logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon G3400 – brak czerwonego tuszu, rurka napełniona do połowy, jak odpowietrzyć?

jerzy1901 06 Lip 2025 21:59 588 3
REKLAMA
  • #1 21599279
    jerzy1901
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Drukarka Canon serii G3400 nie podaje czerwonego tuszu. Igielitowa rurka z czerwonym tuszem, pod pokrywą drukarki, jest napełniona do połowy (pozostałe rurki na całej długości są nieprzerwanie pełne). Co zrobić, by przeciągnąć brakujący tusz do końca toru? Co mogło być przyczyną tej awarii? Proszę o merytoryczną poradę. Z góry dziękuję. Jerzy. Acha, zanim otworzyłem wnętrze, zrobiłem czyszczenie i wyrównanie głowic. Analiza testu wzoru dysz wykazała brak koloru w pozycji M, M.
  • REKLAMA
  • #2 21599638
    jerzy1901
    Poziom 10  
    Teraz natomiast, po wyjęciu i oględzinach kolorowej kasety (strzykawką sprawdziłem kanał czerwony - lekko podałem powietrze - jest drożny), cofnął się tusz z żółtej rurki i po włączeniu drukarki zaczęła migać kontrolka Alarm (5 impulsów) przy świecącej się kontrolce kropli. Ponawiam pytanie, jak wypchnąć tusz do wszystkich igielitów?

Dodano po 1 [godzinie] 54 [minutach]:

Spróbowałem, po podniesieniu klapki zamykającej głowicę, za pomocą strzykawki pociągnąć, zassać tusz (z otworu łączącego się z wypustem głowicy po zamknięciu owej klapki) i tusz pod dużym podciśnieniem (ruch ok. 5 cm³ strzykawki) podciągam ok. 0,5 cm i po zwolnieniu tłoczka (strzykawki) sprężyście płyn się cofa (razem z tłoczkiem). Czy jest jakiś kod uruchomienia pompy przytłaczającej płyny do pełnego stanu rurek? Bardzo proszę o pomoc. Wnuk pilnie potrzebuje tego sprzętu. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 21600407
    kowal162
    Poziom 17  
    Ocena: 94
    W oprogramowaniu jest coś takiego jak czyszczenie dysz i wyrównywanie poziomów trzeba uruchomić .
  • #4 21600907
    jerzy1901
    Poziom 10  
    Dzięki. Wczoraj dotarłem do właściwego oprogramowania, zainstalowałem i się udało. Rurki pełne, test prawidłowy. Temat zamykam.
REKLAMA