logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki UPS do komputera – pełny sinus czy schodkowy?

pawelsikora02 28 Cze 2025 20:41 1329 24
REKLAMA
  • #1 21592412
    pawelsikora02
    Poziom 2  
    Witam.
    Zastanawiam się nad zakupem UPS-a ze względu na częste wyłączenia prądu w mojej miejscowości. Zamierzam tym zasilić komputer i monitor. Komputer ma zasilacz Seasonic FOCUS GX-750 v4 (reszty konfiguracji nie podaję, bo ona niebawem się zmieni), monitor to iiyama ProLite XUB2796QSU i tutaj moje pytanie. Czy muszę koniecznie kupować UPS-a z pełnym sinusem, czy wystarczy mi sinusoida schodkowa, gdzie urządzenia są tańsze? Myślałem nad APC Back-UPS 950 VA/520 W BX950MI-FR. Czy będzie to dobry wybór do mojego sprzętu? Nie potrzebuję, żeby długo podtrzymywał napięcie, bo przerwy w dostawie prądu trwają po kilka sekund, ale zdarzają się niemal codziennie.
  • REKLAMA
  • #2 21592441
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2656
    APC bardzo dobry wybór, wystarczy Ci z sinusem aproksymowanym. Czysty sinus potrzebny jest tylko do urządzeń z zasilaczami z transformatorem i tam gdzie masz silniki AC tak w skrócie.
  • #3 21592487
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5496
    pawelsikora02 napisał:
    Myślałem nad APC Back-UPS 950 VA/520 W BX950MI-FR. Czy będzie to dobry wybór do mojego sprzętu?

Tak, pod warunkiem, że w momencie zaniku zasilania sieciowego pobór energii z UPS-a nie przekroczy jego możliwości.
  • #4 21592502
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Ja uważam, że czysty sinus jest lepszy w takim przypadku, bo taki UPS przyjemniej brzmi przy pracy z akumulatora...
  • REKLAMA
  • #5 21592510
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1128
    Jedyne co będzie słyszał to pisk alertów o zaniku zasilania z sieci.
    Jak nie zamierzasz tym zasilać pieca CO, pomp i innych tego typu rzeczy, to aproksymowany sinus dla innych urządzeń elektronicznych w zupełności wystarcza.
    Nie ma sensu przepłacać, bo dla monitora i komputera różnicy to nie zrobi.
  • REKLAMA
  • #6 21592638
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3927
    pawelsikora02 napisał:
    Czy muszę koniecznie kupować UPS-a z pełnym sinusem, czy wystarczy mi sinusoida schodkowa, gdzie urządzenia są tańsze?
    Jeżeli zabezpieczanymi odbiornikami będą komputer oraz monitor, to zupełnie wystarczy. Oba urządzenia mają własne zasilacze impulsowe, więc bardzo dobrze tolerują brak pełnej sinusoidy. Dlatego akurat w tym wypadku, szczególnie do awaryjnego podtrzymania zasilania, dopłacanie do zasilacza z pełną sinusoidą wydaje się zupełnie zbędne.
    Ture11 napisał:
    bo taki UPS przyjemniej brzmi przy pracy z akumulatora...
    UPS i tak będzie strasznie "wył" i "piszczał" informując o braku zasilania. Trudno więc podnosić tu argument o bardziej czy mniej "przyjemnym" brzmieniu ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21592650
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Alerty możesz wyłączyć i nie piska.

Ture11 dobrze mówi.
    Aproksymowany będzie go słychać jak takie wysokie popiskiwanie.
    Zaś sinusoidalny, to słychać brumczenie.

Więc osobiście wolę brumczenie. Akurat w domowym lab, mam 3kW sinusoida i jak jest zanik prądu, to pięknie działa, idzie przy nim wysiedzieć normalnie, jedynie wentylator się załącza, ale to norma.

Zaś w fabryce mam aproksymowany, to jednak piszczy, Nie jest to miły dźwięk dla ucha.

Nie wiem jak nowe UPS, ja kręcę się wokół używanych. Ja preferuję APC przykładowo taki SmartUPS 1500.
    Podłączasz przez USB i masz zabezpieczenie kompa na wypadek dłuższej awarii prądu, system CI się ładnie zamknie i wyłączy jak będzie końcówka energii w UPS.
  • #8 21592915
    Mobali
    Poziom 43  
    funak napisał:
    Alerty możesz wyłączyć i nie piska.
    Nie w każdym UPS można wyłączyć takie alerty. A przynajmniej nie zawsze się to da zrobić bez większej czy mniejszej ingerencji. Poza tym nie demonizowałbym odgłosów z urządzenia, które z natury i tak nie służy raczej do pracy ciągłej, ale raczej wyłącznie do zapisania wyników pracy i bezpiecznego zamknięcia systemu w przypadku braku zasilania. Zależnie od obciążenia, wskazany w pytaniu UPS będzie działać ze sprzętem autora od kilku do kilkunastu minut.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21592946
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    pawelsikora02 napisał:
    na częste wyłączenia prądu w mojej miejscowości.

To nie jest normalne w 21 wieku więc albo jest jakiś remont sieci elektrycznej i za parę dni problem ustąpi, albo masz problem z siecią elektryczną w domu/budynku - warto to zweryfikować.

Najprościej będzie zadzwonić do dostarczyciela energii elektrycznej i zapytać czy nie trwają jakieś prace naprawcze/modernizacyjne.
  • #10 21593079
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 538
    Jeżeli zasilacz ma aktywne PFC, to takie zasilacze nie za bardzo lubią się z aproksymowanym sinusem na wyjściu UPS-a.

Według specyfikacji, Seasonic focus gx 750 v4 ma aktywny PFC. Do tego zasilacza, zalecany jest UPS z kształtem napięcia wyjściowego, pełny sinus.
    APC Back-UPS 950 VA/520 W BX950MI-FR ma na wyjściu napięcie o kształcie sinusoida schodkowa.
  • REKLAMA
  • #11 21593296
    pawelsikora02
    Poziom 2  
    Kasek21 napisał:
    pawelsikora02 napisał:
    na częste wyłączenia prądu w mojej miejscowości.

To nie jest normalne w 21. wieku, więc albo jest jakiś remont sieci elektrycznej i za parę dni problem ustąpi, albo masz problem z siecią elektryczną w domu/budynku – warto to zweryfikować.

Najprościej będzie zadzwonić do dostarczyciela energii elektrycznej i zapytać, czy nie trwają jakieś prace naprawcze/modernizacyjne.

Wiem, że to nie jest normalne, ale co na to poradzić? Energetyka problemu nie widzi albo zwala winę na starą infrastrukturę. Nie jest to problem w moim domu, bo zanik napięcia występuje w całej wsi.
  • #12 21593457
    Mobali
    Poziom 43  
    pawelsikora02 napisał:
    Wiem, że to nie jest normalne...
    No właśnie. Normalne na pewno nie jest, ale... Taka jest rzeczywistość, czy się to komu podoba, czy też nie. Mało kto także dostrzega, że zmuszanie odbiorców do samodzielnego kupowania takich urządzeń to właściwie nakładanie na nich kolejnych kosztów. Bo poza ceną zakupu samego UPS, znacznie droższa jest także energia służąca do zasilania zabezpieczanych urządzeń (straty, koszty magazynowania, itp.).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21593945
    pawelsikora02
    Poziom 2  
    sisko napisał:
    Jeżeli zasilacz ma aktywne PFC, to takie zasilacze nie za bardzo lubią się z aproksymowanym sinusem na wyjściu UPS-a.

Według specyfikacji, Seasonic Focus GX-750 V4 ma aktywne PFC. Do tego zasilacza zalecany jest UPS z kształtem napięcia wyjściowego pełny sinus.
    APC Back-UPS 950 VA/520 W BX950MI-FR ma na wyjściu napięcie o kształcie sinusoida schodkowa.

Coś się może stać temu zasilaczowi, jeśli zastosuję UPS-a bez pełnego sinusa?
  • #14 21593956
    Kasek21
    Poziom 43  
    Wszystkie obecne zasilacze tj. z okresu powiedzmy 10lat bez problemu pracują z aproksymowanym sinusem. Przynajmniej ja nie spotkałem się aby takie połączenie nie działało lub stwarzało jakiekolwiek problemy.
  • #15 21594163
    Mobali
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    Wszystkie obecne zasilacze tj. z okresu powiedzmy 10lat bez problemu pracują z aproksymowanym sinusem
    Dokładnie, nic zasilaczowi nie będzie, na pewno nie uszkodzi się z powodu braku "czystego" sinusa. Takie zasilacze awaryjne pracują w wielu firmach i nic złego się ze sprzętem nie dzieje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21594358
    sisko
    Poziom 34  
    pawelsikora02 napisał:
    Coś się może stać temu zasilaczowi jeśli zastosuję UPS-a bez pełnego sinusa?

Jeżeli zasilaczowi nie przypadnie do gustu kształt napięcia wyjściowego z UPS-a. Wtedy zasilacz może wydawać niepokojące dźwięki, bardziej grzać się, lub może nie chcieć uruchomić się. Czy tak będzie, dowiesz się jak podłączysz zasilacz pod UPS.
  • #17 21594446
    Mobali
    Poziom 43  
    sisko napisał:
    Jeżeli zasilaczowi nie przypadnie do gustu kształt napięcia wyjściowego z UPS-a...
    To autor ma 14 dni na odstąpienie od umowy, nawet bez wskazania przyczyn. Przysługuje mu także darmowy zwrot UPS, który nie działa z jego sprzętem. To scenariusz mało prawdopodobny, ale najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji wydaje się więc:
    sisko napisał:
    ...dowiesz się jak podłączysz zasilacz pod UPS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21594532
    Kasek21
    Poziom 43  
    sisko napisał:
    Jeżeli zasilaczowi nie przypadnie do gustu kształt napięcia wyjściowego z UPS-a. Wtedy zasilacz może wydawać niepokojące dźwięki, bardziej grzać się, lub może nie chcieć uruchomić się.

O których konkretnie modelach piszesz, że tak się zachowują?

Chyba, że znalazłeś jakieś info w odmętach internetów dotyczące jakiś 20 letnich zasilaczy? Tak właśnie jest czy piszesz to na własnym praktycznym doświadczeniu?
  • #19 21595475
    sisko
    Poziom 34  
    O wszystkich modelach zasilaczy, dowolnego producenta.

Niech będzie, że znalazłem tę informację w odmętach internetu.
    Np.
    Cytat:
    Seasonic zaleca stosowanie UPS-ów z wyjściem o czystej fali sinusoidalnej, jednak wysokiej jakości UPS z symulowaną falą sinusoidalną od renomowanego producenta również może okazać się dobrym rozwiązaniem do stosowania z naszymi zasilaczami.

Jak czytamy, może będzie działać dobrze a może nie.

Z własnego doświadczenia wiedząc od bardzo dawna, że mogą wystąpić problemy z aktywnym PFC i UPS-em bez czystego sinusa. Nie mogłem pozwolić sobie na ryzyko, że coś nie będzie działać. Jeżeli zasilacz miał aktywne PFC, zawsze kupowałem UPS z czystym sinusem.
  • #20 21595491
    Kasek21
    Poziom 43  
    Konkludując o ile nie kupi jakiegoś najtańszego szmelcu to będzie wszystko działać.

Sinusy są bardzo drogie wiec nie ma sensu przepłacać.
  • #21 21595758
    Mobali
    Poziom 43  
    Kasek21 napisał:
    Sinusy są bardzo drogie wiec nie ma sensu przepłacać.
    Dokładnie. Tym bardziej, że w tym przypadku byłby to zupełnie zbędny i nieuzasadniony wydatek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21597763
    DamianM2007
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Hej... Sam się obecnie zastanawiam nad zmianą UPS... obecnie mam "UPS Green Cell 2000 VA 1200 W Power Proof (UPS05)".
    Dlaczego chcę zmienić? Bo coś z nim jest nie tak... Grzeje się niemiłosiernie... Górna obudowa ma czasami ponad 60 stopni... i to nie pod obciążeniem przy zaniku prądu, tylko tak o po prostu na prądzie.
    Obecnie jednostka "komputer, monitor i NAS" pobierają 380 W.
    Poprzednio miałem UPS od VOLT Polska, ale padł po około 4 latach i chyba ich już nie chcę... chociaż nie wiem, ehh...
    Myślę obecnie nad czymś od APC... ale jak widzę ceny, to mi się odechciewa...
  • #23 21597970
    Mobali
    Poziom 43  
    DamianM2007 napisał:
    Grzeje się niemiłosiernie... Górna obudowa ma czasami ponad 60 stopni...
    Grzać się musi, ale 60 stopni bez obciążenia to zdecydowanie zbyt dużo. Tak działo się od początku? Czemu nie reklamowałeś tej wady? Pomijam już zupełnie fakt, że jak coś jest uszkodzone i się przegrzewa, to po prostu wyrzucasz pieniądze w błoto. No bo za ten "grzejnik" płacisz w rachunku za energię.
    DamianM2007 napisał:
    Myślę obecnie nad czymś od APC... ale jak widzę ceny, to mi się odechciewa...
    A może warto rozważyć używane (poleasingowe)? Po wymianie akumulatora na nowy będziesz miał zdecydowanie tańszy firmowy zestaw.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21601215
    pawelsikora02
    Poziom 2  
    Kupiłem tego APC Back-UPS 950 VA/520 W BX950MI-FR, zobaczymy, jak się będzie sprawował.
  • #25 21605751
    pawelsikora02
    Poziom 2  
    Odebrałem UPS-a APC, jak na razie działa prawidłowo. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię wyboru UPS-a do zasilania komputera z zasilaczem Seasonic FOCUS GX-750 v4 oraz monitora iiyama ProLite XUB2796QSU w warunkach częstych, krótkotrwałych zaniku prądu. Większość uczestników uznała, że do komputerów z nowoczesnymi zasilaczami impulsowymi, zwłaszcza z aktywnym PFC, zalecany jest UPS z pełnym sinusoidalnym przebiegiem napięcia wyjściowego, gdyż aproksymowany sinus może powodować nieprawidłową pracę lub hałasy, choć nie powinien uszkodzić sprzętu. Jednakże dla większości typowych zastosowań domowych i krótkich przerw w zasilaniu UPS z sinusem schodkowym (aproksymowanym) jest wystarczający i bardziej ekonomiczny. Model APC Back-UPS 950 VA/520 W BX950MI-FR posiada wyjście o kształcie sinusa schodkowego i jest uznawany za dobry wybór do takiego zastosowania, pod warunkiem, że obciążenie nie przekroczy jego mocy. Dyskutowano także o hałasie generowanym przez UPS-y podczas pracy na baterii – sinusoidalne generują brumienie, a aproksymowane wysokie piski. Wskazano, że w przypadku aktywnego PFC w zasilaczu ryzyko problemów jest większe, ale w praktyce większość zasilaczy działa poprawnie z UPS-ami aproksymowanymi. Autor ostatecznie zakupił APC BX950MI-FR i potwierdził jego prawidłowe działanie. Poruszono również temat problemów z jakością sieci energetycznej i kosztów eksploatacji UPS-ów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA