logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Anenji 11 kW – integracja przez RS-232 z Home Assistant po utracie RS-485

sikor 16 Lip 2025 12:50 2262 2
  • #1 21608403
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Anenji 11 kW (nowy model 2025) połączenie z Home Assistantem.
    Mam taki problemik, aktualnie miałem podłączony po RS-485 falownik z HA.

Anenji >>> usr-w630 po WiFi >>> HA

Niestety, podłączając magazyn energii, straciłem jedyne złącze RS-485.
    Jak wygląda sprawa, gdybym użył konwertera RS-232?

Anenji >>> konwerter >>> usr-w630 po WiFi >>> HA

Najlepiej by było odrazu wjechać rs-232 do usr-w630 ale nie mam takiej konfiguracji YAML pod HA
  • #2 21608424
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Sprawdź to https://github.com/syssi/esphome-smg-ii

Mi śmiga na Easun, na Anenji podobno też wielu robi, nie powinno być problemem z konwerterem RS232 do esp32.

Na twoim miejscu zrezygnował bym z integracji magazynu do inwertera, pozostał przy ustawieniach usera dla magazynu a integrację, kontrole i automatykę magazyn-inwerter realizował w HA mając pełne dane z obu urządzeń.

P. S. W domu sprawdzę integracje dla RS232, gdzieś chyba miałem yamale ale nie dla Anenji. Pewnie będzie tylko kwestia poprawienia adresów.

Integracja przez kabelek jaką mam dla SMG, wystarczy dostosować ale to oparte o wejście usb do HA a Ty wolisz pewnie bezpośrednio przez modbus.
    https://github.com/gregoriusin/easun-smg-ii-ha-config
  • #3 21608453
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    To, co mam teraz, jest po prostu nieskomplikowane tylko konfiguracja yaml modbus, bez dodatkowych integracji, z dobrym zasięgiem WiFi.
    ESPHome – boję się, że nie da rady z zasięgiem, wszystko mam w garażu.

Jaki konwerter musiał bym kupić rs-232 na rs-485 ? Bo to będzie najłatwiejsze.
REKLAMA