Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centralny zamek passat B4 '94 nie otwiera drzwi kierowcy

Grzesiek Lee 18 Dec 2005 15:57 7340 4
    Grzesiek Lee
    Level 2  
    :cry: :?: Zamek centr nie zamknąl tylko drzwi kierowcy, a po dluższym przytrzymaniu w pozycji rygluj cos stukneło i teraz drzwi od kierowcy sie nie otwierają,a inne drzwi tak

:po otwarciu centralnego z kluczyka od strony kierowcy nie moge otworzyc drzwi.Klawisz lekko sie chowa, w innych drzwiach wszystko ok.Inne 3 drzwi można otworzyć a kierowcy tak jakby byly zamkniete. Może to po ostatniej śnieżycy? i obgarnianiu szczotką moglo cos zalac albo zamarznąć?
    autobugga
    Level 13  
    Zobacz czy nie zamarzła lub nie pekla rurka poprzez ktorą idzie powietrze z pompki otwierajacej zamki centralki.
    Grzesiek Lee
    Level 2  
    a jak sprawdzic czy nie pękła rurka doprowadzająca powietrze do ryglowania zamków jeżeli nie moge w ogóle otworzyć drzwi.

Albo jak w ogóle otworzyć drzwi gdy centralny nie zadziała i nie można zdjąćod środką boczku drzwi?.......
    JAFO
    Level 25  
    Jeśli pęknie rurka, to słychać długie pompowanie.
    Jeśli już otworzysz, to po zdjęciu tapicerki musisz sprawdzić, czy we właściwy sposób język zamka naciskany jest elementem klamki zakończonym białym plastikiem (najczęściej).
    Jeśli nie, to klamka do naprawy (najczęściej wypada zwinieta z blachy oś tego elementu - w tym przypadku ów język zamka jest dość skutecznie blokowany elementem z plastikiem, który nie trafia na język zamka).
    Możesz również spróbować popuścić śruby zamka, może są za mocno dokręcone.
    tacza
    Level 13  
    Witaj, właśnie przedwczoraj miałem ten sam problem z Passatem B4, tylko że chodziło o drzwi pasażera. Tez się nagle zrobiły nieotwieralskie. Po kilkunastominutowej próbie otworzyłem je. Trzymałem kluczyk w tych drzwiach przekrecony tak że pompka pompowała i jednocześnie stukałem w klamkę. Zamek odskoczył. UFF. Po zdjęciu tapicerki i klamki (śrubka mocująca klamke pasażera ma lewy gwint, strasznie się zdziwilem) okazało sie ze właśnie tak jak JAFO pisze wyskoczyła tulejka zwinieta z blachy na której obracał sie element popychający jezyk zamka. Element ten tak sie ustawił ze cały czas wywoływał nacisk na ów język zamka i centrala w tym przypadku nie da ssie otworzyc. Powodzenia. Pózniej jeszcze tylko dobra regulacja i klameczka chodzi jak w ...Volkswagenie