logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Andonstar AD208 – jak wyprowadzić gniazdo microSD na zewnątrz, by działało poprawnie?

loituma 30 Cze 2025 00:17 186 2
REKLAMA
  • #1 21593434
    loituma
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Używam od dawna chiński mikroskop Andonstar AD208.
    Niestety konstruktor umieścił gniazdo microSD w fatalnym miejscu, a ponieważ mikroskop nie ma możliwości podłączenia do komputera, zmuszony jestem żonglować kartą między mikroskopem a komputerem. Z tak kiepskim dojściem do gniazda jest to irytujące.

Andonstar AD208 – jak wyprowadzić gniazdo microSD na zewnątrz, by działało poprawnie?

Postanowiłem coś z tym zrobić. Wydawało by się, że nic prostszego, a jednak.
    Na początek poszedłem na łatwiznę i kupiłem przedłużkę.

Nie zdała egzaminu. Włączanie mikroskopu z przedłużką w gnieździe zawiesza mikroskop i nie jest wyświetlany obraz. Muszę każdorazowo wyjąć przedłużkę z gniazda, włączyć mikroskop i dopiero włożyć przedłużkę w gniazdo. Mija się z to celem.

Chciałem w takim razie podlutować na przewodach pod oryginalne pady drugie gniazdo i wydostać go na zewnątrz. I tu też natrafiłem na problemy. Mikroskop nie widzi karty w tym gnieździe. Niestety nie wiem w jaki sposób inicjowana jest karta w oryginalnym gnieździe. i nie jestem w stanie odtworzyć tego w tym dołożonym. Czy inicjowana jest mechanicznie poprzez zapięcie jej w mechanizmie gniazda? Nie znalazłem żadnej zależności na pinach. A może inicjowana jest elektronicznie?

Może ktoś pomóc w tej sprawie?
  • REKLAMA
  • #2 21593523
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Sprawdź, czy po podpięciu przedłużki masz napięcie 3,3V na złączu, bo możliwe, że napięcie siada.
    Druga sprawa, czy styk załączający działa prawidłowo.
  • #3 21595021
    loituma
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Dziękuję za odpowiedź

Napięcie prawidłowe niezależnie od momentu wpięcie przedłużki, oraz czy mikroskop jest zawieszony czy nie.
    Karta włożona do przedłużki działa prawidłowo, oraz włożona bezpośrednio do mikroskopu również. Nie działa tylko na dodatkowym gnieździe, niezależnie od egzemplarza (testowałem na dwóch sprawnych) Przeleciałem jeszcze dwa razy po moich lutach, żeby mieć pewność mojej roboty. Wszystko jest ok.
    Wyczytałem jednak w czeluściach internetu, że karta może być inicjowana przy pomocy styku w gnieździe lub w sposób elektroniczny. W zależności od gniazda. Dlatego pisałem wcześniej, że nie zauważyłem żadnej zależności na pinach. Jeżeli gniazdo ma mechaniczny stycznik to powinienem znaleźć gdzieś połączenie po wpięciu karty. A tak nie jest.

Generalnie zamysł był taki:

Wrzuciłem sobie do obudowy gniazdo RJ45 (niebieskie). 8 pinów gniazda karty z płyty głównej poszło na RJ45. Na zewnątrz obudowy mam skrętkę z wtykiem RJ45 i z dodatkowym gniazdem microSD na drugim końcu.
    Wydaje się to niepotrzebnie skomplikowane ale potrzebne mi to jest do dalszej części "projektu"
    Pozostaje mi właśnie sposób inicjowania karty. Próbowałem to zrobić poprzez włożenie samej przedłużki do oryginalnego gniazda, myśląc, że uruchomi to styk w gnieździe. Ale lipa.

Edycja:
    Znalazłem. Inicjowanie karty odbywa się poprzez zwarcie dziewiątego pinu do masy.

Wystarczy zewrzeć pin do masy w oryginalnym gnieździe i wszystko rusza. Wmontowałem sobie dla wygody przełącznik z tyłu mikroskopu.
REKLAMA