logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta 32 – telewizor nie reaguje na pilota i przyciski po dłuższym odłączeniu zasilania

uszszy11 10 Lip 2025 17:50 687 10
REKLAMA
  • #1 21603042
    uszszy11
    Poziom 5  
    Telewizor Manta 32. Po 3-tygodniowym odłączeniu od zasilania załącza się z pilota i pokazuje się obraz jak na załączonym zdjęciu. Więcej już nie ma reakcji na pilota. Żaden przycisk nic nie zmienia. Próbowałem robić reset całkowity, ale też nic nie zmienia. Może ktoś miał taką sytuację i jest w stanie pomóc, będę wdzięczny
    Manta 32 – telewizor nie reaguje na pilota i przyciski po dłuższym odłączeniu zasilania
  • REKLAMA
  • #2 21603316
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2395
    Może jak to bywa w marce Manta i nie tylko wysypał się soft.
  • REKLAMA
  • #3 21603665
    uszszy11
    Poziom 5  
    Właśnie nie wiem, jak to sprawdzić? Jeszcze doszedłem do tego, że wyświetla się napis, żeby przywrócić system. Tylko nie wiem, jak to zrobić.
  • #4 21603926
    Telo
    Serwisant RTV
    Nie podałeś typu z tabliczki TV.
    Wpisz w Szukaj typ model, może coś poszukasz.
  • REKLAMA
  • #5 21604312
    franmayer
    Poziom 21  
    Ocena: 87
    Nie uruchamia się system i nic więcej nie zrobisz poza zalaczeniem. Najprawdopodobniej uszkodzony zasilacz, a dokładniej kondensatory elektrolityczne.
  • REKLAMA
  • #6 21604626
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    >>21604312
    Co ma zasilacz do firmware? Czy ty jesteś poważny?
  • #7 21604682
    franmayer
    Poziom 21  
    Ocena: 87
    XTeRX napisał:
    Co ma zasilacz do firmware? Czy ty jesteś poważny?

Może być uszkodzony firmware. Tylko jak nie masz stabilne 3,3 V, to ten Twój firmware raz będzie chodził, raz nie. Często tak się dzieje w komputerach (system się ładuje wiecznie albo sam się resetuje). Autor pisał, że TV 3 tygodnie nie grał. Może masz rację, ale mam dość fachowców-mądrali, co wszystko wiedzą na pewno.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #8 21604820
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    >>21604682
    Nie porównuj telewizor do komputera bo nie ma to najmniejszego sensu. Komputerach pracuje na kościach SPI które mają większą żywotność od takiego eMMC z telewizora, a takie eMMC "psują" się nawet w kilka miesięcy od pierwszego uruchomienia telewizora. Te usterki w telewizorach są niezmienne i nigdy nie doświadczyłem aby linia 3.3V była niestabilna w płytach telewizorów. Tutaj mamy usterkę jak w każdym TV czyli albo wysypany firmware albo soft który wymaga upgrade_loader'a aby wstać do działania. Pozdrawiam
  • #9 21604833
    Telo
    Serwisant RTV
    Nawet autor tematu wspomina o komunikacie o przywróceniu systemu.
  • #10 21604944
    uszszy11
    Poziom 5  
    Jeszcze nie odpalony. Jeżeli odłączę przewód od zasilania i ustawię w odpowiednie miejsce przycisk do załączania ten na obudowie tv i jednocześnie dam przewód do gniazdka, to na ekranie pojawia się ikonka i napis w obcym języku. Przy pomocy neta przetłumaczyłem i informuje on żeby przywrócić system. Telewizor to Manta 24LHA69K

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Manta 32 po dłuższym odłączeniu od zasilania (około 3 tygodnie) uruchamia się po wciśnięciu przycisku na pilocie i wyświetla obraz startowy, jednak nie reaguje na dalsze polecenia z pilota ani przyciski na obudowie. Próby wykonania resetu całkowitego nie przyniosły efektu. Problem wskazuje na możliwe uszkodzenie oprogramowania lub modułu sterującego, które uniemożliwia normalną obsługę urządzenia po dłuższym braku zasilania. Brak reakcji na przyciski i pilot sugeruje konieczność diagnostyki elektroniki sterującej, ewentualnej aktualizacji firmware lub wymiany uszkodzonych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA