logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP G6000 - Zawiesza się na ekranie startowym z migającą pauzą

jarekk10 24 Maj 2010 11:57 8282 11
REKLAMA
  • #1 8111946
    jarekk10
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mój laptop to hp g6000. Gdy go odpalam pokazuje się logo hp i z tego miejsca możemy wejść w bios lub ustawić kolejność botowania. Nastepnie pojawia się ciemny ekran z migającą białą pauzą w lewym górnym rogu ekranu i na tym koniec, za nic nie chce ruszyć dalej. Próbowałem już ładować standardowe ustawienia biosu i odpalić płytkę z windowsem, nic nie pomaga proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8111967
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Sprawdź dysk twardy( MHDD)
    test pamięci (MemTest)
    Po ruszeniu z płyty co się dzieje ?
  • REKLAMA
  • #3 8112153
    tomaki24
    Poziom 10  
    Jak ma sprawdzić pamięci i dysk skoro system mu się nie ładuje?
    Czy w biosie wykrywany jest dysk?
  • REKLAMA
  • #4 8112193
    zendar
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Wyciągnij fizycznie hdd z laptopa.

Ustaw w biosie start z CD.

Spróbuj odpalić z płytki windowsa.
  • #5 8112290
    cichy lis
    Poziom 28  
    Tomaki chyba najlepiej sprawdza się pamięci i dysk z DOS a nie z systemu.
    Niech kolega sprawi sobie programy diagnostyczne jak wyżej podałem.
  • #6 8112473
    tomaki24
    Poziom 10  
    System MS-DOS nie obsługuje systemu plików dysków twardych NTFS(partycje są nie widzialne) przy FDISK wyskoczy komunikat o braku partycjach lub wyskoczy komunikat o partycjach nieznanych2 poza tym żeby przejść na MS-DOS po załadowaniu plików command.com autoexec.bat itd musi odbyć się za pomocą dyskietki startowej win95(bez obsługi dysków optycznych CD) lub Win98 która już udostępnia korzystanie napędu optycznego z pod DOSa lub mieć oryginalną płytę Windows98 bootująca.Jeśli wina leży po stronie dysku najlepiej wykręcić go i podłączyć pod adapter USB do innego komputera i go sprawdzić za pomocą programu HD-Tune albo też skopiować na inny komputer ważne dane z dysku C i zainstalować od nowa system w laptopie.
  • #7 8112684
    cichy lis
    Poziom 28  
    MHDD jest z pod dos i widzi wszystko - zresztą mi chodzi o uszkodzenia fizyczne.Co do botowania to można nawet z pen driva odpalić co się chcę- choćby Mini Windows XP.

Proszę się zapoznać z programem mhdd- HD tune to tylko namiastka możliwości MHDD-A ta wiedza może przydać się na przyszłość.

http://forum.pclab.pl/t256595.html
  • #8 8114093
    jarekk10
    Poziom 10  
    Wyposażyłem się w Ultimate Boot CD i zacząłem testować. Jutro napisze co mi z tego wyszło. (wykrywa dysk bez problemu)
  • REKLAMA
  • #9 8115129
    jarekk10
    Poziom 10  
    Sprawdziłem dysk i ram. Na dysku nie było żadnych błędów, ale w pamięci były. Teraz laptop działa jak natura chciała. Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #10 8115271
    cichy lis
    Poziom 28  
    Pamięci wymieniłeś czy wyjęta została uszkodzona ?
  • #11 8116082
    jarekk10
    Poziom 10  
    wyjąłem uszkodzoną
  • #12 8531908
    Zinq
    Poziom 10  
    mi w tym laptopie komputer sie zawiesza a w biose pokaze ze dysk do wymiany, czyli jak wymienie wszystko bedzie ok? bo bez dysku tez komp staje przy logo HP...

przepraszam za brak polskich znakow

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop HP G6000 utknął na ekranie startowym z migającą pauzą. Użytkownik próbował przywrócić ustawienia BIOS oraz uruchomić system z płyty, jednak bezskutecznie. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie dysku twardego za pomocą narzędzi diagnostycznych, takich jak MHDD i MemTest, oraz wyciągnięcie dysku, aby uruchomić system z płyty CD. Po przeprowadzeniu testów, użytkownik odkrył uszkodzenia w pamięci RAM, które po wymianie rozwiązały problem z działaniem laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA