GPT to pierwszy problem, często konwersja MBR -> GPT nie kończy się sukcesem.
U mnie było podobnie jak w Twoim przypadku, nie wykrywał systemu choć diskpart pokazywał że dysk jest GPT i w BIOSIE wybrałem opcję "boot z GPT".
Można spróbować konwersji z niższego poziomu.
Sklonować posiadany dysk (i bawić się na klonie, bo łatwo błędnie kliknąć OK na monit "czy jesteś pewien").
Powrót do MBR
Uruchomić komputer z instalki Win,
Zamiast instalowania Win wybrać opcję uruchom konsolę poleceń
Z tego poziomu robić konwersję MBR2GPT.exe
Oprócz MBR2GPT jest program EaseUS Partition Manager (producent chwali się skutecznością), ale konwersja wymaga zakupu licencji.
Drugi problem to taki, że nawet jak BIOS wykryje dysk systemowy GPT,
to Win nie wystartuje na nowym laptopie, ponieważ był skonfigurowany do starego laptopa.
Najprawdopodobniej będzie domagał się naprawy Win z instalki.
Ja nie kombinowałem, tylko zainstalowałem czysty system, przeniosłem zbackupowane dane, zainstalowałem programy i aktywowałem Win bo miałem zarejestrowany system w Microsofcie (opcja "zmiana hardwaru", czy coś podobnego).
Zrobiłem drugie podejście MBR2GPT, ale już w innym komputerze, zakończone sukcesem. Konwersja z wykorzystaniem Pendrive z instalką Win w USB.
wybierz:
(język/format czasu/klawiaturę)/ Dalej/ Napraw komputer (link na dole)/ Rozwiązywanie problemów/ Wiersz polecenia.
Zmyliło mnie, że system przed konwersją odpalał OK z dyskiem podłączonym przez USB.
Po udanej konwersji MBR2GPT system nie startował gdy dysk był podłączony przez USB, ale wystartował poprawnie gdy podłączyłem go bezpośrednio do interface SATA płyty głównej.