logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy poprawnie wykonano podział PEN na PE i N w sieci TNC-S w domu?

123mark 05 Cze 2013 20:40 6813 9
REKLAMA
  • #1 12386329
    123mark
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Pytanie :Witam jestem w trakcie budowy domu mam siec TNC (warunki ZE) do wykonania w TNC-S w złączu czyli podział PEN na PE i N natomiast elektryk który mi to robił zrobił to tak że pociągnął ze słupa do złącza 4- przewody L1,L2,L3 i PEN, tam też wprowadził bednarkę ze słupa która jest pospawana w ziemi z otokiem budynku i z tej bednarki w złączu poprowadził przewód PE do domu Rys 1. Na pytanie czemu nie rozdzielił PEN na PE i N w złączu powiedział mi że rozdział ten powstał wcześniej łącząc razem ze sobą uziom ze słupa z bednarką domu. Patrzyłem u sąsiada w złączu jest podział i zrobiony mostek. Jako pomoc przesyłam pomocniczy rysunek i proszę o pomoc:
    1. Czy dobrze zrobił tą instalacja i czy można tak łączyć te dwie bednarki, czy tylko wykorzystujemy jedną
    2. Gdzieś wyczytałem że to układ TT proszę o weryfikację i objaśnienie
    3. Czy w tej sytuacji instalacja odbiorcza będzie e TNS
    4. jeżeli to możliwe proszę o poprawienie rysunku
    Elektrykowi zapłaciłem ale nie jestem pewien czy to bezpieczna instalacja pozdrawiam wszystkich.

• REKLAMA
  • #2 12386426
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    Źle zrobił.
    Nie może łączyć uziemienia roboczego sieci przesyłowej z uziemieniem ochronnym budynku.
    Cytat:
    Na pytanie czemu nie rozdzielił PEN na PE i N w złączu powiedział mi że rozdział ten powstał wcześniej łącząc razem ze sobą uziom ze słupa z bednarką domu
    Totalna bzdura.
    Zabierz mu pieniądze. On nie ma pojęcia, czym jest przewód PEN, a czym bednarka uziemiajaca.
  • REKLAMA
  • #3 12386456
    mrst
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    W TN-C nie ma N tylko PEN. Tak powinien być mostek pomiędzy szyną PE do N. Połączenie z uziomem ze słupa usunąć. A TT nie masz bo przewód PE będzie połączony z PEN sieci.
  • #4 12387001
    123mark
    Poziom 9  
    mam rozumieć że uziom ze słupa powinien zostać przy słupie rys1. i to wszystko zlikwidować a tylko bednarka ma wejść w złącze, a czy to wtedy nazywa się instalacja odbiorcza TNS, jutro do niego zadzwonię i każe mu to poprawiać dam znać co mi odpowie.
    poprawiony rysunek:

• REKLAMA
  • #6 12387068
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    1. Na drugim rysunku zniknął uziom słupa - nie należy go wykopywać i demontować.
    2. Zasilić należy szynę PE z niej zrobić mostek na N.
  • REKLAMA
  • #7 12387372
    123mark
    Poziom 9  
    do kolegi TWK: nie rozumiem- inni piszą, że powinienem go zdemontować na swoim terenie, ale oczywiście rozumiem, że zostaje on przy słupie niezdemontowany. Reasumując- do mojego złącza doprowadzona powinna być tylko bednarka (otok budynku), a uziom ze słupa nie powinien znaleźć się na moim terenie?
    Czy tak jest dobrze
  • #8 12391778
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Tak kolego jest dobrze, ale to tylko rysunek(schemat), wykonanie tego co na rysunku swoją drogą.
  • #9 12392303
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    123mark napisał:
    do kolegi TWK: nie rozumiem inni piszą żę powinienem go zdemontować na swoim terenie ale oczywiście rozumiem że zostaje on przy słupie nie zdemontowany, reasumując do mojego złącza doprowadzona powinna być tylko bednarka (otok budynku) a uziom ze słupa nie powinien znaleźć się na moim terenie?
    Nie doczytałem, że masz uziom słupa na swoim terenie.

Wg N SEP-E-001: "5.2. Wzdłuż trasy linii, wszędzie tam gdzie jest to możliwe, przewody PEN (PE) zaleca się łączyć z istniejącymi uziomami naturalnymi i sztucznymi niezależnie od ich rezystancji, jeżeli nie jest to związane ze znacznym wzrostem nakładów finansowych i nie ma przeciwwskazań, np. nie spowoduje to wzrostu zagrożenia obcymi napięciami przywleczonymi lub zagrożenia wybuchowego w przestrzeniach zagrożonych wybuchem, w których łączone uziomy mogą się znajdować. Dzięki tym uziemieniom można uzyskać zbliżenie potencjału przewodów ochronnych do potencjału ziemi." Więc proponuję pozostawienie tej bednarki, jeśli nie zachodzą inne uwarunkowania sprawiające, że jest to niezalecane (wymienione w powyższej normie) i nie przeszkadza ona w niczym na działce.
  • #10 12394337
    123mark
    Poziom 9  
    Ok, dziękuję za odpowiedź. Czyli uziom ze słupa zostanie na mojej działce- nie będę go wykopywał, ale na pewno nie powinien wchodzić w złącze, dobrze zrozumiałem?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię poprawności podziału przewodu PEN na PE i N w instalacji TNC-S w nowobudowanym domu. Użytkownik zwrócił uwagę, że elektryk nie wykonał podziału w złączu, co wzbudziło wątpliwości co do zgodności z normami. Uczestnicy forum wskazali, że nie można łączyć uziemienia roboczego sieci przesyłowej z uziemieniem ochronnym budynku. Zasugerowano, że przewód PEN powinien być wprowadzony najpierw na szynę PE, a następnie na szynę N, a uziom ze słupa powinien pozostać przy słupie, nie wchodząc do złącza. Użytkownik został poinformowany, że jego instalacja nie spełnia wymogów TNS, a poprawne wykonanie instalacji wymaga wprowadzenia odpowiednich zmian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA