Witam! Posiadam instalację PV opartą na Sofar 20000TL-G2. Panele Longi 19x315 podłączone pod MPPT1, panele Jinko 12x320 pod jedno wejście w MPPT2, panele Jinko 14x320 pod drugie wejście MPPT2. Panele Jinko ustawione na ekspozycję południe (12 szt.), natomiast pozostałe 14 szt. na zachód. Panele Longi (19 szt.) ustawione na południe. Chciałbym dołożyć jeszcze paneli po MPPT1, gdyż jest tam jedno wolne wejście i skierować je na wschód, żeby pracowały od samego rana. Proszę o poradę, czy i ile paneli mogę dołożyć pod MPPT1. Z tego co wiem, to max u MPPT w tym falowniku to 1100 V i wiem, że nie można go przekroczyć. Czy ewentualnie można podłączyć panele innej firmy i o innych parametrach pod MPPT1?
AI: Jakie dokładnie panele (model, moc, parametry prądowo-napięciowe) planujesz dołożyć do wolnego wejścia MPPT1, czy masz już coś konkretnego na oku?
Ja: Solar 420 Wp z Leroy Merlin
AI: Ile paneli chciałbyś dołożyć i w jaki sposób planujesz je połączyć (szeregowo czy równolegle)?
Chciałbym dołożyć 14 szt. Myślę o połączeniu szeregowym. Można ustawić wejścia w MPPT równolegle bądź niezależnie.
AI: Jakie dokładnie panele (model, moc, parametry prądowo-napięciowe) planujesz dołożyć do wolnego wejścia MPPT1, czy masz już coś konkretnego na oku?
Ja: Solar 420 Wp z Leroy Merlin
AI: Ile paneli chciałbyś dołożyć i w jaki sposób planujesz je połączyć (szeregowo czy równolegle)?
Chciałbym dołożyć 14 szt. Myślę o połączeniu szeregowym. Można ustawić wejścia w MPPT równolegle bądź niezależnie.