logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MadDog Arya A11DR32 (R5 5600, RTX 4060) z MediaExpert – czy warto kupić gotowca?

blackkostacs 02 Lip 2025 13:53 486 5
  • #1 21595639
    blackkostacs
    Poziom 2  
    Witam, piszę do was z prośbą o pomoc w wyborze komputera, ponieważ troszkę wypadłem z tego tematu. Planuję zakupić nowy komputer, przechodziło mi przez myśl, żeby kupić wszystkie części osobno z rekomendowanych zestawów komputerowych przez twórców na YT, ale jest taki problem, że nigdy nie składałem komputera i martwię się, że coś może pójść nie tak, oraz bardziej mi odpowiada system ratalny, który oferuje MediaExpert za złożone gotowce firmy MadDog, za dużo opinii na temat tej firmy w internecie nie ma.
    Komputer będzie używany głównie do prac biurowych oraz do grania w HoMM i inne mniej wymagające gry, ale dobrze by było też za dwa lata pograć w np. nowego Wiedźmina :D może nie na najwyższych wymaganiach, ale chociaż na średnich.
    Oto zestaw, który znalazłem
    https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablet...32gb-ram-1tb-ssd-geforce-rtx4060-dlss-3-wi-fi
    Z tego, co liczyłem, to koszt samych części to około 3100, więc te 500 zł za złożenie i danie gwarancji na dwa lata na cały komputer to chyba sprawiedliwa cena, a firma MadDog sama wydaje się być transparentna w tym, co robi, ponieważ same części w komputerze są opisane, więc nie kupujemy kota w worku, tak jak ma to miejsce w przypadku innych gotowców z Allegro, bo to odpada.
    Z góry dziękuję za wasze komentarze i pomoc, miłego dnia :)
    AI: Czy mógłbyś podać pełną specyfikację tego zestawu MadDog Arya A11DR32? Chodzi o dokładny model płyty głównej, ilość i rodzaj RAM, dysk (typ i pojemność), zasilacz oraz obudowę – to bardzo pomaga w ocenie opłacalności gotowca.
    Obudowa:
    Obudowa LOGIC Arya ARGB
    Płyta główna:
    Płyta główna GIGABYTE B550 Gaming X V2
    Procesor AMD Ryzen 5 5600
    Karta graficzna INNO3D GeForce RTX 4060 Twin X2 8GB
    RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB 32 GB 3600 MHz
    Zasilacz GIGABYTE P550SS 550 W
    Chłodzenie CPU ENDORFY Spartan 5 ARGB
    Dysk PCIe NVMe 4.0 x4
    AI: Czy potrzebujesz, żeby komputer miał już zainstalowany system operacyjny (np. Windows), czy masz już własną licencję lub planujesz korzystać z innego systemu?
    nie
  • #2 21595685
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Gwarancja na podzespoły to żadna łaska. Gwarancję de facto dają importerzy/dystrybutorzy.
    Płyta czy procesor ma 3 lata więc...nie wiem gdzie tu sprawiedliwa cena. Być może karty graficzne też mają trzy lata - musisz to sprawdzić.
    Poza tym spotkałem się z tym, że w/w sklep sprzedaje części używane / ze zwrotów konsumenckich jako nowe. W końcu takie zwroty trzeba jakoś upchać. Nie każdy sklep jak x-kom takie rzeczy sprzedaje w obniżonej cene wyraźnie pisząc OUTLET.
    No na tym forum spotkalem sie z tezą, żeby unikać gotowców. X-KOM np. sprzedaje gotowce ale nie wiesz dokladnie co jest w srodku. Masz tylko ogolny zarys czesci po nazwach np. dysk 1TB (nie wiesz jaki dokladnie model, producent itp.)
    I uprzedzajac Twoje pytanie ze 2 lata temu pisalem @ do nich w tej sprawie i tak to wlasnie wyglada. I oczywiście nie mozesz sobie zazyczyc, zeby w przypadku dysku 1TB był konkretny producent i model.
  • #3 21595692
    blackkostacs
    Poziom 2  
    >>21595685 >>21595685 Właśnie dlatego mam dylemat, bo to jest fakt, że większość gotowców nie ma podanych części, jakie mają w sobie, ale ten tutaj ma wszystko opisane i zastanawia mnie, czy ten komputer ma dobrze dobrane części do siebie, bo w sumie jedyna informacja, która nie jest podana, to marka dysku, a co do gwarancji, to faktycznie sprawdziłem i na kartę graficzną sklep daje trzy lata, więc jest to minus :)
  • #4 21595720
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Twój zestaw bez dysku (bo nie ma pojemności) wyliczyłem na około 3120zł. Cześć rzeczy z x-kom, część z wyszukiwarki. Zakładając, że dysk bedzie kosztować ok. 250zł to masz ok. 3370zł.
    Generalnie jak kupujesz części to dostajesz w zasadzie wszystko oryginalnie zapakowane/zaplombowane.

A tak...

tak czy siak jak sklep ma dużo zwrotów to też nie jest w stanie wszystkiego sprawdzić. Ja np. zakupiłem w w/w sklepie pewne urządzenie. Sprzedawca bardzo niechetnie sie zgodził na rozpakowanie...widać było, że chciał żebym wziął, zapłacił i wyszedł. Ale wiesz... prezent dla teściowej to był... po rozpakowaniu okazalo sie, ze czesci skladowe sa brudne, zakurzone, uzywane, porysowanie i na pierwszy rzut oka niekompletne (brak śrub montażowych). Jak odmowilem przyjecia to gościu był wielce zdziwiony o co mi chodzi. Juz samo pudełko sugerowało, że urządzenie wróciło z wycieczki dookoła Polski.
  • #5 21596482
    marweg1967
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Brak informacji na temat dysku jest sporym "niedopatrzeniem", bo "producent" komputera może przyoszczędzić wkładając jakiś tani model z niskim TBW albo przycinający się z powodu przegrzewania. I zapewne stąd to "niedopatrzenie".
  • #6 21596516
    zbigniewsk
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Dzień dobry.
    Ja polecam metodę którą stosuję przy zakupie.
    1. Przygotowuję specyfikację zestawu który chcę kupić typ, model , producent
    2. Zlecam montaż z instalacją systemu
    3. Przy odbiorze sprawdzam kompletność poprzez okazanie mi fabrycznych opakowań podzespołów które to po okazaniu niszczę aby nie były ciągle w obrocie.
    4. Żądam aby podzespoły posiadały pełną dokumentację bo nigdy nie wiadomo co będzie potrzebna na przykład za dwa lata
    Nie da się ukryć że nie wszyscy sprzedawcy akceptują takie życzenia, wymagania ale ją wychodzę z założenia że to ja wydaję swoje pieniądze a nie darowizna sprzedawcy. który chce tylko wcisnąć towar kupującemu który nie jednokrotnie ma większą wiedzę niż sprzedający.
REKLAMA