logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła Hewalex PCCO MONO 15 i Home Assistant

o_l_0 09 Wrz 2025 13:02 552 2
  • #1 21657829
    o_l_0
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,

Posiadam pompę ciepła Hewalex PCCO MONO 15, z której chciałem pobierać statystyki do Home Assistant przez RS485. Zgodnie z projektem na GitHubie ratajczykmarcin/hewalex_V2, zaopatrzyłem się w konwerter RS485-PoE-Ethernet Waveshare 23273, skonfigurowałem Home Assistanta, ale niestety autor projektu nie wyjaśnił wprost, gdzie podpiąć konwerter RS485 do jednostki wewnętrznej pompy ciepła.

Po przeanalizowaniu kilku innych projektów oraz postów na Elektrodzie, doszedłem do wniosku, że najprawdopodobniej linie sygnałowe konwertera trzeba podpiąć do linii sygnałowych A i B modemu EKO-Lan. Jak ktoś wdrożył ten projekt u siebie, to bardzo proszę o pomoc.

Czy modem EKO-Lan po podpięciu konwertera i wysyłaniu zapytań przez Home Assistanta będzie wysyłał prawidłowe dane do portalu Ekontrol (wymaganie gwarancyjne)?
  • #2 21687219
    Jarek Pi.
    Poziom 27  
    Ocena: 126
    Dwa urządzenia muszą mieć zgodne metody komunikacji.
  • #3 21894192
    mirek_mgj
    Poziom 14  
    Ocena: 79
    Witam
    Panowie udało się wam wytargać ze sterownika Hewalexa a dokładnie z RS485 wskazania temp?
    Mnie się udało na razie podsłuchać wskazania RS-a pomiędzy płytą główną a panelem sterującym, nawet więcej niż sam panel wyświetla (dodatkowo temp. z niepodłączonych czujników T6,T7 i T9 czyli do wykorzystania). Wykorzystałem ESP32 z konwerterem RS485 i prosty program wyświetlający wskazania. Najważniejsze parametry to: transmisja 38400 8N1, bajt startu 0x69, główna ramka danych na magistrali panelu: funkcja 0x60, rejestr początkowy 120, długość 92.
    Rejestr 196 znajduje się w payloadzie ramki od rejestru 120, na offsetcie 76.
    W zapisanych logach jego dolna / właściwa część miała wartość 0x0823; górne bity zmieniają się jak licznik/animacja panelu.
    0x0800 oznacza załączenie sprężarki.
    0x1000 w notatkach GECO jest opisane jako grzałka elektryczna E.
    0x0002 w notatkach GECO jest opisane jako pompa cyrkulacyjna C.
    Na razie bawię się z odczytami z czujników i pomp ale docelowo przełączę się na drugiego RS-a, z którym podobno "można gadać" i wykorzystam do Home Assistant.
    Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem dajcie znać rozwiniemy go
    Pozdrawiam Mirek
REKLAMA