logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podział sieci TNC na TNS – czy wykonany schemat jest poprawny? Załączam zdjęcie

polpakszczytno 11 Lip 2025 17:30 978 2
  • #1 21604008
    polpakszczytno
    Poziom 2  
    Witam!

Mam pytanie.
    I nie będę ściemniać, jak niektórzy, że niby kolega czy znajomy, czy elektryk to robił, i tylko chciałbym się dowiedzieć, czy dobrze.
    Tak, ja to robiłem.
    Czy taki podział sieci TNC jest prawidłowy???

Wielkie dzięki za odpowiedzi
    Podział sieci TNC na TNS – czy wykonany schemat jest poprawny? Załączam zdjęcie
    AI: Mógłbyś opisać dokładnie, jak wykonałeś ten podział – gdzie rozdzieliłeś przewód PEN na PE i N, jakie zastosowałeś zabezpieczenia i czy PE oraz N są dalej rozdzielone w całej instalacji?
    Do szyny metalowej (płaskownika), do której jest przyłączony z sieci napowietrznej PEN, jest podłączony także nad nim uziom (szpilka). Od tej szyny (płaskownika) wchodzi do licznika bezpośrednio, zaraz z miejsca doprowadzenia PEN przez operatora na przyjście. Z kabla z domu (rozdzielnicy) niebieski wchodzi bezpośrednio do licznika na odejście, a już ze szpilki, z której uziemiłem PEN, idzie bezpośrednio do domu żyła piąta ochronna.
    AI: W jakim obiekcie i w jakiej części instalacji robisz ten podział (np. dom jednorodzinny, blok, rozdzielnica główna czy podrozdzielnica)?
    Przy liczniku w domku jednorodzinnym
  • #2 21604046
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Nie ma żadnego sensu prowadzić przewodu 5x . Wystarczy 4x i zrobić rozdział w RG i uziemić szynę PE.
  • #3 21604192
    polpakszczytno
    Poziom 2  
    Jak widzę odpowiedzi jak od np. Magic_moon, to zamykam temat.
    Ja piszę o jednym, ten o drugim.
    Gdybym chciał podziału PEN w rozdzielnicy domowej, to mógłbym użyć 4x, ale i tak użyłbym 5x (jednak to główne zasilenie, nawet ta zapasowa żyła by nie zaszkodziła), ale gdyby ów "ekspert" domyślił się, to cały czas mówię o podziale w skrzynce licznikowej, gdybym pytał o podział PEN w RG, to bym o tym pisał, wysłałem jasny schemat, ale najwyraźniej to go przerasta i zapewne patrzy na niego z przerażeniem, bo nauczył się robić podział PEN jedynie w RG. Takiej pomocy nie potrzebuję, w sumie w innym miejscu ją znalazłem i tylko znalazłem potwierdzenie tego, że właśnie tak powinien zostać dokonany podział PEN. Pozdro
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Kontrowersyjne wypowiedzi proszę zgłaszać do moderatora.
    3.1.5-3.1.7 Rozpowszechnianie treści sprzecznych z zasadami współżycia społecznego oraz dobrymi obyczajami.

REKLAMA