logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mastercook PFE-2060 – bęben nie obraca się, 5 migających diod, pralka nie pierze

maciekm87 04 Lip 2025 22:39 219 4
REKLAMA
  • #1 21597829
    maciekm87
    Poziom 2  
    Witajcie,
    Mam problem z pralką Mastercook PFE-2060. Podczas trybu prania czy wirowania bęben pralki nie rusza. Po włączeniu dowolnego trybu prania pralka pompuje wodę, po czym czeka ok. 3 min., znowu pompuje trochę wody, dalej czeka ok. 3 min. i zaczyna migać 5 diod (poglądowe zdjęcie w załączeniu). Przy wirowaniu jest podobnie, pralka zaczyna odpompowywać wodę, po czym czeka ok. 3 min. i znowu odpompowuje wodę. Po 3 takich cyklach świecą się te same diody (5).
    Dodam, że pompa wody pracuje prawidłowo, blokada drzwi również działa.
    Czy macie jakieś pomysły?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Mastercook PFE-2060 – bęben nie obraca się, 5 migających diod, pralka nie pierze
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21599351
    maciekm87
    Poziom 2  
    Sprawdziłem grzałkę i ma opór 27,5 Ω, więc powinna być sprawna. Wymontowałem silnik, wyciągnąłem szczotki i wyglądają jak na zdjęciu. Chyba już raczej najwyższa pora na ich wymianę, prawda?
    Dam znać po wymianie, czy pomogło.
    Mastercook PFE-2060 – bęben nie obraca się, 5 migających diod, pralka nie pierze
  • #5 21600319
    maciekm87
    Poziom 2  
    Problem rzeczywiście wynikał z kiepskiej kondycji szczotek. Po ich wymianie pralka dostała nowe życie. Dziękuję za pomoc.
REKLAMA