logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór Access Pointa: stabilny, niedrogi, min. 54Mbps, co polecacie?

KaziuWichura 18 Gru 2005 11:32 1128 5
REKLAMA
  • #1 2094177
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam. Do dzis uzywam karty sieciowej ASMAXA 11Mbps. Ale chcialbym 'usprawnic' troche moja siec. Chcialbym kupic sobie AP. Tylko jest taki wybor, ze kompletnie nie wiem co jest warte zakupu, a co nie. Nie chcialbym zbyt drogiego, ani takiego co wiecznie sie wiesza :P I nie mniej niz 54Mbps.

z gory dzieki za rady.
  • REKLAMA
  • #2 2095507
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Ale dlaczego chcesz się przesiąść na AP? zły zasięg, czy co? jesteś klientem sieci, czy "nadawcą"?
    dlaczego 54Mbps? takiej prędkości i tak prawdopodobnie nie uzyskasz, chyba że masz 500m do osoby z którą się łączysz.
  • REKLAMA
  • #3 2097886
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    1. Poniewaz mam pozyczonego tego ASMAXa.
    2. Poniewaz chce dolaczyc do sieci jeszcze jedna osobe(wepne AP do switcha, a ja i kumpel tez bedziemy podpieci do switcha - kablowo)
    3. Ja jestem 'odbiorca'.
    4. Mam moze 200 m w lini prostej(sila sygnalu: 74/77%).

I mam jeszcze pytanie...Planuje zbudowac taka siec jak w zalaczniku. Czy bedzie dobrze funkcjonowac? Powiedzmy, ze w AP nadawcy bedzie router i zechcemy podzielic sie np neo. Bedzie dobrze chodzilo i dzielilo lacze itd.? Sa jakies zastrzezenia?

z gory dzieki
    Załączniki:
    • Wybór Access Pointa: stabilny, niedrogi, min. 54Mbps, co polecacie? schemat sieci.jpg (19.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2097906
    the.end
    Poziom 12  
    Kaziu !
    Proponuje Ci zakup Linksysa WAP54G. 200m tj b. blisko i jego moc z oryginalnym firmwarem w zupelnosci wystarczy. Osobiście używam ten sprzęt i nie zanotowalem zwiechow.
    :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2097992
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ok. Dzieki, zastanowie sie. (tylko raczej troche za drogi dla mnie :/)

Tylko chodzi mi o to, czy dobrze zaplanowalem siec...?
    Czy ten AP dzieli siec 'inteligentnie' czy rowno po pol? :P

Bo planuje z moim 'nadawca' podzielic neo 6144. Wlasnie na 3 - tak jak w schemacie. Wszystko bedzie poprawnie dzialac?
  • #6 2098060
    the.end
    Poziom 12  
    Uzywany WAP54G mozna miec juz za 2paczki.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77969404

Oczywiscie jesli chcesz osiagnac predkosc 54Mbps nadawca musi miec sprzet podobnej klasy ( najlepiej taki sam ).
    AP nie dzieli sieci ale je laczy!. Jesli chcesz sie bawic dzieleniem pasma

http://www.interprojekt.pl/katalog/katalogp.aspx?p=linksys_wrt54g.aspx

Przy zakupie tego nie potrzebujesz zew. switcha :-)

Wszystko bedzie dzialac !

enjoy the net !
REKLAMA