logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool WSIO 3034 PFE X – migający kod 3 na wyświetlaczu, co wymienić?

krzysztofkalina49 12 Lip 2025 13:11 615 9
REKLAMA
  • #1 21604614
    krzysztofkalina49
    Poziom 4  
    Dzień dobry, proszę o poradę co wymienić jeśli w zmywarce Whirlpool WSIO 3034 PFE X numer serii 869991616430 miga na wyświetlaczu cyfra 3.
    Pozdrawiam i dzięki za info zwrotne.
    AI: Czy oprócz migającego kodu 3 pojawiają się jeszcze jakieś inne objawy – np. zmywarka nie pobiera wody, nie odprowadza jej, wydaje nietypowe dźwięki lub pokazuje inne kody błędów?
    Trochę wody zostaje na dnie, miga 3
    AI: Czy były już podejmowane jakieś próby naprawy, czyszczenia filtrów, węży lub resetowania zmywarki? Jeśli tak, to jakie i z jakim skutkiem?
    Przedmuchane rurki odprowadzające jak i doprowadzające wodę
  • REKLAMA
  • #2 21604771
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Woda zostaje po zmywaniu?Zmywarka podgrzewa wodę? Tu trzeba będzie raczej podiagnozować z miernikiem w ręku a nie wymieniać w ciemno jak leci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21604844
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    krzysztofkalina49 napisał:
    Pozdrawiam i dzięki za info zwrotne.

Zmywarka spuszcza wodę?
  • #4 21605145
    krzysztofkalina49
    Poziom 4  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Włączyłem program samoczyszczący i po około 40 min zmywarka się zatrzymała, miga on/off i cyfra 3.
    Po otwarciu zmywarki na dnie jest gorąca woda oraz słychać miarowe stuknięcie i chęć załączenia się czegoś, bo potem są miarowe stuki.

Dodano po 3 [minuty]:

Dzięki za pytanie, więc zmywarka w czasie programu samoczyszczenia zatrzymała się po około 40 min, a w środku na dnie jest gorąca woda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21605311
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    @AsReeX
    Dałem tylko link do zobrazowania że pompa spustowa jest 3P. Nie chodziło mi o to by autor ją kupił i wymienił. Zresztą dodałem link do podobnego tematu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21605324
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Kenworth 18 napisał:
    Zresztą dodałem link do podobnego tematu.

No niezupełnie - uszkodzenie drivera falownika uniemożliwia prawidłowe działanie pompy spustowej / myjącej (a te przecież pracują).
  • #10 21607876
    krzysztofkalina49
    Poziom 4  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamówiłem i wymieniłem pompę odpływową, chociaż stara obraca się jak nowa, ale nie umiem jej sprawdzić, czy faktycznie jest przepalona, bo na "nos" nic nie czuć. Natomiast w samym wirniku znalazłem kilka dziwnych plastików, które mogły ją po prostu zablokować, tak sądzę. Zmywarka działa teraz normalnie.
    Pozdrawiam
    PS.
    Temat więc do zamknięcia.
    Wymieniona pompa odpływowa.

Podsumowanie tematu

✨ W zmywarce Whirlpool WSIO 3034 PFE X pojawia się migający kod 3 na wyświetlaczu, a po zakończeniu programu samoczyszczącego pozostaje gorąca woda na dnie urządzenia. Objawom towarzyszą miarowe stuknięcia wskazujące na próbę uruchomienia pompy. Po diagnozie wskazano na problem z pompą odpływową, która jest trójfazowa. Zalecane było sprawdzenie stanu pompy myjącej pod kątem luzów na turbinie oraz ewentualną wymianę pompy myjącej. Ostatecznie wymieniono pompę odpływową, w której znaleziono zanieczyszczenia blokujące wirnik. Po wymianie pompa działa prawidłowo, a zmywarka funkcjonuje normalnie. Problem najprawdopodobniej wynikał z uszkodzenia lub zablokowania pompy odpływowej, co uniemożliwiało prawidłowe odprowadzanie wody i skutkowało migającym kodem błędu 3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA