logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo – Start PXE over IPv6, Error 1962, znikający Windows Boot Manager w BIOS

dawdan55 09 Lip 2025 15:04 474 1
REKLAMA
  • #1 21601809
    dawdan55
    Poziom 3  
    Witam. Mam pewien problem przy uruchamianiu komputera Lenovo. Otóż wyskakuje komunikat "Checking Media Presence, Media Present, Start PXE over IPv6". Problem pojawił się jakieś 3 miesiące temu, wtedy wystarczył reset i ponowne uruchomienie i wszystko działało normalnie. Teraz właściwie jest podobnie, z tym że potrzeba kilku resetów i po kilku razach komputer w końcu się uruchamia i działa.

Wiem, że są tutaj podobne tematy, przeglądałem je i wypróbowałem rozwiązania w BIOS-ie, wykluczyłem z Boot Sequence IPv6 i IPv4, a na pierwsze miejsce przesunąłem SATA 1. Komputer włączył się wtedy poprawnie, ale następnego dnia przy uruchomieniu pojawił się komunikat "Error 1962: No operating system found. Boot sequence will automatically repeat." I znowu, kilka resetów i komputer się uruchomił.

W czym może leżeć problem i jak mógłbym go na stałe rozwiązać? Załączam kilka zdjęć - wspomniane komunikaty, zdjęcia z BIOS-u i dane sprzętu, żebyście mieli jak największy przegląd sytuacji.

Jeszcze jedno, co zauważyłem, nie będzie tego na zdjęciu, ale w BIOS-ie w Startup, Primary Boot Sequence w SATA 1 nie zawsze pojawia się Windows Boot Manager. Kilka razy tam nic nie było.

AI: Jaki dokładnie model Lenovo posiadasz (np. Lenovo ThinkPad T480, Lenovo IdeaPad 320 itp.)?
    Lenovo DESKTOP-CR071CF, chyba o to chodzi, innej nazwy nie mogę znaleźć
    AI: Czy możesz podać więcej informacji o dysku twardym/SSD – jaki to model, ile ma lat, czy BIOS zawsze go wykrywa, czy były z nim wcześniej jakieś problemy?
    dysk ST1000DX001-SSHD-8GB, zakupiony wraz z komputerem 9/10 lat temu, wykrywa go i nie było wcześniej z nim problemów.
  • REKLAMA
  • #2 21601814
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3535
    Może bateryjka podtrzymująca CMOS się rozładowała.
REKLAMA