logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić Victron Blue Smart IP22 do ładowania Volt LiFePO4 12V 100Ah BMS?

k3rano 02 Lip 2025 21:33 1140 4
REKLAMA
  • #1 21596025
    k3rano
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witajcie, zakupiłem ostatnio nowy akumulator i ładowarkę do silnika elektrycznego od łódki. Akumulator to Volt LiFePO4 12V 100Ah (100A) BMS, a ładowarka to Victron Blue Smart IP22 Charger 12/30. Podpowiedzcie teraz proszę na jakich ustawieniach ładować akumulator, aby ładował się do pełna, ale żeby jednocześnie posłużył jak najdłużej, bo jednak swoje kosztował... Czytałem, że zamiast napięcia 14,6 można ustawić nawet 14,2 - tyle z resztą ta ładowarka ma domyślnie, ale czy wtedy akumulator jest naładowany do pełna?
  • REKLAMA
  • #2 21596042
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Może być albo będzie naładowany do pełna w granicach pracy.

W akumulatorach LiFePO4 nie wykorzystujesz pełnego zakresu napięć akumulatora tylko jego zakres pracy. Zmniejsza to maksymalną możliwą pojemność ale przedłuża ilość cykli ładowania. Zwykle akumulatory czy magazyny działają w zakresie 10-20% minimalnej i 80-90% maksymalnej pojemności czyli masz dostępne ok 70-90% z nominalnej pojemności.

Tanie akumulatory zwykle mają podawaną maksymalną pojemność bo to ładniej wygląda niż podać tą z zakresu pracy o 10-20% niższą.

By wiedzieć należy po prostu znać ustawienia BMS dla napięć cell jakie zastosowano w BMS, bez tego nie jesteś w stanie nic stwierdzić poza własnym pomiarem przy ładowaniu i rozładowaniu akumulatora opierając siena krzywej ładowania i rozładowania jak ustawić optymalnie .
  • REKLAMA
  • #3 21596076
    Tadas
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    >>21596025

Myślę, że nikt nie poradzi ci tutaj szczerze, jak zrobić, aby bateria służyła długo i szczęśliwie. Ale mogę się mylić i być mile zaskoczony.

P.S. W moim przypadku były to akumulatory LiFePO4 105 Ah. Jaką moc ma silnik?
  • REKLAMA
  • #4 21596259
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Jak ustawi niższe napięcie i przetestuje kilka ładowań do tego napięcia to nic się przecież nie stanie z akumulatorem, zwiększy się ilość ładowań czyli żywotność. Wiadomo będzie mniejsza pojemność i mniejszy czas działania silnika.
    Innej rady raczej niema jak tylko wymienić akumulator na taki o większej pojemności albo dokupić drugi i ładować zawsze niższym napięciem. Mniej martwienia się o pojemność i prawie 2x większy czas działania.

Różnica 0.1V to pewnie ok 5Ah mniej, ale to trzeba by sobie zmierzyć.
  • #5 21596658
    k3rano
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    >>21596076 Silnik to haswing Protruar 1.0 czyli max 50A poboru więc chyba akumulator wystarczy.

OK, ładowałem więc wczoraj napięciem 14,3V i prądem 20A. Faza Bulk poszła sprawnie i zaczęła się faza absorpcji. Tu trwało to już dość długo a po spadku prądu do 0, zaczęło się takie jakby pikowe doładowywanie, ale po śledzeniu nabijanych Ah, które zaczęły już coraz wolniej wzrastać - przerwałem ładowanie. Chwilę po odłączeniu akumulatora multimetr pokazywał 14,06V, a dziś 13,62V. Czy są to wartości prawidłowe? I dlaczego tak długo trwa ustalanie się napięcia nominalnego na akumulatorze - i czy jest ono prawidłowe dla w pełni naładowanego akumulatora?
REKLAMA