logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić tryb DMA na szybszy dla dysku Maxtor DMA133 i ECS K7VZA?

krzysiekj18 18 Gru 2005 11:05 2008 12
REKLAMA
  • #1 2094101
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Mój problem polega na tym, że w Windowsie mam nonstop ustawiony tryb Multi-Word DMA tryb 2 zarówno dla dysku twardego ( Maxtor DMA133) jak i dwuch napędów podłączonych razem na drugiej taśnie (oba powinny obsłygiwać DMA tryb 2) . Moja płyta główna to ECS K7VZA (DMA 100). Próbowałem już instalować nowe stery dla płyty główniej, odinstalowywać napędy i nadal mam tylko Multi-Word DMA tryb 2. Czy da się to jakoś zmienić np. przez zmianę odpowiediego wpisu w rejestrze.
  • REKLAMA
  • #2 2094149
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    a czy posiadasz kabel 40 zylowy cz 80 zylowy?
  • #3 2094306
    grzegorzsawczak
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Kabel 40 ma grube przewody i izolacje jakieś 300V.
    Kabel 80 ma cienkie przewody i izolacje jakieś 105V.

Kabel 40 czasem nie ma zaklejanego jednego otworu.
    Kabel 80 ma zaklejanyo jednen otwor.

Jeśli masz możliwość to podłącz dysk na obobnnej taśmie - nie razem z CD-ROM, ponieważ tak działa szybciej.

Jakie masz ustawienia w BIOSie ?

Jeśli masz możliwość to też ustaw w BIOSie na taśmie na której masz dysk tylko jedno użądzenie ubsługiwane - system troche szybciej się uruchomi, bo nie będzie szukał urządzenia nieisniejącego.

Jeśli masz PIO to raczej to wyłącz - mało teraz to się wykorzystuje.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2094410
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Mam dysk twardy podłączony na osobnej taśmie 80 żyłowej, natomiast dwie nagrywarki (CD i DVD), razem na drugiej 40 żyłowej taśmie.

Dodano po 16 [minuty]:

Właśnie znalazłem w internecie informacje w jakim miejscu w rejestrze jaest zapisane w jakim trybie mają pracować napędy:
    W kluczu:
    "Mójkomputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001
    \Control\Class\{4d36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\"
    są kolejne gałęzie:
    0000 - opisujący nadrzędny kontroler IDE
    0001 - podstawowy kanał IDE (z podpiętym HDD)
    0002 - pomocniczy kanał IDE (z podpiętym CD-ROM)

W tej ostatniej - 0002 - zmieniłem wartość "MasterDeviceTimingModeAllowed"
    typu REG_DWORD z początkowej 0x0000001F na 0xffffffff (podglądnąłem po
    prostu i przepisałem wartość z klucza 0001). Po restarcie systemu i
    sprawdzeniu w menedżerze urządzeń parametry tego kanału IDE zmieniły się z
    "PIO" na "MultiWord DMA-2".

Z tą tylko różnicą że ja chciałbym zmienić tryb Multi-Word na UDMA 2(dla CDROM-ów) i UDMA 5 (dla dysku twardego). Stąd moja proźba jeżeli u kogoś dysk, lub CDROM pracuje w jednym z tych trybów, to czy mógłby napisać jaki ma wpis w rejestrze (dla danego trybu) np.:0xffffffff.
  • #5 2094510
    Radzious
    Poziom 28  
    a czy zainstalowales sterowniki do chipsetu plyty glownej?
  • REKLAMA
  • #6 2094652
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Mam najnowsze sterowniki do płyty głównej. Zainstalowałem je jakiś tydzień temu gdy instalowałem Windows XP.
  • REKLAMA
  • #7 2094750
    grzegorzsawczak
    Poziom 21  
    Jeszcze jedno pytanie BIOS aktualny ?

UDMA 5 i tak chyba miał nie będziesz, ponieważ musiałbyś mieć taśmie i na płycie gł z ATA133, a standardowo jest ATA100 <=> UDMA 4.

Jeśli możesz to uruchom komputer z systemu bootowalnego z CD-ROMu np. knoppix i sprawdź tam [musisz wybrać parametry startowe].
    Jeśli tam też będziesz miał UDMA-2 tzn, że to ustawienia BIOS, jeśli nie to Windows - choć mało prawdopodobne.

Pozdrawiam.
  • #8 2094835
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    krzysiekj18 - a usuwales kontrolery dyskow w managerze urzadzen, i uruchomienie windowsa od nowa? To typowa przypadlosc windowsa.
  • #9 2095223
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Kontrolery mam ustawione na DMA jeżeli dostępne, natomiast w biosie muj dysk jest widziany jako ATA 100, Natomiast napędy jako PIO 4.
    Jednak Windows widzi wszystko jako Multi-Word DMA tryb 2.
  • #10 2096492
    grzegorzsawczak
    Poziom 21  
    Zapamiętaj PIO 4 jest czymś co należy wyłączyć, ponieważ jest to czymś co było ważne dawnie, teraz od tego się odchodzi.

PIO - pliki są przesyłane z pośrednictwem procesora.
    UDMA - pliki są przesyłane z bez pośrednictwem procesora - szybciej.

Pozdrawiam.
  • #12 2098078
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Najwidoczniej to wina płyty głównej, bo z systemem próbowałem już chyba wszystkiego i nic nie pomogło. Co ciekawe gdy włożyłem dysk Segate 4.3 GB ATA 33, Windows wykrył do jako UDMA 2.
    PS. Szaleniec rozumiem że twoja walka z DMA zakończyła się niepowodzeniem (nie znam zbyt dobrze angielskiego więc nie wiem zabardzo o co chodzi na forum którego adres podałeś).
  • #13 2098364
    Radzious
    Poziom 28  
    Coś jest nie tak, przeskanuj dysk jakims programem najlepiej ze strony producenta, zobacz czy sa konflikty w menegerze urzadzen, Z tego co wiem to xp ma tam jakies zabezpieczenia na wypadek konfliktów jakis i zmniesza szybkośc dysku czyli transfer.

zrób raport z everesta albo aidy i wklej tu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ustawienia trybu DMA dla dysku Maxtor DMA133 oraz napędów CD/DVD podłączonych do płyty głównej ECS K7VZA (ATA100). Windows XP wykrywa urządzenia jedynie w trybie Multi-Word DMA 2, mimo że sprzęt i taśmy (80-żyłowa dla dysku, 40-żyłowa dla napędów) powinny obsługiwać szybsze tryby UDMA. Próby zmiany sterowników chipsetu, reinstalacji kontrolerów IDE oraz modyfikacji rejestru (klucz HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ControlClass{4d36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}) nie przyniosły efektu. BIOS wykrywa dysk jako ATA100, ale napędy jako PIO4, co sugeruje konieczność wyłączenia trybu PIO. Zalecane jest użycie osobnych taśm dla dysku i napędów oraz sprawdzenie aktualności BIOS-u. Możliwe, że ograniczeniem jest płyta główna ECS K7VZA, która nie pozwala na wyższe tryby UDMA mimo sprzętowych możliwości dysku Maxtor. Dodatkowo wskazano na konieczność skanowania dysku programem producenta i analizę raportów systemowych (np. Everest, AIDA) w celu wykrycia konfliktów sprzętowych lub programowych obniżających transfer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA