Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozbudowa instalacji 5,28kWp: Dodanie 2 paneli Longi 450 do 2 stringów w falowniku Sofar 5,5 ktl-x

biegnik 09 Aug 2022 18:06 552 10
    biegnik
    Level 3  
    Bardzo proszę o podpowiedź:
    Falownik Sofar 5,5 ktl-x, 12 paneli Longi 440, łącznie 5,28 kWp, wszystko na jednym stringu. Instalacja już 2-letnia, więc sprawność minimalnie niższa. Chciałbym dodać 2 panele. Instalator proponuje Longi 450, których parametry podobno mieszczą się w granicach tolerancji. Problem w tym, że do jednego stringu już ich nie dodam, bo zostanie przekroczona maksymalna moc na jedno MPPT. Jak to podzielić na 2 stringi, żeby falownik pracował optymalnie? Napięcie załączenia DC to 180V.
    3301
    Level 33  
    Połączyć w jednym stringu
    12+2=14
    14 x 440=6160
    Jeżeli będzie obcinało ze względu na z awysoką moc na wejściu co zobaczysz na wykresie mocy to trzeba będzie zrównoleglić wejścia i będzie ok.
  • Helpful post
    DiZMar
    Level 43  
    U mnie panele 4,5 kW, falownik 4 kW. Potrafi produkcja wynosić nawet 4,8 kW i nie obcina. Monitoruję na bieżąco praktycznie każdy dzień od ponad roku.
    biegnik
    Level 3  
    To będzie 12x440+2x450=6180. Nadwyżka jest ok, tylko że według specyfikacji falownika można dać tylko 5700W na jeden string, więc muszę to jakoś rozdzielić na dwa i nie wiem, jak najlepiej.
  • Helpful post
    3301
    Level 33  
    Nie będzie tak jak napisałeś, panele nawet 450 przy połączeniu z 440 to dadzą 440 max bo takie jest ich prawo przy łączeniu szeregowym.
    Łączysz jak napisałem wcześniej wszystkie szeregowo w jednym stringu a pod falownikiem ten jeden obwód rozdzielasz na dwa i podłączasz do wejścia PV1 oraz PV2
    biegnik
    Level 3  
    Dziękuję za pomoc. Czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, jak się robi takie rozdzielenie przed wejściem do falownika? To jest jakieś urządzenie?
    rokbok
    Level 33  
    biegnik wrote:
    Czy mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, jak się robi takie rozdzielenie przed wejściem do falownika? To jest jakieś urządzenie?

Stosujesz złącze/konektor np. jak poniżej, koszt to +/- 20 pln.

Rozbudowa instalacji 5,28kWp: Dodanie 2 paneli Longi 450 do 2 stringów w falowniku Sofar 5,5 ktl-x
    biegnik
    Level 3  
    Czyli panele dopinam do istniejącego stringu szeregowo, a na końcówki kabla wchodzące do falownika zakładam takie konektory i wpinam się do 2 MPPT, czy tak? A co zmienić w ustawieniach falownika? Wybaczcie lamerskie pytania...
    rokbok
    Level 33  
    biegnik wrote:
    na końcówki kabla wchodzące do falownika zakładam takie konektory i wpinam się do 2 MPPT, czy tak?

Dokładnie tak.

biegnik wrote:
    A co zmienić w ustawieniach falownika?

Ja w Huawei nie zmieniałem nic, być może w sofarze jest inaczej, np. możliwość/konieczność ustawienia pracy równoległej MPPT, ale na ten temat pewnie wypowie się ktoś, kto posiada taki falownik.
  • Helpful post
    prose
    Level 35  
    @biegnik Zmieniasz na pracę równoległą.
    biegnik
    Level 3  
    Bardzo wszystkim dziękuję. Udało mi się dziś dodzwonić do serwisu Sofara, gdzie potwierdzili mi prawidłowość takiego rozwiązania.