logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 2 1.6 BSE benzyna+LPG – odpala dopiero za drugim razem, brak błędów

miloksirow 02 Lip 2025 13:45 738 16
REKLAMA
  • #1 21595630
    miloksirow
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Mam problem z Seatem Leonem 2 1.6 BSE Benz/gaz. Mianowicie odpala dopiero za drugim razem po zakręceniu silnikiem. Wymienione: pompa paliwa, filtr, czujnik oparów paliwa, czujnik temperatury, czyszczona i zaadaptowana przepustnica. Gaz sprawdzany i wyregulowany na zakręconej butli, to samo. Zero błędów, jak już odpali, to żadnych innych objawów. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem?
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21595823
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, może regulator ciśnienia paliwa.
  • #3 21596286
    miloksirow
    Poziom 2  
    Tutaj regulator jest w filtrze paliwa. Filtr mam oryginalny założony, bo zmieniałem drugi raz, bo za pierwszym razem założyłem Mahle, bo też myślałem, że to to 😉.
  • #4 21596487
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Podobny problem w tym silniku dawały lejące wtryskiwacze.
  • REKLAMA
  • #5 21597280
    miloksirow
    Poziom 2  
    Korekcje wtryskowe też były sprawdzane. Podobno jeden ma minimalnie inne, ale jest w granicach normy. Ostatnio, jak auto nagrzało się na słońcu, to odpaliło za pierwszym razem. Ale nie ma reguły, więc może przypadek. Wczoraj sprawdzałem napięcie na sondach i jedna pokazuje 2 V, czy to może mieć wpływ? Bo czytałem, że lambda nie ma wpływu na odpalanie.
  • REKLAMA
  • #6 21598069
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Problem w tym jest na zimnym silniku, czy na rozgrzanym też, gdy chwilę postoi?
  • #7 21598185
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21598193
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Czy jest możliwość odpalenia na samym lpg? za pierw. razem?
  • #9 21598238
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3324
    Filtr paliwa łatwo pomylić w tym silniku a w nim jest regulator. Są identyczne filtry jeden 3 bar drugi na 4 bary. Przy LPG czasem np wtrysk puszcza gaz i na postoju powoli go zalewa musi się przewietrzyć by odpalić. Wystarczy zamknąć gaz i poczekać aż zgaśnie na LPG. Potem kilka dni jeździć tak tylko na PB. Jak będzie ok to tylko potwierdza diagnozę. Problem może też być ze schodzeniem paliwa z układu. Wtedy wystarczy kilka razy dać zapłon przed odpaleniem.
  • #10 21599773
    miloksirow
    Poziom 2  
    Oczywiście, że wymiana na "pałę". Tylko takie wyjście mi zostało, jeśli trzech mechaników rozłożyło ręce. Jeśli miałbym te wszystkie rzeczy, o których piszesz, mianowicie oscyloskop i manometr, to pewnie bym to sprawdził, ale nie jestem mechanikiem, niestety. A wtryski nie objawiały by się gorsza praca silnika? Odnośnie problemu z tym, że zalewa go gazem, to ten wariant był sprawdzany, instalacja ma niecałe 2 lata. Na zimnym i na ciepłym jak chwilkę postoji to odpala tak średnio 😜 . Jak od razu po zgaszeniu to lux. Odpalanie na samym gazie to samo, trzeba raz "ruszyć wałem" i odpali od razu 😉
  • #11 21646018
    sigwa18
    Poziom 43  
    To może tylko paliwo schodzi ci do baku i potrzebuje czasu by nabić. Trzeba by zmierzyć ciśnienie przed odpaleniem.

PS Pompa się uruchami ci jak otworzysz drzwii
    kierowcy.
  • #12 21694386
    miloksirow
    Poziom 2  
    Tak, po otwarciu drzwi załącza się pompa i na samym końcu słychać takie głuche puknięcie. Ale pompa jest już druga, nowa sztuka i efekt jest taki sam. Filtr jest nowy, oryginalny, założony; na wcześniejszym Knechcie było tak samo. Kilkukrotne przekręcanie stacyjki niczego nie zmienia; odpala dopiero za drugim razem. Wymienię czujnik położenia wału i zobaczę efekty. Ciekawe, że nikt nie miał takiego objawu wcześniej 🙂
  • REKLAMA
  • #13 21694452
    sigwa18
    Poziom 43  
    A próbowałeś jeździć kilka dni tylko na benzynie. Może go zalewa gazem przez nieszczelny wtryskiwacz czy reduktor i dlatego nie chce odpalać. Dopiero jak się przewietrzy to łapie.
  • #14 21695230
    miloksirow
    Poziom 2  
    Tak, próbowałem z zakręconą butlą — tydzień nic nie dało. Na regulacji gazu też nic nie wyszło, że jest nie tak. Wymieniłem dzisiaj czujnik położenia wału; po kilku odpaleniach wydaje mi się, że wymieniłem dobry na nowy, ale pojeżdżę chwilę i zobaczę, czy coś się zmieniło 😉
  • #15 21700371
    miloksirow
    Poziom 2  
    Niestety, nie myliłem się — jest tak samo. Możliwe, że rozrusznik, bo w tej sytuacji tylko on nie będzie dawał błędów. Chyba że się mylę.
  • #16 21700436
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    miloksirow napisał:
    Zero błędów, jak już odpali, to żadnych innych objawów. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem?

Rozumiem że nie pali na przykładowo nieparzyste razy, a na parzyste odpala bezproblemowo. Miałem już kilka takich usterek i zawsze w Vagach.
  • #17 21707540
    miloksirow
    Poziom 2  
    I co było przyczyną?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Seata Leon 2 z silnikiem 1.6 BSE benzyna + LPG, który odpala dopiero za drugim razem po przekręceniu stacyjki, bez pojawiania się błędów diagnostycznych. Wymieniono pompę paliwa, filtr paliwa (oryginalny, z wbudowanym regulatorem ciśnienia), czujnik oparów paliwa, czujnik temperatury oraz wyczyszczono i zaadaptowano przepustnicę. Instalacja LPG jest sprawdzona i wyregulowana, a problem występuje zarówno na zimnym, jak i rozgrzanym silniku po postoju. Podejrzewano nieszczelne wtryskiwacze, które mogłyby zalewać silnik gazem, jednak testy z zakręconą butlą LPG nie przyniosły poprawy. Korekcje wtrysków mieszczą się w normie. Sprawdzono sondy lambda, jedna wskazuje 2 V, ale lambda raczej nie wpływa na odpalanie. Sugerowano diagnostykę ciśnienia paliwa przy rozruchu za pomocą manometru oraz analizę sygnałów oscyloskopem (wtryski, cewka, czujniki wału i wałka). Wymieniono czujnik położenia wału, lecz problem pozostał. Rozważany jest rozrusznik jako potencjalna przyczyna, gdyż nie generuje błędów. Wskazano również, że pompa paliwa uruchamia się po otwarciu drzwi kierowcy, a filtr paliwa ma wersje z różnym ciśnieniem (3 i 4 bary), co może mieć znaczenie. Ostatecznie brak jednoznacznej diagnozy, zalecana dalsza szczegółowa diagnostyka ciśnienia i sygnałów elektrycznych.
REKLAMA