logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP G6000 nie uruchamia się, diody świecą, wentylator rusza na sekundę, BIOS TSOP-48

marekkapybarski 12 Lip 2025 21:30 294 11
REKLAMA
  • #1 21604990
    marekkapybarski
    Poziom 4  
    Witam,
    Mam taki dziwny problem z laptopem HP G6000. Ogólnie laptop nie chce się w jakikolwiek sposób uruchomić.
    Zaczynając od początku, ten laptop wiele lat temu działał normalnie. Miał system Windows Vista z programami użytkowymi (jak do drukarki itp.), lecz pewnego dnia zaczął szwankować. Z tego, co pamiętam, pomógł mi znajomy, który postanowił przeinstalować system Windows Vista i wgrać potrzebne rzeczy. Niestety, po niedługim czasie komputer przestał się uruchamiać. Teraz, gdy próbuję uruchomić ten laptop, występują takie objawy: na początku, gdy włączę go, świecą się wszystkie diody (od zasilania, Wi-Fi), następnie stacja DVD warknie dwa razy, a po chwili wentylator zakręci się na 1 sekundę i cisza. Po ok. 15 sekundach wszystkie diody gasną i proces ten "uruchamiania" ulega powtórzeniu.
    Na wstępie próbowałem wielu podstawowych rozwiązań, jak zmiana kości RAM-u, wyjęcie baterii CMOS, aby BIOS mógł się zresetować do ustawień fabrycznych, lecz bez skutku.
    Wpadłem na pomysł, aby przeprogramować BIOS programatorem, ponieważ posiadam plik BIOS-u do tego modelu laptopa, lecz okazało się, że ta płyta główna posiada nietypowy układ typu NOR Flash Memory w obudowie TSOP-48, do którego niestety nie posiadam kompatybilnego programatora ani adaptera.

Specyfikacja:
    Laptop: HP G6000
    Procesor: AMD Mobile Sempron 3400+ - SMS3400HAX3CM
    Pamięć RAM: 1024 MB
    Układ graficzny: NVIDIA GeForce Go 6100 + nForce Go 430
    Płyta główna: DA0AT8MB8H6 REV: H

Byłbym bardzo wdzięczny za okazaną jakąkolwiek pomoc.
    Z góry dziękuję.
    AI: Czy zauważyłeś jakąkolwiek zmianę w zachowaniu laptopa po podłączeniu lub odłączeniu zasilacza (np. inne świecenie diod, reakcja na baterii vs. zasilacz)?
    Nie
    AI: Czy próbowałeś uruchomić laptopa w minimalnej konfiguracji, czyli bez dysku twardego, napędu DVD i innych peryferiów? Jeśli tak, czy objawy były takie same?
    Próbowałem, lecz objawy były takie same.
  • REKLAMA
  • #2 21605360
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Witaj.
    marekkapybarski napisał:
    wyjęcie baterii CMOS, aby BIOS mógł się zresetować do ustawień fabrycznych, lecz bez skutku.

Po takim czasie bateria CMOS może być już rozładowana, sprawdzałeś na niej jakie ma napięcie? Jeśli nie ma 3V, to laptop może również się nie włączać.
    marekkapybarski napisał:
    Na wstępie próbowałem wielu podstawowych rozwiązań, jak zmiana kości RAM-u

Próbowałeś bez pamięci i z wyjętą kartą bezprzewodową/BT?
    Pomijając że problem nie tkwi w powyższych, szukał bym bardziej w płycie/zasilaniu/grafice-mostku. Czy zasilacz jest na pewno sprawny? Zewnętrzna bateria wyjęta na czas testu? Uszkodzona bateria też potrafi powodować zwarcie/problemy z rozruchem urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 21605371
    marekkapybarski
    Poziom 4  
    ArturJK napisał:
    sprawdzałeś na niej, jakie ma napięcie?

Nie sprawdzałem napięcia baterii CMOS.

ArturJK napisał:
    Próbowałeś bez pamięci i z wyjętą kartą bezprzewodową/BT?

Próbowałem, ale nic się nie zmieniło.

Właśnie rano pomyślałem, żeby zostawić go na działaniu przez 15 minut, aby mógł się ogrzać. Odziwo w danej chwili wentylator zaczął dłużej działać. Po niedługiej chwili laptop załapał BIOS POST i wszedłem do ustawień BIOS-u.

Mam pytanie, czy to mogą być zimne luty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21605414
    ArturJK
    Poziom 39  
    marekkapybarski napisał:
    Mam pytanie, czy to mogą być zimne luty?

Mostek-grafika, są to układy wadliwe jak większość z tamtych czasów, poprzez dyrektywę ROHS. Problem polega na tym, że wada nie jest w połączeniu kulkowym układu z płytą główną, tylko wewnątrz samego układu. Reflow często przywraca funkcjonalność takiego układu na różne okresy czasu.
    Tutaj masz artykuł i listę układów z tamtego okresu, które był problematyczne:
    https://expressit.pl/porady-komputerowe/wadliwe-uklady-bga-firmy-nvidia-lista/
  • REKLAMA
  • #5 21605420
    marekkapybarski
    Poziom 4  
    Też na początku myślałem, że to może być z tym mostkiem lub grafiką, lecz pierw obstawiałem BIOS.
    Miałem tak wiele lat temu, gdy zainstalowałem sterownik (nie pamiętam dokładnie do czego), po jakimś czasie komputer nie chciał się uruchamiać. Zauważyłem, że ten laptop ma chipset Nvidii, a nie Intela (jak w najczęstszych przypadkach).

Dziękuję bardzo za okazaną pomoc. Przyda mi się ten artykuł do zapoznania się dokładniej z tymi układami 🙂.
    Jeszcze mam pytanie, czy opłaca się wymieniać mostek-grafikę lub robić reballing?
  • #6 21605430
    ArturJK
    Poziom 39  
    marekkapybarski napisał:
    Jeszcze mam pytanie, czy opłaca się wymieniać mostek-grafikę lub robić reballing?

Jeśli problem jest w połączeniu układ-płyta to reballing nic nie da, ponieważ polega na zamianie kulek pod układem, a nie tu jest problem tylko w połączeniach w samym układzie.
    Zapewne po takiej czynności grafika-mostek będzie przez chwilę działać poprzez całościowe podgrzanie jej w trakcie reballingu, co spowoduje połączenie się spoiwa wewnątrz układu. Niestety, po czasie połączenie znów pęka i problem powraca. Tylko wymiana na wolny od wad powoduje pełną naprawę, bez powrotu problemów z tej strony.
  • #7 21605459
    marekkapybarski
    Poziom 4  
    ArturJK napisał:
    Jeśli problem jest w połączeniu układ-płyta, to reballing nic nie da, ponieważ polega na zamianie kulek pod układem, a nie tu jest problem, tylko w połączeniach w samym układzie.

Dobrze, więc można by było powiedzieć, że prawdopodobnie ciężko by to było naprawić.
    Podsumowując, chyba nic innego nie zostaje, jak wymiana na nowy układ z nowszego roku produkcji bez wad fabrycznych lub po prostu zostawienie, jak jest. Nie sądzę, że są jeszcze dostępne do zakupu tak stare układy w sklepach online.

Dziękuję bardzo za pomoc w rozwiązaniu problemu z tym laptopem.
    Zostawię na razie ten temat jako otwarty, może ktoś chciałby coś napisać lub znów zapytać się o coś.
  • #8 21605503
    ArturJK
    Poziom 39  
    marekkapybarski napisał:
    Podsumowując, chyba nic innego nie zostaje, jak wymiana na nowy układ z nowszego roku produkcji bez wad fabrycznych

Tak, to wyeliminuje na stałe problemy z tym układem, dotyczące wewnętrznych połączeń.
    marekkapybarski napisał:
    Nie sądzę, że są jeszcze dostępne do zakupu tak stare układy w sklepach online.

Można jeszcze dostać nowe leżaki magazynowe np. na eBay, tylko pytanie czy taka naprawa będzie opłacalna, pomijając aspekt sentymentalny.
  • #9 21605569
    marekkapybarski
    Poziom 4  
    Znalazłem jak na razie dwie strony, na których jest dostępny ten układ BGA Nvidii.

https://www.veswin.com/product-NF-G6100-N-A2.html (Ze strony zagranicznej)

https://sklep.arvika.pl/index.php?id_product=...-a2-dc10&controller=product&id_lang=2 (Z Polski, na tej stronie są dwa takie same układy, ale jeden jest z produkcji 2009, a drugi z 2010)

Ciekawe, ile kosztowałby serwis, bo układ kosztuje ok. 90 zł.
  • #10 21605850
    ArturJK
    Poziom 39  
    marekkapybarski napisał:
    Ciekawe, ile kosztowałby serwis, bo układ kosztuje ok. 90 zł.

Zapewne kilka razy więcej i właśnie tutaj jest pytanie o opłacalność takiego przedsięwzięcia. Jeśli jednak jesteś chętny mimo tego, to zadaj pytanie kilku serwisom o cenę takiej usługi. Będziesz miał informacje czy warto w to iść.
  • #11 21606107
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    Tam masz dwa chipy NVida,
    - można Dmuchanąc na kazdy z nich w celach diagnostyki, zacznij od tego "ala North" (ok.10-15s Temp. 270-300)

Pomiary:
    - masz 3V na przycisku
    - masz syg. na kbc po nacisnięciu na przycisk :
    nbswon#
    dnbswon#
    rsmrst#
    susb#
    susc#.
    potem syg. : MAIND, SUSD, które powoduja ,ze uruchamiaja sie pozostałłe napiecia
    * jak nie masz problemu w obciązeniu tych napięc

p.s
    SM masz za free Link
  • #12 21606176
    marekkapybarski
    Poziom 4  
    ArturJK napisał:
    Jeśli jednak jesteś chętny mimo tego, to zadaj pytanie kilku serwisom o cenę takiej usługi. Będziesz miał informacje, czy warto w to iść.

Najlepiej, jak ty napisałeś, zapytać się o ceny serwisu. Jak się okaże, że serwis będzie kosztował tak dużo, to za taką cenę można byłoby kupić używany komputer-laptop.

lisek napisał:
    Tam masz dwa chipy NVidia,
    - można dmuchnąć na każdy z nich w celach diagnostyki, zacznij od tego "ala North" (ok. 10-15 s Temp. 270-300)

Pomiary:
    - masz 3 V na przycisku
    - masz syg. na kbc po naciśnięciu na przycisk:
    nbswon#
    dnbswon#
    rsmrst#
    susb#
    susc#.
    potem syg.: MAIND, SUSD, które powodują, że uruchamiają się pozostałe napięcia
    * jak nie masz problemu w obciążeniu tych napięć

p.s.
    SM masz za free Link

Dobry pomysł na sprawdzenie napięcia. Jedynie nie będę mógł użyć hotera w celu ogrzania tych chipów, ponieważ go nie posiadam.
    p.s.
    Dzięki za manuala

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop HP G6000 nie uruchamia się poprawnie – po włączeniu świecą się diody zasilania i Wi-Fi, stacja DVD wydaje dwa dźwięki, a wentylator działa przez sekundę, po czym następuje wyłączenie i powtórzenie cyklu. Próby resetu BIOS-u przez wyjęcie baterii CMOS oraz wymiana pamięci RAM nie przyniosły efektu. Problem pojawił się po reinstalacji systemu Windows Vista. Laptop posiada BIOS w obudowie TSOP-48. Objawy wskazują na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub BIOS-u. Brak dalszych odpowiedzi i rozwiązań w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA