logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dwuzantenowy Access Point (np. Linksys) do sieci WiFi z zewnętrzną anteną?

rrobaszek 21 Mar 2006 11:49 2611 8
  • #1 2439980
    rrobaszek
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam,
    interesuje mnie odpowiedź na takie pytanie, mianowicie
    buduje sieć WIFI, łącze ze sobą 5 komputerów, dwa z nich oddalone o jakieś 400m od mojego domu, pozostałe 3 będą pracowały w domu (w pomieszczeniu).

Chciałem to rozwiązać w ten sposób, że kupię AP z dwoma odkręcanymi antenami, jedną pozostawię natomiast do drugiego wyjścia ANT podepnę zewnętrzną antenę dookulną, jakąś dobrą.
    AP umieszczę na strychu piętrowego budynku, tak by przewód antenowy był jak najkrótszy.

Moje pytanie brzmi jakiego AP wybrać, aby nie mieć problemów, może być bez rutera. bo w domu mam Windowsa 2003 server i udostępniam z niego internet.
    Myślałem o jakimś Linksysie, ale nie wiem którego konkretnie można by zastosować.

Poza tym, czy laptopy pracujące w domu i ew. komp. stacjonarne będą miały zasię, skoro AP będzie pracował na strychu na standardowej antence.

Oczywiście server z AP połączę skrętką.

Bardzo proszę o rady.
  • #2 2440311
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    pytanie jest czy to już wszystko bedzie czy planujesz rozbudowe tej sieci bo jeśli tak to najlepiej kupić jeden porządny AP na. osbrige (sam z nich korzystam i chodzą super ) no i moje pytanie to o czego potrzebbny ci AP z dwoma antenami????
    Przecież te kompy w pomieszczeniu podejrzewam że wogóle nie bedą miały zasięgu:(
    więc najlepiej jak to już wspomniałeś postawić server i do tych kompow w pomieszczeniu podlączyć je po LAN-ie i masz wtedy piękną sieć z możliwoscią rozbudowy (a AP możesz innego zastosować tańszego i też bedzie spoko, nie uzywaj AP TONZE bo to badziew jakich mało:(
  • #3 2440606
    rrobaszek
    Poziom 14  
    więc o dalszej rozbudowie na razie nie myślę. Tych 3-4 klientów zewnętrznych po WIFI to góra.

Siec LAN na skrętce ma juz w domu, na switchu D-Linka. Ale ma tez dwa laptopy i pomyślałem sobie ze dobrze by bylo miec bezprzewodowke rowniez w domu, dlatego myslalem ze te dwie anteny moznaby jakos wykozystac.
    Ale okazuje sie ze z tymi dwoma antenami w linksysie to sprawa sie komplikuje bo obie nie moga jedoczesnie pracowac w TX i RX, tylko sie przelaczają.

A dlaczego sadzisz ze te kompy w domu nie mialyby zasiegu?
    Co w takim razie mozna wykombinowc i jaki konkrety model APeka mozecie polecic, nie zalezy mi zeby mial router czy switch, bo mam serwer na Win2k3.
  • #4 2444096
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    ja bym zrobił to na dwuch AP jeden postawił tam gdzie masz laptopy a drugi podłączył pod antene szczelinować i to wszystko po swicha

prosto i bedzie śmigać
  • #5 2444501
    salvationofblade
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    niewiem czy zrozumialem dokladnie ( spieszylem sie czytajac posta ) - chcesz podlaczyc do jednego AP 2 anteny ? jesli tak to ten numer nieprzejdzie. teraz pytanie - to po co robia AP z dwoma antenami ?, otoz one sa po to kiedy AP robi za przekaznik czyli nadaje jedna antena a druga odbiera ( praktycznie rzecz biorac to nadaje i odbiera obydwoma :) ) - jesli sie mysle to poprawcie.

proponuje kupic zwyklego AP oraz switcha, z AP polecam linksysa oraz jachta a switcha powiedzmy najtanszego ;) ( np surecom - zbyt dobry to on niejest. ) no i w domu zrobic siec lan.

/\
    |
    doczytywajac nastepnego twojego posta.
    a powiedz mi:
    czy pieniadze duza role odgrywaja czy liczy sie lepsze rozwiazanie :)?
  • #6 2445947
    rrobaszek
    Poziom 14  
    switcha w domu już mam oraz siec na skretce, tak jak pisalem.
    Zamierzam właśne podłączyc tego AP do switcha.

Po namysle doszedłem do wniosku, że nie bede na razie myslal o WIFI wewnatrz budynku tylko zeczywiscie skupie się na połączeniu zewnetrznych klientow.

Jezeli chodzi o AP to też myslalem nad Linksysyem, ale nie wiem ktorego wybrac.
    Myslalem o troche starszych modelach na PRISMie 2,5m bo sa podobno raczej niezawodne i maja dosyc mocny nadajnik, ale one sa w standardzie b i nie wiem ile to w rzeczywistosci ma przepustowosci po zwyklym lanie.
  • #7 2453079
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Oj mielicie wodę. Mam w domu ap na dachu z anteną szczelinową dookólną i przy okazji zasięg w całym domu. Sygnał słaby ale do internetu wystarcza.
  • #8 2456537
    chmura_lukasz
    Poziom 1  
    Witam
    A ja wam powiem tak mam Linksysa WRT54GS - z dwiema antenkami - postawiłem go na poddaszu tak aby do anteny zwenętrznej wystarczyło 2 m kabla. W trybie AP linksys pracuje na obu antenach jako nadawanie i odbiór więc nie ma problemu. na antenie zewnętrznej (dookólnej) własnej robory która mnie kosztowała 5zł mam zasięg 2 km. z anteny wewnętrznej czyli oryginalnej od AP mam zasięg70% sygnału nawet w piwnicy która jest 3 stropy żelbetowe niżej i to wszystko na laptopie z wbudowaną kartą. Polecan tego AP-ka (linksysa) ale tylko po upgradzie softu - na oryginalnym jest bardzo skromny.
  • #9 2553181
    piotr32
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam
    Jako AP polecam ci Linksysa WAP 54 bardzo ładnie to działa ale jeśli chcesz go umieścić na strychu i połączyć z innym kompem oddalonym to tam też musi być AP WAP54 natomiaś jeśli chcesz skożystać z możliwości jakie daje druga antena w wdomku którym mieszkać i mieć tam sieć radiową to zapomnij 2 stropy wystarczą aby nie było zasięgu a jesli do tego dojdzie że antena AP i w laptopie widzi się wzdłuż jakiejś ściany to napewno to ci nie zadziała.

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje budowę sieci WiFi łączącej 5 komputerów, z czego dwa są oddalone o około 400 m od domu, a trzy pracują wewnątrz budynku. Chce zastosować Access Point (AP) z dwoma odkręcanymi antenami – jedną standardową i jedną zewnętrzną dookólną – umieszczony na strychu, aby skrócić długość kabla antenowego. Poszukuje AP bez funkcji routera, gdyż internet udostępnia serwer Windows 2003. Dyskusja wskazuje, że AP z dwoma antenami zwykle nie nadaje i nie odbiera jednocześnie na obu, a anteny służą do poprawy transmisji (nadawanie i odbiór). Zalecane jest rozdzielenie sieci na dwa AP – jeden wewnątrz budynku, drugi na zewnątrz z anteną kierunkową lub szczelinową, połączone przez switch. Wskazano, że zasięg wewnątrz budynku może być słaby z AP na strychu, zwłaszcza przez betonowe stropy. Polecane modele to Linksys WRT54GS (po upgrade softu) oraz Linksys WAP54, które dobrze współpracują z zewnętrznymi antenami dookólnymi i zapewniają stabilny zasięg na odległość do 2 km. Starsze modele na chipsecie Prism 2.5 są niezawodne, ale działają w standardzie 802.11b, co ogranicza przepustowość. W domu zaleca się podłączenie komputerów po LAN-ie, a WiFi stosować głównie do zewnętrznych klientów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA