logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PGE przyłącze na działce bez MPZP i WZ – jaki budynek zgłosić, by uniknąć taryfy C11?

wojciechzima1 02 Lip 2025 15:10 441 2
REKLAMA
  • #1 21595704
    wojciechzima1
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim.

Kupiłem działkę, która nie jest jeszcze objęta MPZP, nie zostały jeszcze wydane WZ. Jest to grunt zadrzewiony, zakrzewiony. Chcę wystąpić o WZ na budowę domu, ale faktycznie budowę chcę zacząć na wiosnę.
    Chcę złożyć wniosek do PGE o przyłączenie do sieci, ale mam wątpliwości, jaki budynek docelowy wybrać, żeby uniknąć taryfy C11. Na razie chcę postawić drewniany domek na narzędzia z drewutnią i jakimś pomieszczeniem z kuchenką i kanapą. Z tego, co wyczytałem w ich taryfach, G11 mają dla domków letniskowych w ogródkach działkowych (więc na mojej działce to odpada). Myślałem o budynku gospodarczym, ale zgodnie z tym, co piszą, pomieszczenia gospodarcze muszą być częścią zabudowy jednorodzinnej – domu jeszcze nie ma, więc chyba to też odpada. Zatem wydaje mi się, że zostaje garaż wolnostojący. Jak myślicie, jeśli ujmę we wniosku garaż, zawnioskuję o moc przyłączeniową 30 kW – tyle docelowo do domu będę potrzebować, a jako umowną ustalę na razie odpowiednio mniejszą, tak, żeby na budowę było ok, a później zwiększę, to czy to przejdzie?

AI: Czy na działce jest już jakaś zabudowa albo czy były wcześniej wydane jakiekolwiek pozwolenia lub zgłoszenia budowlane?
    Nie ma żadnej zabudowy, nie było pozwoleń ani zgłoszeń
  • REKLAMA
  • #2 21595731
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 242
    Przyczepa kemping lub przyczepa/dom na kołach (holandka czy jak to je tam nazywają)
  • #3 21595748
    wojciechzima1
    Poziom 2  
    To się chyba wpisuje w pkt. e) dla ogródków działkowych
    PGE przyłącze na działce bez MPZP i WZ – jaki budynek zgłosić, by uniknąć taryfy C11?
REKLAMA