logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Bosch/Siemens – czy warto wybrać model ze skręcanym, wymiennym bębnem?

13Edda13 21 Lip 2025 14:04 1470 18
  • #1 21612669
    13Edda13
    Poziom 7  
    Przymierzam się do zakupu pralki, ponieważ mój Electrolux kupiony 5 lat temu brudzi ubrania. A że ma niewymienialny bęben, to serwisant nawet nie chce się podjąć naprawy i mówi, żeby kupić nową.

Czytam, że najbardziej niezawodne są pralki Bosch i Siemens. Czy tam też, że w droższych modelach składowe elementy są wykonane z lepszych materiałów. I żeby unikać krajów produkcji typu Polska, Rosja czy Turcja.

Natomiast zastanawiam się, czy warto jest inwestować w powyższe pralki, ale ze skręcanym, wymienialnym bębnem, który umożliwia normalny serwis, na przykład łożysk?
    Czy kupić to, co jest obecnie po prostu dostępne w 95% na rynku, czyli zgrzewany bęben, gdzie w momencie awarii będzie trzeba wymieniać cały moduł, który oczywiście jest nieopłacalny – co jest równe z kupnem nowej pralki?
    W teorii miałoby to sens, bo niby Bosch czy Siemens są przecież niezawodne i praktycznie się nie psują.
    Poza tym, z jednej strony czytam, że przy skręconym bębnie jest szybka, prosta i tania naprawa. Z drugiej strony czytam, że te łożysko, dla przykładu, po czterech miesiącach znów tak samo szwankuje i takie ciągłe naprawianie mija się z celem.
    Kolejną kwestią jest fakt, że takich skręcanych bębnów jest na rynku obecnie bardzo mało i ciężko znaleźć normalną pralkę tego typu. A nawet jak się już znajdzie, to wygląda na to, że są to tanie pralki, bez większych udogodnień tak jak w tych droższych.

Co polecacie i dlaczego?
    AI: Jaki masz budżet na zakup nowej pralki? To pomoże zawęzić wybór i ocenić, czy inwestycja w droższy model ze skręcanym bębnem ma sens w Twoim przypadku.
    Między 2000 zł a 3000 zł
    AI: Na jakich funkcjach, pojemności bębna czy dodatkowych udogodnieniach najbardziej Ci zależy? Czy są jakieś konkretne wymagania co do wymiarów, programów prania itp.?
    Pojemność wsadu między 8 a 9 kg. Funkcje parowe
  • #2 21612677
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3719
    Niestety coraz mniej modeli już jest na rynku od producenta BSH z rozkręcanym zespołem piorącym a jeśli już jakiś trafisz to z wsadem 7 do max 8kg. Ostatnio jeden z użytkowników zakupił ten model i miał wymienne łożyska. Naczytałeś się bełkotu marketingowego raczej bo bez względu na kraj w którym pralka jest MONTOWANA a nie produkowana jakość jest ta sama. W danym kraju są tylko montownie i nie tylko marki BSH.
  • #3 21612696
    13Edda13
    Poziom 7  
    Tak, tylko teraz pytanie, czy to źle, że coraz ciężej je dostać? Czy to nie jest tak, że niby bęben rozkręcalny, ale jak pralka zacznie się psuć, to już się psuje i psuje i i tak trzeba nową kupić?
  • #4 21612719
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Akurat w BSH łożyska są trwałe, ale pewnego dnia przyjdzie czas na ich wymianę i wtedy jeśli nie masz u siebie kompetentnych fachowców to przy zgrzewanym zbiorniku będziesz musiał go zdemontować i wysłać do naprawy bo są firmy, które się w tym specjalizują i nawet udzielają gwarancję na swoją robotę. Jeżeli będziesz miał zbiornik rozkręcamy to bez problemu powinieneś znaleźć kogoś kto to zrobi.
    PS. Obecny Electrolux to pralka o załadunku od frontu czy od góry?
    Tutaj masz kilka cennych informacji na temat awaryjności obecnego sprzętu i jego prawidłowego użytkowania: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4130522.html
    Ostatnio jeden z użytkowników zakupił ten model bo chciał rozkręcamy zbiornik: https://www.euro.com.pl/pralki/bosch-wan2400epl-serie-4.bhtml
  • #5 21612769
    13Edda13
    Poziom 7  
    Electrolux ładowany od frontu. Tak naprawdę poza tymi rdzawymi plamami to spisuje się idealnie. Ale nie ma możliwości rozkręcenia i wyczyszczenia bębna i poszukania, który element brudzi, więc wchodzi w grę tylko wymiana całej jednostki. Czytam tu na forum, że takie podejście serwisantów to nie jest odosobniony przypadek - szkoda im czasu na babranie się w rozcinanie bębna. A i pewnie cena taka, że już lepiej dołożyć 500 zł i mieć nową pralkę.

Dodano po 5 [minutach]:

Tu znalazłam taki model, niby z rozkręcanym bębnem.
    https://www.euro.com.pl/pralki/siemens-wg44g2fwpl-9kg-1400obr-min.bhtml

Zastanawiam się tylko, czy dla Siemensa i Boscha tak niska cena (czyli mniej niż 5–6 tys. zł) będzie ok. Bo niby im wyższa cena, tym lepszy zastosowany materiał w podzespołach, czyli np. metal zamiast plastiku. Nie wiem, czy akurat te firmy stosują tego typu techniki?
  • #6 21612819
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Guzik prawda. Cena wynika z dodatkowego wyposażenia czyli funkcji typu obsługa wi-fi, automatyczne dozowanie, pranie parowe itd, itp. Konstrukcja podstawowa i materiały są takie same. Nie ma pralek o załadunku 9 kg z rozkręcamym zbiornikiem. To pralka którą Pani wybrała: https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/4-zesp%C...C5%82+pior%C4%85cy+do+pralki-%7C0;KL58346D38/
    Jeżeli koniecznie ma być zbiornik rozkręcany to tylko Samsung i LG o takiej ładowności. Obecną pralkę Electrolux zalać octem i dolać wody przez dozownik i kilka takich prań czyszczących bez odzieży na początek. Jest szansa, że pralka się oczyści. Demontaż zbiornika można zlecić serwisantowi a później samodzielnie wysłać do naprawy.
  • #7 21612826
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6922
    13Edda13 napisał:
    I żeby unikać krajów produkcji typu Polska, Rosja czy Turcja.

Bzdura.

13Edda13 napisał:
    Czy kupić to, co jest obecnie po prostu dostępne w 95% na rynku, czyli zgrzewany bęben, gdzie w momencie awarii będzie trzeba wymieniać cały moduł, który oczywiście jest nieopłacalny

Dla tego w zbiornikach zgrzewanych również wymienia się z powodzeniem łożyska, żeby się to opłacało.

13Edda13 napisał:
    W teorii miałoby to sens, bo niby Bosch czy Siemens są przecież niezawodne i praktycznie się nie psują.

Też im się zdarzy, ale mało która w wieku poniżej 15 lat idzie na kasację

13Edda13 napisał:
    Kolejną kwestią jest fakt, że takich skręcanych bębnów jest na rynku obecnie bardzo mało i ciężko znaleźć normalną pralkę tego typu.

I daj sobie z tym spokój, dzis uszkodzena łożysk to ułamek tego co było kiedyś. Dziś już lepiej to producenci tworzą, a gdyby nawet to da się je wymienić.

13Edda13 napisał:
    Czy to nie jest tak, że niby bęben rozkręcalny ale jak pralka zacznie się psuć to już się psuje i psuje i i tak trzeba nową kupić?

Ależ bzdur żeś się nasłuchał lub naczytał. Gdyby tak było wiele serwisów by nie istniało. duże AGD dalej jest naprawialne i robi się to, a jak ktoś głupi i przy pierwszym problemie nawet się nie zastanowi nad możliwością naprawy i zaraz leci po nową do sklepu to na to już odbry Boże nie pomoże.

13Edda13 napisał:
    Czytam tu na forum że takie podejście serwisantów to nie jest odosobniony przypadek - szkoda im czasu na babranie się w rozcinanie bębna.

Zatem szukaj serwisanta który chce popracować i potrai.

13Edda13 napisał:
    A i pewnie cena taka, że już lepiej dołożyć 500 zł i mieć nową pralkę.

min do dołożenia 1000zł
  • #8 21612837
    13Edda13
    Poziom 7  
    >>21612819
    To znaczy zalać octem? Wlać 3 l do bębna? Czyściłam tę pralkę wszystkimi możliwymi środkami do czyszczenia i wciąż puszcza rdzawy osad na ubrania. Pytanie też, czy taki ocet nie wpływa negatywnie na uszczelki? W jaki sposób można weryfikować, czy taki bęben jest skręcany, czy nie? Tylko dzwoniąc na infolinię danego producenta? Ja próbowałam przez zapytanie do internetów, ale jak widać, weryfikacja była błędna.

Dodano po 10 [minuty]:

>>21612826
    Akurat w moim przypadku problem jest taki, że pralka brudzi nie wiadomo czym. Jakby bęben był rozkręcany, to by mi to na miejscu zdiagnozowali. Na wykręcanie teraz bębna i płacenie za tę czynność serwisantowi, a następnie przesyłka tak ciężkiego sprzętu kurierem i znów opłata za naprawę, spawanie i odsyłkę, to robią się koszty jak na moje około połowy kosztów nowej, tańszej pralki. Moja pralka była jedną z tańszych, więc to raczej gra nie warta świeczki.
  • #9 21612847
    mrice
    Moderator AGD
    13Edda13 napisał:
    Akurat w moim przypadku problem jest że pralka brudzi nie wiadomo czym.

Jeśli chcesz tą kwestię drążyć to załóz w odpowiednim dziale nowy wątek, podaj nr PNC maszyny, wstaw oty owych zabrudzeń i podumamy.
  • Pomocny post
    #10 21612884
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli to rdzawe zabrudzenia to zbiornik do wymontowania oraz cięcia i wymiana łożysk na wczoraj. Zlecić demontaż zbiornika i wysyłka na przykład do takiej firmy: https://www.lozyskawpralce.pl/wymiana-lozysk-w-pralce/
    Tutaj marki AGD, które jeszcze oferują pralki ze skręcanym zbiornikiem: https://panagd.pl/lista-pralek-z-wymiennymi-lozyskami/
  • #11 21612910
    13Edda13
    Poziom 7  
    >>21612884
  • Pomocny post
    #12 21612914
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli mamy skupić się na opcji naprawy to moderator @mrice prosił by zakończyć temat i otworzyć nowy w dziale początkujący lub AGD użytkowy.
  • #13 21612920
    13Edda13
    Poziom 7  
    >>21612914
    Myślę, że nie ma takiej potrzeby, bo i tak nie będziemy się podejmować naprawy, bo to jest za dużo zabawy. Zastanawia mnie natomiast stwierdzenie, że są to łożyska, ponieważ pralka plami od roku. A gdyby to były psujące się łożyska, to przecież z dnia na dzień pracowałyby z coraz większym hałasem. A tu praca jest bez zarzutu.
    Wracając do wątku głównego – czy jest jakiś sposób, żeby samemu, siedząc w domu, ocenić, czy pralka ma skręcany bęben tylko i wyłącznie na bazie jakichś informacji z internetu? Czy muszę po prostu pytać po sklepach i dzwonić po infoliniach? Nie do końca przekonuje mnie też stwierdzenie, że te pralki są teraz na tyle dobrze robione, że psujące się łożyska to rzadkość, bo wśród mojej rodziny i znajomych właśnie to jest główny powód napraw. Dlatego chyba wolałabym iść w jak najbardziej naprawialną pralkę.

Dodano po 4 [minuty]:

>>21612826
    Specem nie jestem, ale z tego, co zrozumiałam, wymiana łożysk przy zgrzewanych bębnach polega na rozcięciu bębna, bo innej opcji nie ma, prawda? A że potem trzeba to zaspawać, to nasuwa się kwestia umiejętności spawacza, ponieważ spawanie jest dość wrażliwym procesem zależnym od umiejętności i sprzętu. Więc może być taka sytuacja, że będzie to niechlujnie zrobione i za rok pralka będzie przeciekać. To są cienkie blachy, w serwisie raczej nie mają seryjnych spawarek.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21612884
    Dziękuję za chęć pomocy, też natrafiłam na ten ranking, aczkolwiek jak widać po kliknięciu w linki – wszystkie te modele są już wyprzedane, bo są stare. Więc dalej jestem w punkcie wyjścia.
  • Pomocny post
    #14 21612934
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Serwisy które biorą od klienta zbiorniki zgrzewane potrafią to zrobić porządnie i dać gwarancję na swoją pracę. Tutaj przykład pralki Beko, ale w każdej marce wygląda to tak samo: https://youtu.be/eJIP5xzYKFU?si=sKCOy57zd24xOZ28
    Jeżeli pralka nie pracuje jak odrzutowiec to zalać octem, dolać wody do połowy wysokości szyby drzwi, ustawić pranie na 90°C i na najdłuższy program i tak kilka razy. Ciekaw jestem czy ten leniwy serwisant, który był u Pani był łaskawy sprawdzić to?: https://youtu.be/0JUm341U0LU?si=CzwLpZBsiv01UTRr
    Szanowna Pani.
    Koniecznie chce Pani duży załadunek to bierze Pani jakiś model Samsung lub LG. Jeżeli zdecyduje się Pani na BSH że zgrzewanym zbiornikiem to brać to co się podoba i tyle w temacie. Innych opcji nie warto brać pod uwagę czyli jakieś Gorenje, Hisense, Amica, Sharp i tym podobne.
  • #15 21613331
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 741
    Nie rozumiem tej pogoni za pralkami z łatwo wymiennymi łożyskami.

To tak jakby kupować nowy samochód i patrzeć na możliwość oraz koszty remontu silnika.

Nie sypać za dużo proszku, nie prać butów, to łożyska wytrzymają dłużej niż pralka.
  • #16 21613340
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    @arekb81
    Już producent o to zadbał by za długo nie wytrzymały a co ciekawe tym bardziej w pralkach gdzie zespół piorący jest skręcany. Zresztą podobnie w przypadku obecnych samochodów, można chuchać i dmuchać a z racji użytych materiałów lub rozwiązań konstrukcyjnych i tak silnik się zbuntuje. Urok obecnych czasów.
  • #17 21613347
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1596
    arekb81 napisał:
    Nie rozumiem tej pogoni za pralkami z łatwo wymiennymi łożyskami.

Podpisuje się pod tym!

Tak czy inaczej większość utylizacji "nowego" sprzętu to awarie drogiej elektroniki.
  • #18 21614034
    mrice
    Moderator AGD
    AsReeX napisał:
    Tak czy inaczej większość utylizacji "nowego" sprzętu to awarie drogiej elektroniki.

Więkzosc utylizacji sprzętu to głupota użytkowników któzy dali sobie wmówić, ze nie naprawia się. I póniej się okazuje, ze taki Kolwalski przy pierwszej lepszej okazji leci po nowy sprzęt i biadoli jakie g... się dziś produkuje, a inalnie się okazuje, że moneta wpadła i zablokowała pompę bo kieszeni Grażyna nie sprawdziła :lol: ot taka mała dygresja.
  • #19 21614041
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1596
    ... lub też włączył sobie DEMO i twierdzi, że popsute :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru pralki Bosch lub Siemens z wymiennym, skręcanym bębnem, który umożliwia łatwą i tanią naprawę, np. wymianę łożysk. Użytkownik zauważa, że obecnie większość pralek na rynku posiada bęben zgrzewany, co w przypadku awarii wymaga wymiany całego modułu, co jest nieopłacalne i równa się zakupowi nowej pralki. Zwrócono uwagę, że modele z rozkręcanym zespołem piorącym są coraz rzadsze i zwykle mają wsad do 7-8 kg. Podkreślono również, że droższe modele Bosch i Siemens mają lepsze materiały i są bardziej niezawodne, a unikanie produkcji w Polsce, Rosji czy Turcji jest zalecane. Temat dotyczy więc kompromisu między trwałością, możliwością serwisu a dostępnością modeli z wymiennym bębnem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA