Pytanie :Witam jestem w trakcie budowy domu mam siec TNC (warunki ZE) do wykonania w TNC-S w złączu czyli podział PEN na PE i N natomiast elektryk który mi to robił zrobił to tak że pociągnął ze słupa do złącza 4- przewody L1,L2,L3 i PEN, tam też wprowadził bednarkę ze słupa która jest pospawana w ziemi z otokiem budynku i z tej bednarki w złączu poprowadził przewód PE do domu Rys 1. Na pytanie czemu nie rozdzielił PEN na PE i N w złączu powiedział mi że rozdział ten powstał wcześniej łącząc razem ze sobą uziom ze słupa z bednarką domu. Patrzyłem u sąsiada w złączu jest podział i zrobiony mostek. Jako pomoc przesyłam pomocniczy rysunek i proszę o pomoc:
1. Czy dobrze zrobił tą instalacja i czy można tak łączyć te dwie bednarki, czy tylko wykorzystujemy jedną
2. Gdzieś wyczytałem że to układ TT proszę o weryfikację i objaśnienie
3. Czy w tej sytuacji instalacja odbiorcza będzie e TNS
4. jeżeli to możliwe proszę o poprawienie rysunku
Elektrykowi zapłaciłem ale nie jestem pewien czy to bezpieczna instalacja pozdrawiam wszystkich.
1. Czy dobrze zrobił tą instalacja i czy można tak łączyć te dwie bednarki, czy tylko wykorzystujemy jedną
2. Gdzieś wyczytałem że to układ TT proszę o weryfikację i objaśnienie
3. Czy w tej sytuacji instalacja odbiorcza będzie e TNS
4. jeżeli to możliwe proszę o poprawienie rysunku
Elektrykowi zapłaciłem ale nie jestem pewien czy to bezpieczna instalacja pozdrawiam wszystkich.