logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór ilości stringów do paneli - Inverter Growat MOD 8000TL3-X i panele Jinkosolar 445 Wp

GrzegorzKul 06 Lut 2022 12:34 585 3
REKLAMA
  • #1 19867594
    GrzegorzKul
    Poziom 2  
    Witam szanownych forumowiczów.
    Nadmieniam na początku iż sporo się naczytałem w ostatnim czasie odnośnie fotowoltaiki ale, że nie jestem zbyt techniczny to ośmieliłem się napisać zapytanie z pomocą. Dach dwuspadowy , panele zainstalowane byłyby na południowej stronie, praktycznie bez zacienienia ( w godzinach porannych lekkie zacienienie 1 lub 2 paneli w górnej warstwie od komina)

Posiadam zakupiony Inverter firmy Growat MOD 8000TL3-X
    MaxPV voltage - 1100 dcV
    PV voltage range 140-1000 dcV
    PV Iscv 16 dcA*2
    MAX Input current 13 dvA*2

oraz 18 paneli Jinkosolar 445 Wp
    STC NOCT
    Moc maksymalna (Pmax 445Wp 331Wp
    Napięcie mocy maksymalnej (Vmp) 33.82V 31.56V
    Natężenie prądu mocy maksymalnej (Im 13.16A 10.49A
    Napi cie obwodu otwartego (Voc) 41.10V 38.79V
    Pr d obwodu zwartego (Isc) 13.79A 11.14A

Moje pytania:
    1 Czy zostawić to na jednym stringu czy lepiej połączyć w dwa stringi ( po 9 paneli) ?
    2 Jaki przekrój przewodu ? fachowcy sprzedali mi 4mm, a naczytałem się że większość kładzie 6mm

Z góry dziękuje za odpowiedzi, wiem że na pewno 1 podobny temat był na forum ale jak wcześniej pisałem nie jestem zbyt techniczny, a jest to inwestycja na długie lata i chciałbym mieć to zrobione raz a dobrze
  • REKLAMA
  • #2 19867656
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7777
    GrzegorzKul napisał:
    1 Czy zostawić to na jednym stringu czy lepiej połączyć w dwa stringi ( po 9 paneli) ?

Po co skoro masz połać dachową na południe? Podział robi się wtedy gdy są różne warunki nasłonecznienia, w Twoim przypadku falownik ma bardzo szeroki zakres napięcia działania (MPPT). Tu liczy się aby max napięcia Oc dla falownika nie przekroczyć. Dla Twojego falownika 18 paneli po 41,1V x 18 Sztuk daje ~ 740VDC więc mieści się w zakresie pracy falownika.
    GrzegorzKul napisał:
    2 Jaki przekrój przewodu ? fachowcy sprzedali mi 4mm, a naczytałem się że większość kładzie 6mm

Dla nawet prądu zwarciowego paneli, wynoszącego z podanych przez Ciebie ~14A przewody 4mm2 są z zapasem. Tu oczywiście jest to uzależnione od długości "okablowania". Oczywiście, jeśli myślisz o tym aby w przyszłości rozbudować system to lepiej dać 6mm2.
  • REKLAMA
  • #3 19871724
    GrzegorzKul
    Poziom 2  
    Serdecznie dziękuje za odpowiedz.
    Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie dlaczego wyższa wartość napięcia jest lepsza dla falownika, myślałem że lepiej podzielić na 2 stringi i będzie napięcie bezpieczniejsze z 740v będzie 370
  • #4 19871758
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7777
    GrzegorzKul napisał:
    dlaczego wyższa wartość napięcia jest lepsza dla falownika

To wynika z jego konstrukcji, im wyższe napięcie tym mniejszy prąd (prawo Ohma) a zatem mniejsze straty mocy.
    GrzegorzKul napisał:
    myślałem że lepiej podzielić na 2 stringi i będzie napięcie bezpieczniejsze z 740v będzie 370

I jedno i drugie jest niebezpieczne, przy podzieleniu na dwa stringi prąd wzrośnie dwukrotnie a to już może wymagać zwiększenia przekroju okablowania (trzeba policzyć dokładnie). Pamiętaj też że prąd stały jest bardziej niebezpieczny od przemiennego ze względu na łatwość zainicjowania łuku elektrycznego.
REKLAMA