logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferolli Biopelet Pro – brak cyrkulacji po włączeniu pompy, schemat podłączenia zaworu

Scenic111 29 Cze 2025 06:06 840 42
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie podłączyć zawór mieszający i obieg pompy w kotle Ferolli Biopelet Pro, żeby była cyrkulacja do grzejników i bojlera?

Na tym schemacie mostek przy znaku zapytania jest błędny, bo przy jednej pompie woda krąży głównie w krótkim obiegu kotła i nie zasila poprawnie ani grzejników, ani wężownicy bojlera [#21592576][#21592619][#21592622] Zawór ochrony powrotu nie jest tu konieczny, bo tę funkcję może spełniać zawór mieszający, ale musi to być właściwie dobrany zawór 3D; obecny termostatyczny zawór został oceniony jako niepasujący do tego układu [#21592586][#21592659][#21592667] Najlepsze rozwiązanie to zamontować 2 pompy: osobno dla c.w.u. i c.o., z priorytetem c.w.u. w sterowniku, bo wtedy bojler grzeje się niezależnie od obiegu grzejników [#21592591][#21593095] Jeśli zostaje jedna pompa, trzeba zmienić zawór na zwykły 3-drogowy/regulacyjny i wpiąć go jak najbliżej kotła, na najkrótszej drodze do pieca [#21592793][#21592803][#21593694]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21592567
    Scenic111
    Poziom 11  
    Ferolli Biopelet Pro – brak cyrkulacji po włączeniu pompy, schemat podłączenia zaworu

Witam

Piec ferolii biopelet pro Po załączeniu pompy nie ma cyrkulacji Temperatura nie spada

Załączam schemat

Czy zawor mieszający jest podłączony prawidłowo Czy mostek znak zapytania na zdjęciu powinien być?

Chciałem wstawić zawor ochrony powrotu razem z mieszającym

Piec wymieniałem taki na drewno kopciuch. Oczywiście podłączał hydraulik nie Ja Twierdzi ,że trzeba wywalić zawor mieszający i bez żadnej ochrony.

Dodano po 3 [minuty]:

Będę musiał wziąć innego hydraulika co montuje typowo piece.

Dodano po 7 [minuty]:

Zawor mieszający to
    taconova novamix standard
    Piec obsługuje 2 pompy ale w zestawie jest jedna i tak zostało podłączone

Dodano po 1 [minuty]:

Piec pracuje w systemie otwartym jak było wczesniej Cisnienie kolo 250mb
  • #2 21592576
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    Powinno być tak połączone:
    Wężownica w bojlerze oddzielna pompa, przepływ gorącej wody bezpośredni z pominięciem zaworu mieszającego.
    Obieg na grzejniki 2 pompa poprzez zawór mieszający.

Przy takim połączeniu jak na rysunku woda przepływa jedynie w obrębie kotła przez ten mostek ze znakiem ?. W innych nitkach woda stoi.

2 pompy po to, żeby c.w.u. miała priorytet i szybko się nagrzewała.
    Przy jednej pompie woda będzie się mieszać w zależności jak ustawiony mieszacz i np. na zasilaniu T będzie = 45°C, a tym samym woda w bojlerze nie osiągnie wyższej temperatury.
    Mało tego, jeśli woda w bojlerze osiągnie T=45°C, a temperatura na zasilaniu spadnie do np. 40°C to wężownica będzie schładzać wodę w bojlerze.
  • #3 21592580
    Scenic111
    Poziom 11  
    Tak myślałem, ze tego mostka na znaku zapytania nie powinno być.

Czyli jak się zlikwiduje to będzie działać Ok?
  • #4 21592581
    techlock
    Poziom 33  
  • #5 21592582
    Scenic111
    Poziom 11  
    Dopiero w poniedziałek hydraulik przyjedzie to właśnie mu wytłumaczę .

Chociaż i tak wezmę kogoś innego aby zamontował zawor ochrony powrotu . Czy sam mieszający wystarczy?
  • #6 21592583
    techlock
    Poziom 33  
    Jak zlikwidujesz mostek będzie przepływ równoległy na grzejniki i wężownicę, ale efekt jak opisałem w poście #2
  • #7 21592584
    Scenic111
    Poziom 11  
    Ok rozumiem Ustawie 55 stopni na mieszacu i będzie ok

Mam male mieszkanie 55m2

Czy dodatkowo zawor ochrony powrotu jest potrzebny czy wystarczy sam mieszający?

Dodano po 2 [minuty]:

W sensie Ustawie aby pompa się wyłączała przy 55 stopniach i taka będzie temperatura w bojlerze.
  • #8 21592586
    techlock
    Poziom 33  
    Zawór ochrony powrotu ma stałą charakterystykę i ma za zadanie utrzymywać stałą T kotła.
    Jeśli T spadnie poniżej 55°C zawór się otworzy, w tym czasie woda nie będzie przepływać ani na grzejniki ani na wężownicę.
    Oczywiście przy prawidłowym połączeniu pompy.

To samo można ustawić na zaworze mieszającym. Zawór ochrony powrotu jest zbędny.
  • #9 21592588
    Scenic111
    Poziom 11  
    Czyli dwóch na raz nie dawać? Skoro mieszający spełni tą funkcje?
  • #10 21592589
    techlock
    Poziom 33  
    Scenic111 napisał:
    W sensie Ustawie aby pompa się wyłączała przy 55 stopniach i taka będzie temperatura w bojlerze.

Sterownik ma w ustawieniach tzw. histerezę, z reguły ustawia się na 3°C.
    Pompa rusza jak np. T=55°C i jak spadnie do T=52°C, to się wyłączy i tak cyklicznie.
  • #11 21592590
    Scenic111
    Poziom 11  
    Ok To juz wszystko wiem Tylko ciekawe czy hydraulik przyzna się do błędu. W sensie tego mostka znak ?.

Zawor mieszający zostaję.
  • #12 21592591
    techlock
    Poziom 33  
    Scenic111 napisał:
    Czyli dwóch na raz nie dawać? Skoro mieszający spełni tą funkcje?

Zamontuj 2 pompy.
    Latem c.w.u. jest potrzebna a ogrzewanie nie.
    Przy jednej pompie będzie grzać c.o.
    Dodatkowo w sterowniku masz możliwość ustawienia priorytetu c.w.u.
    Dopóki c.w.u. się nie nagrzeje 2 pompa od c.o. nie ruszy.
  • #13 21592593
    Scenic111
    Poziom 11  
    Rozumiem Tylko mam zawory na obiegach do podlogowki i grzejnikach W lato wystarczy zamknac i będzie grzało samą wode.

Dodano po 1 [minuty]:

Wode w bojlerze
  • #14 21592594
    techlock
    Poziom 33  
    Scenic111 napisał:
    Tylko ciekawe czy hydraulik przyzna się do błędu. W sensie tego mostka znak ?.

Woda przepływa po najmniejszej linii oporu, jest mostek to pompa nie popchnie wody w nitki, które stawiają większy opór.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21592593
    Na 1 pompie będzie działać, ale efekt jak w poście #2 oraz jak T spadnie poniżej histerezy pompa zatrzyma się i nie będzie grzać c.w.u. Przy 2 pompach pompa c.w.u. nadal będzie grzać o ile T kotła będzie wyższa od T wody w zasobniku.

Dodano po 6 [minuty]:

Na twoim schemacie przy 1 pompie mostek powinien być jak poniżej.
  • #15 21592607
    Scenic111
    Poziom 11  
    W sensie ma być tak samo tylko bez ten lini na znaku zapytania . Czyli zmieszana idzie na bojlier a u Mnie idzie na bojlier i powrót.
  • #16 21592619
    techlock
    Poziom 33  
    Na Twoim schemacie woda krąży tylko w obrębie kotła. Idzie z mieszacza tylko na powrót do kotła. Linie c.o. i c.w.u. maja większy opór, może częściowo jest jakiś przepływ, ale niewielki.
  • #17 21592620
    Scenic111
    Poziom 11  
    czyli tak ma byc?

• #18 21592622
    techlock
    Poziom 33  
    Nie. W takim układzie woda będzie przepływać tylko w obiegu c.o.
  • #19 21592627
    Scenic111
    Poziom 11  
    Moze ktos rozrysować jak powinno byc ?
    Na twoim zdjeciu nie widzę zmian pozatym ,ze ma krótszą drogę do pieca.
  • #20 21592632
    techlock
    Poziom 33  
    Wszystko zależy od tego w jakiej pozycji jest zawór mieszający i jak został zamontowany, co nie wynika ze schematu.
    Można zamontować w taki sposób, że miesza wodę z powrotu z wodą na zasilaniu c.o. lub
    w taki sposób, że miesza wodę na zasilaniu z powrotem do koła.

Popatrz jak działa zawór mieszający.
  • #21 21592637
    Scenic111
    Poziom 11  
    na zaworze mieszającym jest oznaczenie plus minus i tak samo opisałem na schemacie. Zawór to taconova novamix standard Opisałem też zmieszana gdzie wychodzi oznaczenie na zaworze mix.

Czyli wszystko opisałem.
  • #22 21592640
    techlock
    Poziom 33  
    Przykład przepływu z Twojego schematu jeśli zawór 3D będzie w pozycji zamkniętej jak na foto; przepływ będzie się zmieniać w miarę otwarcia zaworu, jednak nigdy nie popłynie na c.w.u.

• #23 21592642
    Scenic111
    Poziom 11  
    Czyli jak powinno byc?
  • #25 21592644
    Scenic111
    Poziom 11  
    To jaki zawór powinien byc kupiony? Trójdrożny?

Bo hydraulik chce wywalić ten zawór i zostawić bez niczego. A zależy Mi na ochronie powrotu/

Zapłaciłem za montaż a teraz będę musiał szukać bardziej ogarniętej osoby.
  • #26 21592645
    techlock
    Poziom 33  

Wrzuć jakieś foto tego zaworu w instalacji, numery symbole tego zaworu.

Dodano po 1 [minuty]:

Scenic111 napisał:
    To jaki zawór powinien byc kupiony? Trójdrożny?

Bo hydraulik chce wywalić ten zawór i zostawić bez niczego. A zależy Mi na ochronie powrotu/

Zapłaciłem za montaż a teraz będę musiał szukać bardziej ogarniętej osoby.

Jak zdemontuje zawór to nie będzie działać zgodnie z Twoimi oczekiwaniami.
  • #27 21592647
    Scenic111
    Poziom 11  
    Taconova Zawór mieszający NovaMix Standard 30 – 70°C DN25, 1 1/4"

Jak wpiszesz w google to Ci wyskoczy Na schemacie dodałem oznaczenia + - i mix .

Niestety ale ta osoba ma gdzieś moje oczekiwania Robi po swojemu ,bo przecież to "specjalista ".
  • #28 21592655
    techlock
    Poziom 33  
    >>21592645
    Tu masz schemat tego zaworu. Na Twoim schemacie nie wiadomo jak połączone, masz + i - i mix.
    Można się jedynie domyślać, że + to gorąca a minus zimna.
    W takim połączeniu jak w poście >>21592567 instalacja działa tak:
    1. Pompa pracuje, woda przepływa w obiegu c.o. oraz w obiegu c.w.u. w różnym tempie przepływu (tempo zależne od oporu obwodu), z założenia obwód c.w.u. jest krótszy więc płynie szybciej.
    2. Zawór 3D jest zamknięty, otworzy się dopiero po osiągnięciu ustawionej pokrętłem temperatury.
    3. Po osiągnięciu ustawionej temperatury otworzy się i woda zacznie płynąć tylko w obiegu kotła grzewczego.
    4. Nie zamknie się dopóki temperatura nie spadnie, a temperatura nie spadnie bo jest ciągły przepływ w obiegu kotła.
    5. Obwody c.w.u. i c.o. nie będą zasilane.
  • #29 21592657
    Scenic111
    Poziom 11  
    Tylko dalej nie rozumiem co trzeba zmienić aby to działało poprawnie .

+ na schemacie jest na zasilaniu czyli idzie do góry pieca i naczynka

• #30 21592659
    techlock
    Poziom 33  
    Jeśli zawór 3D ustawisz na minimum, będzie otwarty, efekt jak w punkcie 4 i 5.
    Żeby dobrze działało zawór 3D bez termostatu jak ten >>21592632 .
    Najlepiej 2 pompy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu braku cyrkulacji wody po włączeniu pompy w piecu Ferolli Biopelet Pro oraz prawidłowego podłączenia zaworu mieszającego i ochrony powrotu. Schemat instalacji wskazuje na obecność mostka, który powoduje, że woda krąży tylko w obrębie kotła, blokując przepływ do grzejników i bojlera. Zalecane jest usunięcie mostka, zastosowanie dwóch pomp – osobnej do c.w.u. i osobnej do c.o. – oraz prawidłowe podłączenie zaworu mieszającego, który powinien mieszać wodę zasilającą z powrotną, zapewniając ochronę powrotu i stabilną temperaturę kotła. Zawór ochrony powrotu jest zbędny, jeśli zawór mieszający jest prawidłowo dobrany i ustawiony. Wskazano, że zawór mieszający Taconova NovaMix Standard 30–70°C DN25 jest odpowiedni, ale wymaga właściwego montażu i regulacji. Zalecane jest ustawienie temperatury na mieszaczu około 55°C oraz stosowanie histerezy w sterowniku. Po wymianie zaworu na termostatyczny AFRISO ATV 333 45°C pojawiły się problemy z niedogrzewaniem górnych grzejników, co może wynikać z różnic w oporach hydraulicznych i braku zaworu zwrotnego na powrocie. Sugerowano dodanie zaworu zwrotnego lub drugiej pompy do obiegu bojlera. Optymalizacja instalacji wymaga odpowiedniego doboru średnic rur, eliminacji mostków hydraulicznych oraz prawidłowego ustawienia zaworów i pomp, aby zapewnić efektywną cyrkulację i ochronę kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA