logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór paneli do istniejącego stringu Amerisolar AS-6M144-HC-450W, Deye 10K-G05-P – jakie parametry?

jaroslawmachinery 16 Lip 2025 17:11 432 16
REKLAMA
  • #1 21608603
    jaroslawmachinery
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Na jakie parametry elektryczne paneli muszę zwrócić uwagę przy dokładając do pracującego już streamu, bo chcę zwiększyć moc instalacji.
    Mam zamiar dodać trzy panele do streamu, gdzie już pracuje siedem paneli Amerisolar AS-6M144-HC-450W. Wiadomo, już takich samych nie kupię.
    Na drugim streamie pracuje już 11 takich paneli.
    Falownik to Deye 10K-G05-P.
    Czym się kierować, jak dobrać te trzy panele, by to wszystko razem działało ok?

AI: Podaj proszę, jakie dokładnie parametry mają te obecne panele (napięcie i prąd w punkcie mocy maksymalnej, napięcie jałowe, prąd zwarciowy) – masz może kartę katalogową albo zdjęcie tabliczki znamionowej?
    Załączam kartę katalogową paneli.
    AI: Czy rozważasz panele o innej mocy, technologii (np. half-cut, bifacial) albo innego producenta, czy zależy Ci, żeby były jak najbardziej zbliżone do tych obecnych?
    Nie wiem.
    Załączniki:
    • Amerisolar-Datasheet_AS-6M144-HC-Black_430-450W_F40_JUL23-2020_EN.pdf (2.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21608655
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Najlepiej jeśli parametry nowych będą sie pokrywały albo były by najbardziej zbliżone do posiadanych.
    Optymalnie jest wybrać raczej te o niewiele wyższych parametrach.

Nie lepiej posiadane stare połączyć w jeden string i dodać same nowe do drugiego MPPT ? Możesz kupię jakiekolwiek które pasują nie martwiąc się podobnymi parametrami.
    Inwerter ma max 850V do 1000V na wejściu i chyba 13- kWp paneli. Połączenie starych daje ok 8 kWp.
  • #3 21610086
    jaroslawmachinery
    Poziom 5  
    hej
    to jest pomysł - ale nie będzie problemu takiej dużej różnicy mocy pomiędzy streamami na jednym 8,1 a na drugim jakieś 1,5 tylko? bo nie chcę przekroczyć poziomu 10 kW i tem brak miejsca już na dachu - dane falownika załączyłem.
    Załączniki:
    • Dobór paneli do istniejącego stringu Amerisolar AS-6M144-HC-450W, Deye 10K-G05-P – jakie parametry? 20250716_164757 (002).jpg (3.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21610109
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    jaroslawmachinery napisał:
    Czym się kierować, jak dobrać te trzy panele, by to wszystko razem działało ok?

Przede wszystkim sprawdzić należy czy napięcie Voc, szczególnie dla długich stringów, nie przekracza dla ujemnych temperatur powietrza maksymalnego napięcia wejściowego falownika. Przykładowo, dla 18-tu obecnych paneli, dla ujemnych temperatur (np. -20C) Voc osiąga ~1020V, a więc przekracza maksymalne dopuszczalne napięcie wejściowe falownika.

Ogólnie, warto mieć jakiś bufor bezpieczeństwa dla falownika, i ustawić string tak, aby nie przekraczać np. 95% napięcia Voc stringu na wejściu falownika. Wielkość bufora jest arbitralna, wybierana przez użytkownika falownika.

Poza tym, co już było zaznaczone wyżej, w ogólności warto szukać paneli o jak najbardziej zbliżonym Imp i Vmp do paneli posiadanych. To gwarantuje w ogólności jak najskuteczniejsze ustawienie punktu mpp przez falownik, a więc i maksymalny uzysk ze stringu. Gwoli ścisłości, są też falowniki potrafiące sobie dobrze radzić przy przemieszanych panelach w stringu, wyciskających możliwy max mocy ze stringu.

ale nie bedzie problemu takiej duzej róznicy mocy pomiedzy streamami na jednym 8,1 a na drugim jakies 1,5 tyko?

Falownik pracować będzie, ale może być zmniejszenie mocy pozyskiwanej ze stringów, z uwagi na zakres i wartość optymalną pracy tracerów mpp. Największą wydajność ze stringu ma się przy napięciu stringu w pobliżu optymalnego napięcia wyjściowego. Inna rzecz, że znaczne odchylenia Vmp stringu od napięcia optymalnego to mogą być typowo małe wartości, od ułamka procenta do jednego procenta.
  • REKLAMA
  • #5 21610137
    jaroslawmachinery
    Poziom 5  
    Czy te parametry Imp i Vmp porównywać dla STC czy NOCT?
    W moich panelach dla STC mam odpowiednio 10,77 A oraz 41,8 V.
    Znalazłem takie panele Trina TSM 445, gdzie mamy 10,05 A i 44,3 V.
  • #6 21610299
    k_pec
    Poziom 34  
    czy te parametry Imp i Vmp porownywac dla STC czy NOCT?

Porównuje się dla STC. Zresztą, NOCT/NMOT powinny być w podobnych relacjach jak dla STC.
  • #7 21610302
    jaroslawmachinery
    Poziom 5  
    >>21610109 Najbardziej zlizone, to znaczy jaka może być różnica i czy to działa w obie strony? Może być tak samo mniej jak i więcej?
  • Pomocny post
    #8 21610344
    k_pec
    Poziom 34  
    Nie ma definicji "najbardziej zbliżone" - po prostu pożądane jest, aby panele miały dla Imp i Vmp jak najmniejszą różnicę dla tych parametrów. Najlepsza byłaby oczywiście różnica wynosząca zero i zero, czyli takie same parametry dla obu typów paneli - inaczej mówiąc, dokładając takie same panele lub klony posiadanych.
    Zaś w drugą stronę, czyli dla zwiększających się różnic, mogą występować opisane wyżej problemy falownika z ustaleniem mpp i to co poniżej.

W stringu szeregowym przy panelach o różnych Imp następować będzie w ogólności redukcja mocy paneli o większym prądzie w zależności od stosunku prądów paneli obu typów. Dlatego, przykładowo, jak chce się dołożyć trzy nowe panele do posiadanych siedmiu, to warto dać nowe panele o wyższym prądzie Imp od posiadanych, bo wtedy to tym trzem panel zostanie ograniczony Imp do wielkości z pozostałych paneli, a tym samym zostanie obcięta ich moc, choć sumarycznie straci się mniej mocy ze stringu, gdyby łączyć posiadane panele z nowymi o niższych prądach Imp.
  • REKLAMA
  • #9 21610668
    jaroslawmachinery
    Poziom 5  
    >>21610344 >>21610344 Czy w przypadku włożenia paneli o wyższym prądzie Imp do tego streamu jedyną konsekwencją będzie strata mocy tych paneli, czy coś jeszcze mnie czeka niemiłego? >>21610344
  • Pomocny post
    #10 21611055
    k_pec
    Poziom 34  
    Czy w przypadku włożenia paneli o wyższym prądzie Imp do tego streamu jedyną konsekwencją będzie strata mocy tych paneli, czy coś jeszcze mnie czeka niemiłego?

Jeśli chodzi o Imp to tylko strata mocy na dołożonych panelach.
  • #11 21611474
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 402
    tomaszlonski napisał:

Nie lepiej posiadane stare połączyć w jeden string i dodać same nowe do drugiego MPPT ?

Podstawowe pytanie: czy te stringi są tak samo ustawione? Bo jeśli nie to łączenie ich w szereg jest bez sensu. Natomiast jeśli tak, to proponowałbym z układu 7 + 11 zrobić układ 9 + 9 i połączyć je równolegle. Wtedy uzyskamy wolne drugie wejście w falowniku i możemy kupić dowolne moduły. Oczywiście należy uważać, żeby napięcie tego nowego stringu było wyższe niż napięcie startowe MPPT, czyli w praktyce min. 5 modułów, o ile Autorowi zmieszczą się na dachu...
  • #12 21611784
    jaroslawmachinery
    Poziom 5  
    [postid:3f0d97fd64][/postid:3f0d97fd64] Niestety 3 to maksimum, jakie mogę fizycznie dołożyć, a wszystkie panele mają takie same ustawienie, jeden płaski dach jednospadowy. Ja się już skłaniam ku temu, że założę jakieś mocniejsze, mocowe panele o wyższym prądzie Imp w szereg i zaakceptuję stratę mocy tych trzech paneli. U mnie, jak już pisałem, to jest 10,77 A, a teraz panele mają Imp w granicach 13–14 A. Więc jak założę napięcie Vmpp tych paneli rzędu 45 V, to stracę jakieś 350 W w sumie. Ale jak założę panele o mocy np. ok. 550 W każdy, to i tak dodam do instalacji ok. 1300 W. Czy dobrze to kombinuję?
  • #13 21611909
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Staraj się szukać mudułów, które mają prąd niewiele większy od Twoich. Napięcie nie ma znaczenia.
  • #14 21613658
    jaroslawmachinery
    Poziom 5  
    >>21611055
    Ale nie daje mi spokoju komentarz w tej sprawie z jednej hurtowni w mojej okolicy – jak im podesłałem taki panel Trina Solar TSM 450W NEG9R.28 z pytaniem, czy mogę go u siebie podłączyć, to napisali, że: cyt.: "Tych modułów nie można połączyć bez optymalizatora ze względu na zupełnie różne parametry prądowo-napięciowe, które wynikają z zastosowania różnych typów ogniw."
    Co to w praktyce oznacza?
  • #15 21613848
    dzidek1968
    Poziom 28  
    [postid:fb823fef7b][/postid:fb823fef7b]
    Ale nie daje mi spokoju komentarz w tej sprawie z jednej hurtowni w mojej okolicy – jak im podesłałem taki panel Trina Solar TSM 450W NEG9R.28 z pytaniem, czy mogę go u siebie podłączyć, to napisali, że: cyt.: "Tych modułów nie można połączyć bez optymalizatora ze względu na zupełnie różne parametry prądowo-napięciowe, które wynikają z zastosowania różnych typów ogniw."
    Co to w praktyce oznacza?

Szczerze mówiąc nie jestem wielkim znawcą różnic w konstrukcji ogniw, ale nie słyszałem wcześniej o takim problemie z łączeniem ogniw różnych typów. Nie wykluczam że takowe są, choć podejrzewam że nawet tu na forum niejeden by już to napisał. W wolnej chwili spróbuję coś poczytać na ten temat :-).
  • #16 21614504
    k_pec
    Poziom 34  
    Ale nie daje mi spokoju komentarz w tej sprawie z jednej hurtowni w mojej okolicy – jak im podesłałem taki panel Trina Solar TSM 450W NEG9R.28 z pytaniem, czy mogę go u siebie podłączyć, to napisali, że: cyt.: "Tych modułów nie można połączyć bez optymalizatora ze względu na zupełnie różne parametry prądowo-napięciowe, które wynikają z zastosowania różnych typów ogniw." Co to w praktyce oznacza?

Co to dokładnie oznacza, to wie tylko ten z hurtowni, co to napisał.

Podesłałeś im dane Triny, gdzie już na samych prądach Imp jest około 6%, co prowadzi do różnicy w uzysku mocy, jak do tego dojdzie praca falownika, może to być i więcej. Tym niemniej taka instalacja mogłaby spokojnie pracować, tyle, że miałaby zmniejszone uzyski. I wracając - czym mniejsze różnice w Vmp i Imp, tym te straty uzysku będą się minimalizować.

W tym momencie pozostaje w gestii właściciela, czy na takie straty się godzi.

Przypomnę w skrócie co miałeś już napisane wcześniej, że łączenie szeregowe różnych paneli zwykle może powodować utrudnienia w pracy falownika, co przekłada się na zmniejszenie mocy maksymalnej ze stringu. Niestety, oszacowanie "ile mniej" nie jest proste, bo zależy od kilku czynników.

Oczywiście, zastosowanie optymalizatorów zlikwidowałoby główną przyczynę problemu, czyli różnicę w prądach, ale i tak pozostaje kwestia reakcji falownika na wyjściowe parametry stringu obłożonego optymalizatorami. I tu wcale nie bywa tak różowo - straty też się mogą pojawić. Dodatkowo, sam optymalizator wprowadza niewielkie straty własne, bo musi przecież się z czegoś zasilać.

Oczywiście sens takiego rozwiązania zabijają nie tylko straty, które mogą być podobne, ale głównie cena optymalizatorów.
  • #17 21615005
    jaroslawmachinery
    Poziom 5  
    >>21614504 Mam coś takiego JAM72S20-455/MR!
    Ale teraz trzeba to zaleźć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przy doborze dodatkowych paneli do istniejącego stringu z panelami Amerisolar AS-6M144-HC-450W i falownikiem Deye 10K-G05-P kluczowe jest dopasowanie parametrów elektrycznych nowych modułów, zwłaszcza prądu w punkcie mocy maksymalnej (Imp) oraz napięcia w punkcie mocy maksymalnej (Vmp) w warunkach STC. Zaleca się, aby nowe panele miały parametry jak najbardziej zbliżone do istniejących, z niewielką przewagą Imp, co minimalizuje straty mocy w stringu szeregowym. Należy również uwzględnić maksymalne napięcie jałowe (Voc) stringu, szczególnie przy niskich temperaturach, aby nie przekroczyć limitu napięcia wejściowego falownika (850–1000 V). W przypadku różnic w parametrach prądowo-napięciowych między panelami, falownik może mieć trudności z optymalnym śledzeniem punktu mocy maksymalnej, co skutkuje obniżonym uzyskiem energii. Rozwiązaniem mogą być optymalizatory mocy, które eliminują problem różnic prądowych, jednak ich zastosowanie nie jest konieczne. Przy ograniczonej możliwości dołożenia tylko trzech paneli o wyższym Imp, akceptuje się stratę mocy tych paneli, ale zyskuje się większą moc całkowitą instalacji. Alternatywnie można rozważyć podział stringów i połączenie ich równoległe, co pozwala na większą elastyczność doboru modułów. W dyskusji pojawiły się modele paneli Trina TSM 445 oraz JAM72S20-455/MR jako potencjalne uzupełnienie instalacji. Warto zwrócić uwagę na specyfikacje techniczne i ewentualne różnice technologiczne ogniw, które mogą wpływać na kompatybilność i efektywność pracy stringu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA