logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP32 + Tasmota: projekt monitorowania poboru energii

electronicsUser 12 Lip 2025 17:44 468 0
REKLAMA
  • #1 21604819
    electronicsUser
    Poziom 1  
    Cześć!

Chciałbym zrobić niezależny system monitorowania zużycia mocy w domu (niezależnie od licznika).
    Ogólnie idea jest prosta, tzn. są 3 główne obwody i chcę je monitorować z zestawieniem miesięcznym zużycia itp.
    Do tego chcę wykorzystać ESP i Tasmota.

Wykonać chciałbym to przez podliczniki, myślę o takich z małym błędem pomiaru/wzorcowych (np. 1%) jak:
    Licznik zużycia energii F&F WZE-1
    i podłączyć wyjścia impulsowe pod ESP32. Tam zaprogramować Tasmota działającą w trybie PowerMeter (może obsługiwać do 4 takich obwodów).

Chciałbym możliwie też korzystać ze standardowych/sprawdzonych elementów, więc jako zasilacz główny myślałem o MeanWell HDR-15-5.
    I teraz przygotowałem schemat układu z prośbą, czy moglibyście sprawdzić, czy nie ma jakichś błędów.
    W zasadzie główne pytanie, czy powinno się zastosować izolację galwaniczną do wyjść impulsowych? W projekcie założyłem, że jednak lepiej by było i zrobiłem separację zasilania i mas oraz zastosowałem optoizolację.

ESP32 + Tasmota: projekt monitorowania poboru energii

Super, jakbyście mogli skomentować schemat :)

Dzięki! Pozdrawiam
  • REKLAMA
REKLAMA