logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana taryfy z C11 na G11 lub inną w "budynku gospodarczym"

bart198x 03 Mar 2022 19:59 33990 52
Najlepsze odpowiedzi

Czy można zmienić taryfę z C11 na G11 dla wolnostojącego budynku gospodarczego, jeśli prąd ma służyć tylko do celów bytowych i jak to załatwić z PGE?

Tak — w tej sytuacji udało się przejść na G11, jeśli energia była używana wyłącznie na potrzeby bytowe, a nie do działalności gospodarczej [#19914136][#20304877] Najlepsza droga z wątku to pisać mailowo do centrali PGE, a nie załatwiać sprawy w lokalnym punkcie; trzeba opisać, że budowa jest zakończona, obiekt jest zewidencjonowany i naniesiony na mapy, nie prowadzisz tam działalności, a prąd służy tylko do celów domowych [#20335804] Po takim mailu PGE przesłało listę wymaganych kroków i plików PDF, potem zadzwoniło w sprawie technika, a po jego wizycie zmiana taryfy została potwierdzona [#20335804][#20377710] W korespondencji od PGE pojawiła się też informacja, że przy zmianie z C1x na G1x trzeba przedstawić potwierdzenie możliwości świadczenia usług dystrybucji i parametrów technicznych dostaw od OSD, a sama zmiana taryfy może być dokonana nie częściej niż raz na 12 miesięcy [#20377710]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19913700
    bart198x
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam.
    Mogę referować w miarę postępów co z moich zamiarów wyniknie.

Mam działkę, na której postawiłem budynek gospodarczy. Do niego podłączyłem prąd (zgodnie z wszystkimi zaleceniami regulacjami umowami itp. ale w trakcie budowy, docelowo do "budynku gospodarczego").
    Prąd płynie do budynku (na podstawie wszelkich papierów wymaganych przez PGE) na taryfie C11 (bo tak musi być w przypadku "budynku gospodarczego"; tu PGE nie przewiduje innej taryfy, jak mi powiedziano w PGE).
    Plan zagospodarowania nie przewiduje innych zabudów niż jednorodzinna (dom), gospodarcza/usługi, zagrodowa (uprzedzając pytanie - też myślałem żeby zrobić z tego "budynek rekreacji" bądź "letniskowy" - się nie da, a rolnikiem nie jestem - zagrodowa).

Główną skrzynkę od której jest podłączony "budynek gospodarczy" mam przy granicy (gotowa, odebrana, trwa umowa sprzedaży, prąd jest - super).

Budowa została zakończona, zinwentaryzowana, naniesiona na mapy jako zakończona.
    Taryfa C11 została - bo tak musi być - "budynek gospodarczy" C11.
    W budynku oczywiście nie jest prowadzona działalność gospodarcza ani żadna inna (spółki etc...).
    Mimo zakończenia budowy budynek wygląda jak w stanie budowy (nie ma tynków), ale ma okna, drzwi, dach itp. to budynek gospodarczy nie muszę go marmurem okładać.
    Instalacja (odebrana) jest w budynku gospodarczym (parę gniazdek światło). Prąd płynie, wszystko gra, PGE zatwierdziło umowę na C11 technik PGE podłączył licznik.
    W między czasie trwania budowy i umowy powstał blaszak (garaż blaszany).

I tu zaczynamy pytanie.

Czy na podstawie tego blaszaka da radę zmienić umowę z C11 na G11 ze względu na chęć podłączenia/przełączenia zasilania nie do "budynku gospodarczego" (C11), ale do garażu blaszaka (G11)?

Właśnie dostałem (kolejną) podwyżkę, więc "teoretycznie" mogę wypowiedzieć umowę szybciej, po to aby później ją znowu ewentualnie podpisać (oby na G11). Nie ma problemu z mojej strony.
    Pytanie jak to ugryźć, żeby się nie ciągać po rzecznikach praw konsumentów itp...

Wiem, że od strony PGE da się da ogarnąć tak żeby umowę wystawili.
    Jak ewentualnie za argumentować dokument żeby ewentualny technik podłączający na nowo licznik, na G11, do "garażu" przez rozdzielnię (wewnętrzną, na mojej działce, w budynku gospodarczym) nie stwierdził przypadkiem, że na działce trwa budowa i on tą umowę cofnie bo na przykład powie "tu się toczy budowa i musi być taryfa budowlana, a poza tym tu jest budynek gospodarczy i tyle".

W razie wątpliwości (dopytań), gdyby ktoś chciał udzielić konkretnej odpowiedzi bądź porady z własnego doświadczenia, pozostaję w kontakcie.
    O ile jakaś odpowiedź będzie niemożliwa zapraszam na priv.

Jutro czyli w piątek 04.03.2020 i tak idę do PGE zapytać, podpytać, ale można zakładać jak to może się skończyć w urzędzie dostawcy...

Postaram się odpowiedź z urzędu też opublikować w skrócie do dalszej dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 19914136
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6605
    Dziesiątki razy było to już omawiane.

Zasady są dwie:
    - jeśli energia elektryczna zużywana jest/będzie tylko na potrzeby bytowe (wyszczególnione w taryfie operatora) - to taryfa G należy się jak psu buda,
    - jeśli w tej nieruchomości jest prowadzona działalność gospodarcza, wtedy zużycie energii trzeba rozliczać w taryfie C (oczywiście tylko wtedy, gdy jej właściciel prowadzi tam własną działalność, a nie gdy wynajmuje np. firmę budowlaną).

Wariant pośredni - gdy energia zużywana jest jednocześnie na potrzeby bytowe i działalności (własnej), wtedy potrzebne jest rozdzielenie obu instalacji i osobne ich opomiarowanie.
  • #3 19914328
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    O, to jakaś nowość. Czyli jak wynajmę pomieszczenie w budynku mieszkalnym, firmie szwagra na działalność to może być w taryfie G?
    Moim zdaniem nie ma znaczenia czy jest działalność czy jej nie ma, czy jest własna czy kogoś innego, liczy się tylko do JAKIEGO CELU zużywana jest energia. Wyszczególnione jest to w przepisach. Budynki gospodarcze wymienione są w punkcie: "pomieszczeń gospodarczych związanych z prowadzeniem gospodarstw domowych tj. pomieszczeń piwnicznych, garaży, strychów". Teraz jest pytanie czy ten budynek jest związany z gospodarstwem domowym?
    Tak czy inaczej w 2024 roku nastąpi uwolnienie cen energii i skończą się te wszystkie dywagacje. Mam nadzieję.
  • #4 19914536
    zbich70
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    O, to jakaś nowość. Czyli jak wynajmę pomieszczenie w budynku mieszkalnym, firmie szwagra na działalność to może być w taryfie G?
    Oczywiście, że nie.
    Masz rację, bo źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że wynajmowany nie jest lokal, tylko wynajęta firma np. budowlana (prowadząca działalność) wykonuje tam swoje zlecenie (np. remont).
    Ale mniejsza o to.
    stomat napisał:
    Tak czy inaczej w 2024 roku nastąpi uwolnienie cen energii i skończą się te wszystkie dywagacje. Mam nadzieję.
    Masz nadzieję, to zapewne wiesz, że zmiany będą na lepsze(?).
    Masz jakieś informacje na czym te zmiany będą polegać?
    Bo ja bardziej obawiam się, że zniknie taryfa G i wszyscy w swoich domach będziemy bulić jak przedsiębiorcy.
  • #5 19915085
    bart198x
    Poziom 11  
    Dziś nie dałem rady, bo właśnie wróciłem do domu z pracy. Miałem chwilę po 15 ale o tej godzinie mógł bym stanąć w kolejce do rana...
    Będę w PGE w poniedziałek, bo się urywam i będę miał na to strikte czas.

"Budynek gospodarczy" to tylko (i nie tylko) nazwa przyjęta w zgłoszeniu na budowę danego budynku (plan zagospodarowania tylko na to pozwalał, rolnikiem nie jestem zagrodowej zabudowy nie postawię) domu na działce nie ma. Jest "budynek gospodarczy" i garaż blaszak. Blaszak kupiłem i postawiłem po podpisaniu umowy z PGE, która opiewa na przyłączenie do "budynku gospodarczego" na taryfie C11. Nie ma tam żadnych działalności wynajmów etc. itp. za głęboko brniemy. warzywa sobie i tylko sobie tam sadzę:) serio, a budynek samemu też postawiłem.
    Ale PGE powiedziało mi że skoro jest to budynek gospodarczy (wedle zgłoszenia i planu zagospodarowania) i nie stoi tam zabudowa jednorodzinna (bo wtedy nie było garażu) to musi być C11 bo ich umowy inaczej przy "budynku gospodarczym" nie przewidują.

W poniedziałek będę na bank to porozmawiam jak sytuacja stoi. Miałem nadzieję, że ogarnę to dzisiaj, ale zamiast wcześniej wyjść z pracy, to udało mi się ledwo wyjść :) . Życie.
  • #6 19920653
    bart198x
    Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Byłem w PGE i dowiedziałem się niczego, znaczy sporo się dowiedziałem, ale bez zamierzonego rezultatu.

Jak trafnie zasugerował Kolega "stomat"
    Cytat:
    Teraz jest pytanie czy ten budynek jest związany z gospodarstwem domowym?

Otóż NIE, nie jest.
    "Budynek gospodarczy" na działce stoi samodzielnie (brak innej zabudowy).
    Jest to budynek gospodarczy, wolnostojący nie powiązany z żadnym gospodarstwem domowym, zabudową jednorodzinną (bo takowej nie ma).
    W związku z czym (z brakiem zabudowy jednorodzinnej) PGE każdy budynek stojący na działce traktuje w zasadzie jako budynek gospodarczy i nie ważne czy to garaż czy inny "budynek gospodarczy".
    Blaszak też odpada, dostałem odpowiedź, że taka umowa na rok 2022 w ogóle nie zostanie przyjęta.

Wyjątek może stanowić altana lub, potocznie zwany, domek letniskowy (budynek rekreacji indywidualnej), ale na taki typ zabudowy nie mogę u siebie przekształcić "budynku gospodarczego". Plan zagospodarowania tego nie przewiduje.

W związku z powyższym pozostaje taryfa C11.

W zasadzie skończyły mi się pomysły, nie wiem, może jeszcze skieruję zapytanie do Rzecznika praw konsumentów, argumentując to tym, że potrzebuję prądu do celów bytowych, a nie działalności gospodarczej, firmowej czy jak tam zwał inaczej.
    Zobaczymy co się okaże.
  • #7 20089207
    pastuszakluiza
    Poziom 4  
    Ocena: 18
    a to Ciekawe co Pan napisał bo mam identyczną sytuację. PGE zgodziło się tylko na podłączenie taryfy C ale dostałam od razu informację, ze jak budynek zostanie dorowadzony do stanu deweloperskiego (wylewki i tynki) mogę składać wniosek o ponowne wydanie certyfikatu na taryfę G. Ogólnie jesteśmy w trakcie prac i zobaczymy co z tego wyjdzie- z tym, że nasza działka mimo, że jest to budowa zagrodowa i nie jestem rolnikiem daje możliwości zmiany sposobu użytkowania budynku jako rekreacyjny lub mieszkalny.
  • #8 20304850
    bart198x
    Poziom 11  
    @pastuszakluiza:
    Na mieszkalny u siebie mogę zmienić (nie napisałem tego chyba wcześniej), ale:
    musiał bym zrobić wizję lokalną z architektem (i chyba +branżowcy) i na podstawie wizji musiał by być niejako "do produkowany" projekt architektoniczny taki jak do pozwolenia na budowę (tak mi w starostwie powiedzieli). Dlatego sobie odpuściłem.

A po zapytaniach do PGE wyszło na to że mi G taryfy nie zrobią, chyba że ten budynek faktycznie na mieszkalny zrobię, a to by pewnie pochłonęło kilkadziesiąt tysięcy. Za projekt domu indywidualny zapłaciłem 14tyś w 2022r, więc szacuję, że za zrobienie projektu tego budynku by z 7-8 wyszło, nawet nie pytałem architekta w sumie hmm... Może zapytam :) .
  • #9 20304877
    pastuszakluiza
    Poziom 4  
    U nas właśnie udało się zmienić taryfę na G bez przekształcenia sposobu użytkowania. Kilka ostrych maili poszło do pge ale nie mieli podstaw prawych do utrzymania taryfy C :)
  • REKLAMA
  • #10 20318695
    pat.s
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    pastuszakluiza napisał:
    U nas właśnie udało się zmienić taryfę na G bez przekształcenia sposobu użytkowania. Kilka ostrych maili poszło do pge ale nie mieli podstaw prawych do utrzymania taryfy C :)

Czy możesz napisać kilka zdań więcej ?
  • #11 20335804
    bart198x
    Poziom 11  
    To ja napiszę coś więcej.
    Dzisiaj, czyli 15.12.2022, właśnie pożegnałem technika, który po roku czasu mojej walki z lokalnym Punktem Obsługi Klienta PGE przyjechał i stwierdził: Zmiana taryfy na G11.

Udało się!

Zmieniłem taryfę na G11
    Nauka na przyszłość, nie załatwiaj takich rzeczy w punkcie. Tylko mailowo z centralą.

Wielkie podziękowania z mojej strony dla "pastuszakluiza" , która naprowadziła mnie na tok postępowania (chociaż u mnie poszło łatwiej, ostatecznie bez odnoszenia się do podstaw prawnych)

Napisałem do PGE maila (adres dostałem od "pastuszakluiza").
    Uargumentowałem powód zmiany taryfy: nie prowadzę działalności, zakończyłem budowę, budynek jest zewidencjonowany, naniesiony na mapy, grunt odrolniony, stawka podatku zmieniona, nie prowadzę i nie będę prowadził tam działalności gospodarczej, tak jest na działce tylko budynek gospodarczy a prąd używam tylko i wyłącznie na potrzeby bytowe.
    W odpowiedzi dostałem listę kroków, które musiałem zrobić oraz, co chyba najważniejsze bo nie musiałem szukać dalej samemu, wszystkie dokumenty które musiałem wypełnić w pdf-ach.
    Po tygodniu dostałem telefon od PGE na umówienie technika.
    A po dwóch tygodniach, czyli od dziś, mam taryfę G11.

Nikt w lokalnym punkcie PGE nie mógł tego ogarnąć przez niemal rok.

Gdyby ktoś miał pytania zapraszam na PW.
    Pozdrawiam.
  • #12 20335810
    pastuszakluiza
    Poziom 4  
    Super. Cieszę się, że się udało i mogłam pomoc :)
  • #13 20335835
    pat.s
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Każdy H na swój strój w tych punktach
    ja poszedłem zestresowany, że będą problemy, poszedłem, wypisała papierki, wysłała, za tydzień zajrzałem na konto w tauxx
    i już było G11kompletnie bez żadnych najmniejszych jak dotąd problemów a skoro mam już to wpisane to jest i działa więc problemów już chyba nie będzie .
  • #14 20335945
    bart198x
    Poziom 11  
    A u mnie w punkcie ciągle mówili (byłem 3 razy w ciągu roku szukając możliwości), że nie bo tam nie ma "domu", że to nie gospodarstwo bez "domu", jak będzie "dom" to tak a teraz nie, że nawet jak zrobią umowę to ją technik cofnie bo tam nie ma "domu". A w ogóle to mi Pani nie napisze takiej umowy bo tam nie ma "domu" tylko budynek gospodarczy, czyli to nie gospodarstwo więc musi być C11.
    A będąc w punkcie 3 razy za każdym razem byłem u kogoś innego i za każdym razem ta sama śpiewka.
    Nie wiem. Może nie mają prowizji od takiej umowy, może mają jakieś punkty ujemne do targetu za takie umowy.
    No ale K..M.. za takie wprowadzanie w błąd że się nie da, albo za dezinformację to za ja.ja. powiesić. Wystarczyło powiedzieć "załatw se Pan mailowo" i podać adres.
    A jednak się da.
    I właśnie mi ciśnienie schodzi :)
  • #15 20355330
    ek1
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,
    napisałam na priv. Będę wdzięczna za podpowiedź ;)

e.

bart198x napisał:
    To ja napiszę coś więcej.
    Dzisiaj, czyli 15.12.2022, właśnie pożegnałem technika, który po roku czasu mojej walki z lokalnym Punktem Obsługi Klienta PGE przyjechał i stwierdził: Zmiana taryfy na G11.

Udało się!

Zmieniłem taryfę na G11
    Nauka na przyszłość, nie załatwiaj takich rzeczy w punkcie. Tylko mailowo z centralą.

Wielkie podziękowania z mojej strony dla "pastuszakluiza" , która naprowadziła mnie na tok postępowania (chociaż u mnie poszło łatwiej, ostatecznie bez odnoszenia się do podstaw prawnych)

Napisałem do PGE maila (adres dostałem od "pastuszakluiza").
    Uargumentowałem powód zmiany taryfy: nie prowadzę działalności, zakończyłem budowę, budynek jest zewidencjonowany, naniesiony na mapy, grunt odrolniony, stawka podatku zmieniona, nie prowadzę i nie będę prowadził tam działalności gospodarczej, tak jest na działce tylko budynek gospodarczy a prąd używam tylko i wyłącznie na potrzeby bytowe.
    W odpowiedzi dostałem listę kroków, które musiałem zrobić oraz, co chyba najważniejsze bo nie musiałem szukać dalej samemu, wszystkie dokumenty które musiałem wypełnić w pdf-ach.
    Po tygodniu dostałem telefon od PGE na umówienie technika.
    A po dwóch tygodniach, czyli od dziś, mam taryfę G11.

Nikt w lokalnym punkcie PGE nie mógł tego ogarnąć przez niemal rok.

Gdyby ktoś miał pytania zapraszam na PW.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #16 20357927
    bart198x
    Poziom 11  
    do #ek1
    Odpisałem na priv.

Poza tym dzisiaj dostałem oficjalne potwierdzenie, że moja taryfa z dniem 15.12.2022 została zmieniona.

Nie wiem czemu nie dostaję powiadomień na maila o wiadomościach pw, mimo że mam to zaznaczone.

Wszedłem żeby napisać o tym, że mnie w końcu zmienili taryfę i przypadkiem zobaczyłem pw.
    Czy pw mogą na gmailu być blokowane przez spam?

ps. Miałem stary mail wpisany w ustawieniach konta. Dawno tu nie byłem i żadko bywam.

Kurde nie mogę w profilu zmienić adresu e-mail, znaczy zmieniam, ale po ponownym zalogowaniu cięgle jest stary.???
    Miałem gdzieś jeszcze literówkę. Poszło. Działa.
  • #17 20358223
    ek1
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dzięki za dobre chęci ;). Odpisałam, będę działać z PGE Obrót i Dystrybucja i zobaczymy, ile razy szlag mnie trafi...

bart198x napisał:
    do #ek1
    Odpisałem na priv.

Poza tym dzisiaj dostałem oficjalne potwierdzenie, że moja taryfa z dniem 15.12.2022 została zmieniona.

Nie wiem czemu nie dostaję powiadomień na maila o wiadomościach pw, mimo że mam to zaznaczone.

Wszedłem żeby napisać o tym, że mnie w końcu zmienili taryfę i przypadkiem zobaczyłem pw.
    Czy pw mogą na gmailu być blokowane przez spam?

ps. Miałem stary mail wpisany w ustawieniach konta. Dawno tu nie byłem i żadko bywam.

Kurde nie mogę w profilu zmienić adresu e-mail, znaczy zmieniam, ale po ponownym zalogowaniu cięgle jest stary.???
    Miałem gdzieś jeszcze literówkę. Poszło. Działa.
  • #18 20376975
    emgra1989
    Poziom 5  
    Czy może ktoś podać maila na którego trzeba się zgłosić . Może być w wiadomości prywatnej jeśli to tajemnica
  • REKLAMA
  • #20 20377685
    emgra1989
    Poziom 5  
    Wszystko się kolego zgadza. Tyle ze, serwis czyli centrala odsyła do lokalnego punktu a lokalny punkt mówi ze nie może nic zrobić bo decyduje centrala i koło się zamyka.
  • #21 20377710
    bart198x
    Poziom 11  
    No to już nie wiem.
    U mnie wyglądało to w taki sposób:
    1. Napisałem maila do centrali serwis(_at_)gkpge.pl , w odpowiedzi dostałem od nich, że :

Cytat:
    Szanowny Kliencie,

w imieniu PGE Obrót S.A. informuję, że w celu zamiany grupy taryfowej należy przesłać następujące dokumenty:

- dane z dokumentu tożsamości ( numer PESEL),

- pisemne pełnomocnictwo w przypadku osoby reprezentującej Klienta,

- w przypadku zmiany taryfy budowalnej z C1x na gospodarstwo domowe G1x, należy przedstawić potwierdzenie możliwości świadczenia usług dystrybucji i parametrów technicznych dostaw wystawione przez Operatora Systemu Dystrybucyjnego (Klient może udzielić pełnomocnictwa PGE Obrót S.A., który w jego imieniu pozyska od Operatora przedmiotowe Potwierdzenie (w załączeniu),

- decyzja o pozwoleniu na użytkowanie obiektu do celów mieszkalnych (wydaje Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego) tzw. Odbiór budowlany domu lub pisemne oświadczenie Klienta o przeznaczeniu budynku do celów mieszkalnych, potwierdzające przygotowanie instalacji odbiorczej do zmienionych parametrów zasilania w przypadku zmiany taryfy budowalnej C1x na gospodarstwo domowe G1x lub Oświadczenie o wykorzystywaniu energii na cele gospodarstwa domowego

oraz wskazać poniższe dane:

- wybrany okres rozliczeniowy,

- grupę taryfową,

- deklarowaną wielkość zużycia energii elektrycznej

lub przesłać wypełniony wniosek o zawarcie umowy kompleksowej sprzedaży energii elektrycznej i świadczenia usługi dystrybucji (w załączeniu).

Powyższej zmiany można dokonać:

- e-mailowo, przesyłając wskazane powyżej informacje i dokumenty na adres e-mail serwis(_at_)gkpge.pl (Na ich podstawie w okresie 20 dni zostanie przygotowana i wysłana w dwóch egzemplarzach Umowa celem jej podpisania. Podpisane oba egzemplarze Umów należy odesłać na adres wskazany w korespondencji. Po podpisaniu Umowy przez upoważnionego reprezentanta PGE Obrót S.A. jeden egzemplarz Umowy zostanie odesłany pocztą.),

- korespondencyjnie, przesyłając powyższe dokumenty na adres właściwego Oddziału (wykaz w załączeniu),

- osobiście, zgłaszając się z wyżej wymienionymi dokumentami do jednego z Biur Obsługi Klienta (wykaz w załączeniu).

Informuję, że w przypadku zmiany taryfy budowlanej C1x na gospodarstwo domowe G1x, jeżeli warunki docelowe nie były wydane, konieczne będzie złożenie do PGE Dystrybucja S.A. wniosku o określenie warunków przyłączenia do sieci dystrybucyjnej niskiego napięcia - grupa przyłączeniowa: IV, V, VI do 1kV dla zmiany zasilania z placu budowy na zasilanie docelowe obiektu (wniosek dostępny na stronie www.pgedystrybucja.pl).

Nadmieniam również, że zmiany grupy taryfowej, zgodnie z Taryfą dla usługi dystrybucji energii elektrycznej PGE Dystrybucja S.A., można dokonać nie częściej niż jeden raz na 12 miesięcy.

Po przesłaniu dokumentów, zgodnie z dyspozycją, na adres do korespondencji zostanie wysłane w ciągu 20 dni pismo przewodnie z informacją odnośnie dalszego postępowania.

W załączeniu:

- Pełnomocnictwo do pozyskania certyfikatu OSD

- Wniosek o zawarcie umowy kompleksowej sprzedazy energii elektrycznej i świadczenia usługi dystrybucji

- Wykaz adresów korespondencyjnych Oddziałów PGE Obrót S.A.

- Wykaz adresów Biur Obsługi Klienta

- Formularz zgód Odbiorcy

- Klauzula informacyjna w sprawie ochrony danych osobowych

-Oświadczenie o wykorzystywaniu energii na cele gospodarstwa domowego

Wypełniłem wszystko i odesłałem.
    W odpowiedzi dostałem:

Cytat:
    w imieniu PGE Obrót S.A. Oddział z siedzibą w Łodzi informuję, że sprawa dotycząca zmiany grupy taryfowej z C11 na G11 dla punktu poboru ......................... została przekazana do PGE Dystrybucja S.A. Oddział Łódź z siedzibą przy

ul. Tuwima 58, 90-021 Łódź, odpowiedzialnego za dostarczanie energii elektrycznej, utrzymanie sieci elektroenergetycznej oraz opracowywanie koncepcji zasilania w celu zajęcia stanowiska.

Niemniej jednak, jeżeli wpłynie stanowisko Operatora Systemu Dystrybucyjnego zostanie niezwłocznie przekazane oddzielną korespondencją.

Punkt obsługi klienta mam w Pabianicach i tu nie chcieli nawet ze mną rozmawiać na temat takiej zmiany taryfy.

2.Po tych mailach zadzwonili do mnie już chyba z Pabianic, żeby umówić technika, który przyjedzie spisze licznik i sporządzi protokół dla zmiany taryfy. I faktycznie przyjechał technik dał mi papier do podpisania i już. Zero problemu.

3. Parę dni po wizycie technika dostałem kolejnego maila:
    Szanowni Państwo,

w imieniu PGE Obrót S.A. przesyłam pismo potwierdzające zmianę.
    Plik jest zabezpieczony hasłem. Hasłem do pliku jest 6 ostatnich cyfr numeru PESEL Strony Umowy.

I tak to wyglądało u mnie.
  • #22 20403390
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 735
    Nie dotyczy to zmiany taryfy ale podpisania nowej umowy ale temat podobny.
    Mamy wybudowany dom w stanie deweloperskim (instalacje, tynki, podłogi itp. wszystko jest).
    Mamy warunki przyłączenia. Jest ZK podłączone do linii na słupie. Jest WLZ położony do budynku. Faktura za wykonanie ZK zapłacona.
    Wpadam do BOK w Dębnie z papierami (niech wszyscy wiedzą gdzie) a gość do mnie, że warunki już nieaktualne. Ja, że ZK jest, wszystko jest a on, że go to nie obchodzi co jest. Mam wystąpić o nowe warunki. Składam wniosek o nowe warunki. Po trzech dniach telefon o co mi chodzi? Przecież warunki są aktualne bo złącze już jest i nawet karę zapłaciłem za nie podpisanie umowy na dostarczanie energii.
    Dzisiaj byłem w BOK w Gorzowie. Nie było już problemu z warunkami. Problem pojawił się jak nie zaznaczę jednej z opcji:
    Pierwszy punkt dotyczy dostarczenia prądu na czas budowy (art. 41 ust. 5 Prawa budowlanego) a drugi mnie nie dotyczy.
    Powiedziałem, że nie zaznaczę żadnej z nich bo mnie nie dotyczą. Osoba mnie obsługująca powiedziała, że muszę coś zaznaczyć. Zapytałem się o podstawę prawną. Powiedziała, że przyjmie wniosek ale mam się spodziewać negatywnej odpowiedzi.
    Tak to jest w tej firmie.

zbich70 napisał:
    Dziesiątki razy było to już omawiane.

Zasady są dwie:
    - jeśli energia elektryczna zużywana jest/będzie tylko na potrzeby bytowe (wyszczególnione w taryfie operatora) - to taryfa G należy się jak psu buda,

Mogę powołać się na Ciebie? (żart :-)).
  • #24 20403612
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    zbich70 napisał:
    maurycy123 napisał:
    Mogę powołać się na Ciebie?
    Możesz, powołuj się śmiało. Możesz też powołać się na ten post - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3950344.html#20395758
    Tylko do tych ludzi w BOK to nie dotrze. Oni mają wytyczne aby kroić klientów. Jak pytałem się o podstawę prawną to najczęstszą odpowiedzią było, że "nie będę z panem dyskutować". Składając dzisiaj "papiery" usłyszałem, że decyzja (prawdopodobnie) będzie negatywna. A ja odpowiedziałem, że tylko czekam na decyzję (na piśmie) abym mógł skierować sprawę do UOKiK i URE. Zobaczymy co będzie.
  • #25 20403640
    zbich70
    Poziom 43  
    maurycy123 napisał:
    Tylko do tych ludzi w BOK to nie dotrze.
    Może zależy jak się do tych ludzi podchodzi? Może nie strasz UOKiK-em i URE tak od razu, bo ich za bardzo wystraszysz. Może porozmawiaj zwyczajnie jak człowiek z człowiekiem. Przeważnie to wystarcza, mi zwykle wystarczało.
    maurycy123 napisał:
    Oni mają wytyczne aby kroić klientów.
    No to masz wybitnego pecha. Ja nigdy nie natrafiłem na tak złośliwe "biurwy", które tylko spijają kawy, wpieprzają ciastka i kroją klientów.
    Mam przypuszczenie, że wynikało to z tylko z tego, że nie byłem wobec nich obcesowy, a zwyczajnie kulturalny i miły.
  • #26 20524909
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Chyba się poddam. Nie mam już sił. Walczę już prawie trzy miesiące z Enea.

1. Złożyłem wniosek papierowy na dostawę energii dla gospodarstwa domowego a przysłali umowę na "plac budowy". Dodatkowo przysłali informację, że mam pilnie podpisać umowę, na dostawę energii elektrycznej dla obiektu, "miejscowość i numer posesji". A projekt umowy został sporządzony zgodnie z opinią Enea Operator na taryfę C11. Po jakimś czasie przyszło ponaglenie. Złożyłem reklamację, że składałem wniosek na gospodarstwo domowe a nie "plac budowy". I czy czasami ktoś nie podmienił dokumentów. A jak chcą abym podpisał umowę na obiekt budowlany to niech przyślą prawidłową umowę. Niby nadali jakiś numer sprawie.

2. Złożyłem wniosek przez internet to odpisali, że warunki przyłączenia zostały wydane na przyłączenie obiektu projektowanego a nie istniejącego. Dodatkowo zgodnie z zapisami na wydanych warunkach pierwszym etapem jest plac budowy – docelowo obiekt Odbiorcy. Dlatego kwalifikują mnie do taryfy Cx a jak chcę Gx to muszę mieć odbiór budynku. Warunków przyłączenia nie mogę (podobno) zmienić bo już zostały wydane.
    Nie odpowiadają na żadne pytania o podstawy prawne. Nie i koniec.

3. W piątek po południu napisałem do URE i przedstawiłem sytuację. W poniedziałek otrzymałem odpowiedź.
    Jak komuś chce się czytać to wrzucam screeny: Zmiana taryfy z C11 na G11 lub inną w "budynku gospodarczym"
    Zmiana taryfy z C11 na G11 lub inną w "budynku gospodarczym" Zmiana taryfy z C11 na G11 lub inną w "budynku gospodarczym"

Coś mam wrażenie, że jest już pozamiatane. Jak chcę mieć prąd na ukończenie domu to muszę płacić "haracz" Enei.
  • #27 20525791
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    URE napisał, odmiennie niż na tym forum twierdzą niektórzy, że kryterium zaliczenia do grup taryfowych "nie jest prowadzenie lub nieprowadzenie działalnosci gospodarczej". Czy to wreszcie dotrze i ten elektrodowy mit upadnie? Pewnie nie.
  • #28 20526143
    zbich70
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    URE napisał, odmiennie niż na tym forum twierdzą niektórzy...

Co ciekawe, ten sam URE zatwierdził "Taryfę dla energii elektrycznej dla odbiorców z grup taryfowych G".
    A w niej w punkcie 3.1.2 Kryteria kwalifikowania odbiorców do grup taryfowych, warunek nie prowadzenia działalności gospodarczej wymieniony jest czterokrotnie (podpunkt b, c, e, i).
  • #29 20526256
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    W moim przypadku powołują się na to, że dostałem warunki na nowo projektowany budynek. Wychodzą więc z założenia, że będzie plac budowy a potem odbiór budynku. Zastanawiam się czy nie złożyć ponownie wniosku o warunki przyłączenia ale na przyczepę kempingową albo garaż? Ale wtedy może się okazać, że nie ma możliwości technicznych.
  • #30 20526356
    zbich70
    Poziom 43  
    maurycy123 napisał:
    Ale wtedy może się okazać, że nie ma możliwości technicznych.
    Skoro są możliwości techniczne przyłączenia w grupie taryfowej C, to dlaczego miałoby ich nie być w grupie G?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów i doświadczeń związanych ze zmianą taryfy energetycznej z C11 na G11 lub inną dla budynku gospodarczego, który nie jest częścią gospodarstwa domowego ani nie służy działalności gospodarczej. Operatorzy, tacy jak PGE i Enea, często narzucają taryfę C11 dla budynków gospodarczych, argumentując to brakiem powiązania z budynkiem mieszkalnym lub prowadzeniem działalności gospodarczej. Użytkownicy wskazują, że według przepisów taryfa G powinna przysługiwać, gdy energia jest zużywana wyłącznie na cele bytowe gospodarstwa domowego, niezależnie od formalnej definicji budynku. W praktyce zmiana taryfy wymaga często korespondencji mailowej z centralą operatora, złożenia odpowiednich oświadczeń i dokumentów (np. zgłoszenia budowy, oświadczenia o braku działalności gospodarczej, potwierdzenia zakończenia budowy i zmiany sposobu użytkowania). Wiele osób napotyka na opór lokalnych punktów obsługi klienta, które odmawiają zmiany taryfy bez obecności budynku mieszkalnego. Przykłady pozytywnych zmian taryfy na G11 bez przekształcenia sposobu użytkowania wskazują, że możliwe jest to po wyczerpującej korespondencji i interwencjach. Urząd Regulacji Energetyki (URE) podkreśla, że kryterium przydziału taryfy nie jest prowadzenie działalności gospodarczej, lecz cel zużycia energii. W praktyce jednak interpretacje operatorów bywają różne, co powoduje konieczność składania reklamacji i skarg do URE. Wskazane jest unikanie załatwiania spraw w lokalnych BOK, a preferowanie korespondencji mailowej z centralą. W niektórych przypadkach pomocne jest złożenie wniosku PS-DO wraz z pismem otwartym opisującym sytuację i deklaracją o charakterze użytkowania budynku. Dyskusja zawiera także informacje o problemach z warunkami przyłączenia, różnicach w interpretacji definicji budynku gospodarczego i pomieszczenia gospodarczego oraz o możliwych sposobach obejścia problemu (np. zgłoszenie blaszaka jako nowego budynku, zmiana sposobu użytkowania na rekreacyjny lub mieszkalny).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA