logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 4 2021 EDC 7-biegowa – schemat skrzyni, mrugający wyświetlacz biegów

Stamina - Land 07 Lip 2025 13:24 972 6
REKLAMA
  • #1 21599708
    Stamina - Land
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam. Potrzebuję schemat automatycznej skrzyni biegów Renault Megane 4 z 2021 r., skrzynia 7-biegowa. Mam problem z wyświetlaczem biegów – mały ekranik przy lewarku wybieraka mruga – falujący prąd, komputer informuje, że otwarty obwód czujnika skrzyni biegów. Nie mam pojęcia, czy to wina czujnika, czy któryś kabel. Dodam, że na desce normalnie wyświetla aktualne biegi, skrzynia pracuje prawidłowo, tylko ten migający ekranik przy lewarku denerwuje. Proszę o jakąś pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21599887
    Alex5111
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Cześć! Ten migający ekranik przy lewarku i błąd „otwarty obwód czujnika” w Megane IV z 7-biegową EDC to pewnie coś z elektroniką skrzyni. Schematy automatycznych skrzyń (np. EDC) są trudne do zdobycia, bo Renault rzadko udostępnia takie detale publicznie – zwykle trzeba iść do ASO lub szukać w bazach typu Renaultbook albo Haynes, ale spróbuję pomóc z tym, co można sprawdzić:

Sprawdź wiązkę przy lewarku: Błąd „otwarty obwód” często oznacza luźny kabel lub uszkodzony pin w wtyczce wybieraka biegów. Zajrzyj pod osłonę lewarka (trzeba odpiąć plastikową konsolę) i sprawdź, czy wtyczka jest dobrze dociśnięta, bez śladów korozji.
    Czujnik położenia skrzyni: EDC ma czujnik na module sterującym (TCM), zwykle przy skrzyni w komorze silnika. Sprawdź, czy wtyczka TCM nie ma luźnych pinów. Błąd może pochodzić od czujnika położenia wałka w skrzyni – wymaga to skanera (np. CLIP lub OBD z DDT4all) do potwierdzenia.
    Diagnostyka błędów: Skoro skrzynia działa normalnie, a tylko ekranik mruga, to może być problem z sygnałem do wyświetlacza. Podłącz auto pod diagnostykę i sprawdź kod błędu (np. P0700 lub coś związanego z TCM). To wskaże, czy to czujnik, czy tylko problem z wyświetlaczem.

Miganie ekranu może być irytujące, ale jeśli biegi wchodzą płynnie, to raczej nie jest poważna usterka. Jaki kod błędu dokładnie pokazuje komputer? I czy próbowałeś resetować błąd przez OBD? Daj znać, może coś jeszcze podpowiem!
  • REKLAMA
  • #3 21599893
    Stamina - Land
    Poziom 10  
    >>21599887 Cześć. Dzięki za zainteresowanie. Kod, jaki mi wyświetla, to: DTC0600, zdiagnozowany komputerem Delphi. Zastanawia mnie jeszcze, czy to nie będzie wina wyświetlacza, bo gdy go rozebrałem i podałem prąd, też diody tylko mrugnęły jak w samochodzie.
  • REKLAMA
  • #4 21600768
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1544
    Kod P0600 wskazuje na usterkę komunikacji pomiędzy ECM a określonym modułem sterującym. Masz skrzynię firmy Getrag 7DCT300 (dwusprzęgłowa) i pod tą nazwą szukaj w internecie schematów, troszkę jest. Montowana w wielu markach samochodów.
  • REKLAMA
  • #5 21600779
    Stamina - Land
    Poziom 10  
    >>21600768 W mojej Megance jest skrzynia Getrag o numerze DW5007, czyli mokre sprzęgło, raczej.
  • #6 21601761
    Stamina - Land
    Poziom 10  
    >>21599887 Witam. U mnie jest kod błędu P0600, wyświetlacz już dzisiaj kolejny podłączyłem i nadal to samo, miga tylko.
  • #7 21601767
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    Może wina pozycjonera - tak jest w Audi np

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Renault Megane 4 z 2021 roku wyposażonego w 7-biegową automatyczną skrzynię biegów EDC. Użytkownik zgłasza migający, falujący wyświetlacz biegów umieszczony przy lewarku zmiany biegów, mimo że na desce rozdzielczej biegi są wyświetlane poprawnie, a skrzynia działa prawidłowo. Komputer diagnostyczny wskazuje na otwarty obwód czujnika skrzyni biegów. Przyczyną może być uszkodzony czujnik położenia biegu lub przerwa w okablowaniu sygnałowym. Brak schematu elektrycznego skrzyni utrudnia diagnozę. Problem wymaga sprawdzenia ciągłości przewodów oraz ewentualnej wymiany czujnika położenia biegu, aby wyeliminować migotanie wyświetlacza przy lewarku.
REKLAMA