logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WD70K5410OW – jak otworzyć drzwiczki bez prądu, pralka nie reaguje

marres75 10 Lip 2025 23:09 1116 6
REKLAMA
  • #1 21603422
    marres75
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Posiadam pralkę Samsung Eco Bubble 7 kg model WD70K5410OW. W trakcie prania pralka się wyłączyła i nie mogę otworzyć drzwiczek – pranie zostało w środku pralki. Pralka nie posiada otwierania awaryjnego, bo drzwiczki są na elektromagnes. To, co mogłem, to zrobiłem, czyli wypuściłem wodę z bębna, oczyściłem filtr, odłączyłem pralkę od prądu. Próbowałem ją podłączyć do prądu, nawet po 3 godzinach, ale wyświetlacz jest czarny, prąd nie dochodzi do układu sterowania na panelu. Jak podłączam do prądu, to słychać tylko takie tyknęcia, które powtarzają się co około 10s. Prąd w gniazdku jest. Generalnie chcę wiedzieć, czy jest jakaś możliwość otwarcia drzwiczek bez prądu, czy tylko serwis? Nie pytałbym, ale za dwa dni wyjeżdżam, a nie wiem, czy uda mi się serwis do tego czasu załatwić, a nie chcę prania zostawiać w pralce na dwa tygodnie. Dodam, że gdy była wyłączona pralka, to najpierw nacisnąłęm przycisk włączenia na ponad 5s, potem przycisk start na 5s. Gy podłączyłem pralkę do prądu po tym zabiegu, panel mignął na chwilę i znowu zgasł. Żadne przyciski nie działąją, tylko te tykanie co ok. 10s. Teraz pralka jest odłączona od prądu, bo nie wiem co tak tyka.
  • REKLAMA
  • #2 21603474
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, jeśli nie ma ścięgna, to zdejmij górny blat i spróbuj znaleźć uchwyt ścięgna przy zamku.
  • REKLAMA
  • #4 21603846
    marres75
    Poziom 9  
    >>21603518 >>21603422
    Dziękuję za podpowiedź, pomogło. Coś musiało być kombinowane w tej pralce, nie wiem, czy przypadkiem nie była ona ze zwrotu sprzedana. Ja kupiłem jako nową. Okazało się, że trzeba ściągnąć nie tylko górę, ale też panel przedni i odkręcić przód pralki. Przy zamku była tasiemka do otwierania, ale jej koniec nie był tam, gdzie powinien być, czyli przy filtrze. Nie zmienia to faktu, że cięgno plastikowe było ułamane i żadne ciągnięcie taśmy by nie pomogło. Dodatkowo zamek, który jest z plastiku, rozleciał się w ręce. W tym plastiku są trzy blaszki, które się ze sobą zeszły i prawdopodobnie doprowadziły do zwarcia, które uszkodziło moduł sterowania. Jednakże drzwiczki otworzone, czekam na części i naprawa. Temat uważam za zamknięty.
  • REKLAMA
  • #6 21603866
    marres75
    Poziom 9  
    >>21603865 Te cięgno było w pralce, ale z niewiadomego powodu końcówka nie była za klapką, gdzie znajduje się filtr. Trzeba było przód odkręcić, żeby dostać się do zamka. Końcówka przy zamku, na którym umieszczone było cięgno, była złamana/oderwana. Jak dla mnie ktoś coś musiał kombinować przy tej pralce i ukrył po prostu wadę.
  • REKLAMA
  • #7 21603871
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Jeśli jest nieuszkodzone to w porządku.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Samsung Eco Bubble 7 kg zablokowała się podczas prania z powodu braku zasilania, co uniemożliwia otwarcie drzwi zamykanych na elektromagnes. Użytkownik odprowadził wodę i wyczyścił filtr, jednak po ponownym podłączeniu pralka nie reaguje, a wyświetlacz pozostaje wyłączony, co wskazuje na brak zasilania układu sterowania. W modelach z elektromagnesem awaryjne otwarcie drzwi bez prądu jest praktycznie niemożliwe, ponieważ mechanizm blokady wymaga zasilania. W takiej sytuacji jedynym rozwiązaniem jest interwencja serwisu, który może odblokować drzwi lub naprawić usterkę zasilania. Brak możliwości samodzielnego otwarcia drzwi bez prądu jest typowy dla pralek z systemem Eco Bubble i elektromagnetyczną blokadą drzwi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA