan napisał:
    Sprawdzenia zestawienia łącza (kabel).
    Bez innych urządzeń w sieci działających aktualnie

To porada dla masochistów? Powyłączać wszystkie urządzenia korzystające z sieci, których w dzisiejszych czasach jest multum w każdym domu?

- Rodzina, wyłączamy telefony, konsole i telewizory. Bedem robił pomiary.

Odpalam speedtest i nic nie wyłączam: żadnych telefonów, telewizorów NAS-ów, urządzeń IOT, smart gniazdek itp. Łącze mam 1Gb, speedtest pokazuje 935/102 czyli tyle ile powinno być. A dlaczego nic nie wyłączałem? Bo wiem jakie mam urządzenia i wiem, że korzystają z internetu w znikomym stopniu. Nikt nie ciągnie akurat najnowszej gry (jak coś, to tylko ja), a odpalony TV z jakimś Vod ciągnie tyle ile kot napłakał. Na złość żadne urządzenie nie aktualizuje się masowo gdy wykryje, że ktoś speedtest odpalił.

Porada z laptopem wpiętym tam gdzie TV, jest bardzo dobra, ale autor omija ją szerokim łukiem, gdyż ta czynność dałaby konkretne odpowiedzi, a chyba nie o to chodzi, żeby szybko znaleźć rozwiązanie, więc autor będzie ją omijał.

Inną poradą może być tymczasowe przeniesienie TV jak najbliżej routera i wtedy przetestować wbudowane WiFi. Domyślam się, że autor potraktuje tę poradę milczeniem, tak jak podłączenie laptopa.
    emarti napisał:
    czy jest jakaś aplikacja godna polecenia która pokazałaby mi który z kanałów wifi jest najmniej oblegany?

Na adnroida jest tego sporo.
  • #18 21593038
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21593074
    roman106
    Poziom 28  
    Vlipknot napisał:
    Ewidentnie uszkodzony kabel dla mnie, albo port w routerze lub TV.

Ale po co gdybać, jak w prosty sposób można sprawdzić? Jednak autor nie jest zainteresowany prostymi testami, gdyż wątek ma być rozwijany wróżeniem co może być nie tak. Konkretne proste testy nie są mile widziane, więc proszę podawać jakie jeszcze mogą być awarie.
  • #20 21593449
    emarti
    Poziom 15  
    Ale ja naprawdę to wszystko czytam i szukam odpowiedzi czy czekam na poradę. Ale ja nie jestem bezrobotnym człowiekiem czy też na jakimś urlopie gdzie nie mam co robić. Jest godzina 1 w nocy a ja wróciłem z pracy i odpowiadam na zamieszczone odpowiedzi. Czytam je. Jutro wstanę myślę gdzieś po 9 i po krótkim czasie na ogarnięcie się będę szykował się do pracy. Tak więc to nie jest tak że czegoś nie chcę zrobić co radzicie tylko ja na to nie mam po prostu czasu bo jutro już po 12 muszę wychodzić z domu i kierować się do roboty. Dekoder UPC który jest też routerem mam blisko telewizora i nie da się go postawić bliżej. Tak więc odległość tych urządzeń jest maksymalnie bliska. Na tą chwilę dla mnie to wina leży po stronie telewizora TCL który ma jakieś problemy z szybkim łączem przez Ethernet a teraz także po wifi 5 GHz tak jak pisałem wcześniej. Pomijając już możliwość uszkodzenia portu Ethernet czy to w dekoderze czy telewizorze który sprawdzę posługując się laptopem zastanawia dlaczego poprzez wifi 5 GHz prędkość nieco wzrosła do tych wspomnianych przeze mnie 40-70 Mb/s ale wiadomo że nadal nie jest tak jak powinno być. Na telefonach prędkość wifi jest na poziomie tych wykupionych 300. To skłania mnie do tego że coś z tym TCL jest właśnie nie tak że zarówno przez kabel jak i wifi są jakieś mocne ograniczenia. Możliwe że te karty w tym TV są mocno okrojone. Nie piszcie mi proszę że coś omijam szerokim łukiem bo tak nie jest. Podłączyłem sobie internet i napotkałem problem ale wszystko co radzicie robię z opóźnieniem bo normalnie funkcjonuje w życiu i chodzę do pracy.
  • #21 21593545
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    emarti napisał:
    zastanawia dlaczego poprzez wifi 5 GHz prędkość nieco wzrosła do tych wspomnianych przeze mnie 40-70 Mb/s ale wiadomo że nadal nie jest tak jak powinno być.

To, że TV ma kartę wifi5 (802.11ac) nic tak naprawdę nie znaczy w kontekście możliwych do uzyskania na niej realnych prędkości, bo diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, których producent nie podaje, a głównie chodzi tu o ilość MIMO (czyli ilość anten) i szerokość pasm z jakimi karta może pracować.

Druga sprawa, to samo hasło "połączenie na 5GHz" w zasadzie też nic nie znaczy, bo nie wiadomo, jak zestawia się połączenie z TV - skąd pewność, że na wifi5, a nie wifi4, jeśli ruter ma ustawione oba standardy? Musiałbyś wymusić na ruterze kolejno połączenia tylko w wifi4 i w wifi5, o ile jest taka możliwość.

Kolejna sprawa to warunki panujące w pomieszczeniu z TV. To, że podajesz prędkości speed testów z dużą rozpiętością pomiarów (40-70Mbps) zdaje się świadczyć na wysoki poziom zakłóceń w pomieszczeniu, głównie z uwagi na nakładające się transmisje od różnych ruterów. Normalka w blokach. Tu stosunkowo łatwo sprawdzić sytuację w powietrzu korzystając z jakiegoś analizatora wifi --> Link - TEST1.

Tym niemniej, jak dla mnie, rzeczywiście wygląda, że TV może mieć okrojone możliwości na karcie wifi, albo masz tak kosmicznie wysoki poziom zakłóceń.

Co do LAN - TV łaski nie robi i powinien zestawiać się na 100Mbps.

I jeszcze jedna kwestia - wiarygodności prędkości pokazywanych przez TV. Widzisz różnicę w oglądaniu tego samego materiału po LAN i wifi? Bo o ile po LAN powinieneś mieć jakość, jak w standardzie, to po LAN, jeśli faktycznie ma tylko 10Mbps, powinieneś widzieć znacznie gorszej jakości obraz.
  • #22 21593622
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21594056
    roman106
    Poziom 28  
    k_pec napisał:
    diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, których producent nie podaje, a głównie chodzi tu o ilość MIMO (czyli ilość anten) i szerokość pasm z jakimi karta może pracować

W jakim celu producent ma podawać takie niepotrzebne dane? W zależności od konkretnych parametrów zamierzasz dobierać odpowiedni router do TV? A może producent ma listę dedykowanych routerów z którymi współpracuje, a z innymi nie? Bo przecież "połączenie na 5GHz w zasadzie też nic nie znaczy". Skoro nic nie znaczy, to tylko indywidualny dobór odbiorników i nadajników, a przedtem magisterka z połączeń WiFi?

No bez przesady. TV ma łączność bezprzewodową, to się łączy, bo chyba nie chcesz powiedzieć, że taki wielki producent nie umie zestawić połączenia WiFi?

"TV może mieć okrojone możliwości na karcie wifi" - producent klepie miliony sztuk odbiorników, gdzie są te miliony narzekań o słabym WiFi w tych TV? Akurat te moduły są stosowane też w innych markach. Czy TLC fizycznie modyfikuje te moduły od dostawcy, żeby tylko u niego były okrojone?

k_pec napisał:
    Widzisz różnicę w oglądaniu tego samego materiału po LAN i wifi? Bo o ile po LAN powinieneś mieć jakość, jak w standardzie, to po LAN, jeśli faktycznie ma tylko 10Mbps, powinieneś widzieć znacznie gorszej jakości obraz

No nie. U autora nie ma żadnej różnicy, wszystko chodzi płynnie, nic się nie zacina. Tu chodzi o cyferki - że się nie zgadzają na testach prędkości. A cyferki muszą się zgadzać.

emarti napisał:
    Nie piszcie mi proszę że coś omijam szerokim łukiem bo tak nie jest

"Jak nie jest jak jest?" (cytat klasyka). Wystarczyłoby napisać jedno zdanie:
    - Ok, zrobię ten test z laptopem jak tylko znajdę wolny czas.
  • #24 21594070
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 21594135
    roman106
    Poziom 28  
    TLC to wielki producent pod względem ilości produkowanych telewizorów. Zajmuje drugie miejsce na świecie. Nie piszę o jakości, tylko ilości.

Karty sieciowe 100Mb, to standard i to w TV z wyższych półek. Pytanie: po co telewizorowi szybszy standard? Sprawdź jaki bitrate mają dobrej jakości pliki 4k, a w serwisach vod i tak jakość jest jeszcze okrojona. Pierwszy lepszy Samsung 2025 za 18 tys. Ethernet Speed 100 Mbps.

Telewizorów z łączem 1Gb? Nie szukałem, może 8k mają?

Do czego byś wykorzystywał kartę 1Gb w telewizorze?
  • #26 21594228
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 21594285
    roman106
    Poziom 28  
    Vlipknot napisał:
    Jak karta 1Gb kosztuje 60 zł, a 10/100 45 zł najtańsza na jakimś Realteku to co aż tak by musiał producent TV podnieść cenę telewizora?

Oj tak. Karta to nie wszystko. Telewizory mają bieda parametry jeśli porównać do telefonów. Bieda procesory, bieda ram. Kupiłbyś telefon z 2GB ram i 8GB pamięci wewnętrznej? Dlatego producenci nie podają tych parametrów (ew. wyjatkowo). Lepsza jakość streamu, to konieczność lepszego procesora do dekodowania, szybsza pamięć wewnętrzna i to już są koszty. Dlatego vod ma okrojoną jakość, przecież nie chcą, by na telewizorach się "haczyło".

Na starszym komputerze odpalisz YT w 4k? No pójdzie poklatkowo. A kartę ma przecież 1Gb, więc czemu haczy? Pewnie karta 1Gb okrojona ;)
  • #28 21594513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #29 21594585
    emarti
    Poziom 15  
    k_pec napisał:
    emarti napisał:
    zastanawia dlaczego poprzez wifi 5 GHz prędkość nieco wzrosła do tych wspomnianych przeze mnie 40-70 Mb/s ale wiadomo że nadal nie jest tak jak powinno być.

Druga sprawa, to samo hasło "połączenie na 5GHz" w zasadzie też nic nie znaczy, bo nie wiadomo, jak zestawia się połączenie z TV - skąd pewność, że na wifi5, a nie wifi4, jeśli ruter ma ustawione oba standardy? Musiałbyś wymusić na ruterze kolejno połączenia tylko w wifi4 i w wifi5, o ile jest taka możliwość.
    Dekoder UPC Horizon wysyła dwa pasma wifi czyli 2.4 i 5 GHz do których są osobne hasła. Tak więc świadomie można wybrać odpowiednie pasmo i nie ma mowy o tym żeby myśląc że ma się wifi 5 rzeczywiście jesteśmy podłączeni do 2.4
  • #30 21594937
    roman106
    Poziom 28  
    Vlipknot napisał:
    Czyli nie ma sensu wydawać na TV więcej niż 2500 bo ta sama bieda w środku

Ależ nie. Droższe TV mają lepsze procesory i parametry, ale jak wspomniałem, nie ma porównania do smartfonów. Widzisz na półce smartfona z całkowitą pamięcią 8GB (TV Samsunga tyle mają), z czego masz do dyspozycji znacznie mniej, bo część zajmują pliki systemowe. Bierzesz? TV na Androidzie, to najczęściej 2GB ram i 8 wewnętrznej.

Nie ma co narzekać, bo w TV liczy się jakość obrazu, a nie jakieś smarty (moja opinia).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dekoder UPC Horizon z funkcją routera oraz telewizor TCL 43C645 połączone kablem Ethernet CAT 5e, przy czym internet od UPC ma prędkość do 300 Mb/s. Pomimo płynnego odtwarzania treści 4K na YouTube i innych serwisach streamingowych, testy prędkości na telewizorze wskazują jedynie około 9 Mb/s, co budzi wątpliwości co do poprawności pomiarów. Dyskusja wskazuje, że telewizory często mają karty sieciowe Ethernet ograniczone do 10/100 Mb/s, co może tłumaczyć niskie wyniki testów. Możliwe są też problemy z uszkodzonym kablem lub portem Ethernet w dekoderze lub telewizorze. Testy z laptopem podłączonym tym samym kablem sugerowane są jako metoda weryfikacji rzeczywistej prędkości łącza. W przypadku WiFi 5 GHz, telewizor może mieć ograniczenia sprzętowe, np. mniejszą liczbę anten MIMO lub ograniczenia kanałów, co wpływa na prędkość. Zmiana kanału WiFi w routerze UPC Horizon z AUTO na 40 poprawiła prędkość do 40-70 Mb/s, ale nadal jest niższa niż na telefonie (około 300 Mb/s). W dyskusji poruszono także kwestie ograniczeń sprzętowych telewizorów, takich jak wolna pamięć RAM, słabe procesory i okrojone moduły sieciowe, które wpływają na jakość i szybkość streamingu. Wskazano, że standardowe karty sieciowe w telewizorach to zwykle 100 Mb/s, a modele z kartą 1 Gb są rzadkością i droższe. Buforowanie i aktualizacje aplikacji mogą chwilowo obniżać prędkość, ale nie powinny znacząco wpływać na odtwarzanie 4K. Zalecane jest wykonanie testów prędkości na laptopie podłączonym kablem Ethernet do dekodera, wyłączenie innych urządzeń w sieci podczas testów oraz użycie narzędzi do analizy zakłóceń WiFi, aby dokładniej zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA