Witam,
Mam taki problem laptop precision 5560 nie widzi mi żadnego dysku SSD w bios.
Próbowałem przestawiać różne opcje i nic to nie daje.
Wkładałem różne dyski i też nic.
Laptop miał wymieniany most.
Siedzi dobrze zawsze na sam koniec pukam penseta żeby zatańczył na kulkach.
Może na vinafix mi źle me zrobili albo wcale nie zrobili tylko wrzucili ten sam bios co miałem bo za pierwszym razem jak mi wrzucił wsad to wogule nie startował więc im napisałem i podesłał drugi ale na tym drugim zachowuje się tak samo jak na moim.
Ściągnąłem ten biosy .exe i .rcv.
Ale jak wchodzę przez f12 i klikam zakładkę flasch bios to mi tylko chce prze neta pobierać co i tak się nie udaje bo próbowałem prze adapter karty sieciowej, niby coś pobiera ale się nic nie instaluje.
Nie widzi mi tego pendrive'a w tych zakładkach.
A robiłem tak jak pisze Dell support
Czy ja muszę zrobić jakiegoś notowanego np w rufusie?
1. Mozesz wejc w Bios i jego zakladki ?
2. Może są ukryte opcje Bios ?
3. Widzi w Bios wi-fi ?
4. Serwice Tag w bios pokrywa się z tym na naklejce?
5. W obu slotach M.2 2280 (PCIe4 x4 ) ten sam problem ?
- masz zasilanie na tym M.2
- może problem w linii DMI,> odpowiada za pracę PCI-e
* może w driverze serial ATA
Tutaj masz Serwice Manual tego modelu i na str.70 opisano errory pokazane miganiem led (power and battery-status light )
Link
Na obu slotach to samo, zasilanie raczej na nich jest bo dyski są ciepłe.
Sprawdzałem na dyskach NVME i na sata na M2 i to samo.
Tu jest i7
Mogę wejść w bios i jego zakładki i zmieniać co chce.
Dodano po 59 [sekundy]:
Serwice tag się zgadza.
Dodano po 17 [minuty]:
Dodano po 8 [minuty]:
Te skróty klawiszowe do odblokowania ukrytych opcji u mnie nie działają. Nic się nie zmienia.
Czy taki stan rzeczy może być spowodowany przez me region ? Że nie widzi tych dysków ?
Do "zabawy" z ME Region uzywa się :
- ME Analyzer,
- Intel Flash Image Tool oraz Comrape It!
jezeli masz już pełny zrzut BIOS-u to
- Przede wszystkim Wprowadzamy zrzut do programu Me Analyzer i sprawdzamy, co jest napisane w polu [Stan systemu plików].
[img-0]
Możliwe są trzy opcje:
[Unconfigured] – me region nie jest skonfigurowany;
[Configured] – me region jest skonfigurowany, ale nie zainicjowany ("czysty").
[Initialized] – me region jest już zainicjowany i widzi hardware ( taki region nazywa się "brudnym")
Teraz wiesz, że "prawidłowe" oprogramowanie układowe BIOS laptopa musi zawierać region ME w stanie [Configured] i w tym celu musisz jakoś edytować dany region. Aby zdemontować wsad na regiony i pracować z nim, istnieje specjalny program Flash Image Tool (fitc).
Istnieją różne wersje tego programu, z których każda obsługuje ściśle określoną rodzinę hubów Intela. Z tego powodu należy dokładnie znać odpowiednią wersję programu w każdym przypadku.
Jak określić, która wersja programu Flash Image Tool jest odpowiednia, A która nie?
W tym ponownie pomoże nam narzędzie Me Analyzer, a konkretnie wartość pól [Version]lub [Flash Image Tool]:
W przedstawionym przykładzie do pracy ze zrzutem BIOS potrzebujemy 12. wersji narzędzia Flash Image Tool. Będziesz także musiał pobrać odpowiednie repozytorium z "czystymi" plikami binarnymi regionów ME.
Plik z" czystym " regionem ME będzie miał następującą nazwę (wyjaśnienie dlaczego ten plik i skąd go wziąć będzie nieco niższe):
12.0.72.1757_CON_LP_C_PRD_RGN.bin
Aby określić potrzebny plik z regionem ME z pobranego repozytorium, zobaczmy wartość pól [SKU] i [Chipset Stepping]. Pole [SKU] zawiera jedną z dwóch wartości: Consumer LP lub Corporate LP (w nazwie pliku odpowiada to skróceniu _CON_ lub _cor_ odpowiednio). A litera _C_ w nazwie pliku odpowiada wartości pola [Chipset Stepping]:
Skąd wziąć pliki z" czystym " regionem ME?
.... łatwo można je znaleźć w Internecie, wyszukując "archiwa czystych regionów ME", oto link do jednego z takich zasobów (repozytorium "czystych" regionów ME).
- Link Nie ma więc żadnej tajnej wiedzy, jak mechanicy lubią to czasem jest prezentowane na forach tematycznych.
Z reguły Narzędzie Flash Image Tool wspomniane już powyżej można znaleźć bezpośrednio w archiwum i natychmiast żądaną wersję(ale nie zawsze).
Dla prawdziwych entuzjastów, ... można spróbować samodzielnie wyciągnąć me region z pełnego (!) zrzutu BIOS pobranego ze strony producenta laptopa lub innego z podobnym hubem.
Z drugiej strony, jeśli w zasadzie nie wiemy, co robi kontroler ME, to jaka jest różnica?
Możesz sprawdzić "czystość" regionu ME w edytorze hex. Przechodzimy do adresu 0x400 i tam powinniśmy zobaczyć wartość [01 FF FF FF]. Zainicjowany lub" brudny " region zaczyna się od [00 i dalej 00 00 00]. ......
Cytat:
Windows 11 allows users to run an MBR disk but only as a 2nd disk.
Therefore, your MBR SSD might not be able to show up in the Boot Priority list. To make the SSD a primary disk, you should convert it to GPT.
✨ Laptop Dell Precision 5560 po wymianie mostka nie wykrywa żadnego dysku SSD w BIOS, niezależnie od używanego nośnika. Próby zmiany ustawień BIOS oraz testy z różnymi dyskami nie przyniosły efektu. Podejrzewane są problemy z montażem mostka BGA, możliwe uszkodzenia drobnych elementów SMD lub procesora, mimo wizualnej poprawności rezystorów i kondensatorów. Próby ponownego montażu układu na mniejszych kulkach nie rozwiązały problemu. Wskazano również na potencjalne błędy w wersji BIOS, konieczność użycia odpowiedniego Service Tag do pobrania właściwego oprogramowania oraz problemy z aktualizacją BIOS z pendrive’a. Zwrócono uwagę na możliwe ukryte opcje BIOS, zgodność Service Tag z naklejką, obecność zasilania na slotach M.2 oraz potencjalne problemy z linią DMI i kontrolerem PCIe. Wspomniano o powiązaniu problemu z modułem TPM i mostkiem, a także o podobnych usterkach w modelach Dell Precision 5560 i XPS 9510 z procesorami 11. generacji Intel Tiger Lake (i5-11500H, i7-11800H, i7-11850H, i9-11950H) oraz chipsetem WM590. Dostarczono linki do serwisowych instrukcji i trybu produkcyjnego płyty głównej (GDP51/GDB51 LA-K411P). Wygenerowane przez model językowy.