logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polsat Box Go i Canal+ Wideo w aplikacjach na Samsung TV 2018/2019, DNS Ubiquiti UX Wi-Fi6

24 Lip 2025 15:46 636 8
  • #1 21615845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 21615919
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    Vlipknot napisał:
    czy serwer DNS, jeżeli nie rozłącza na zasadzie

Ale co ma rozłączać? Przecież DNS nie wpływa na transmisję danych. Do tego sam protokół korzysta z transmisji pakietowej przez UDP, więc nawet same zapytania nie tworzą żadnego połączenia.
    Vlipknot napisał:
    zatrzymuje się wideo

Czyli odtwarza i się zatrzymuje, czy nigdy nawet nie zaczyna się odtwarzanie. Jeśli to pierwsze, to serwer DNS absolutnie nie ma tu nic do rzeczy, bo przecież nie bierze udziału w transmisji strumienia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21615927
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Vlipknot napisał:
    Polsat Box Go na TV Samsung 55 cali, model rocznik 2018/2019

1 opcja: bylejakość usługi/apki Polsat Box Go
    2 opcja: PPP w Samsungu...
  • #4 21615993
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21616014
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    DNS jest potrzebny, żeby znaleźć "odpowiedni serwer". Jak serwer hostujący zostanie odnaleziony, to DNS nie bierze udziału w dalszym odtwarzaniu. Oczywiście oprócz serwera ze strumieniem trzeba znaleźć cala masę innych serwerów- od certyfikatów, od logowania, od uprawnień itd. Choć one też co do zasady sa znajdowane raz. Do tego jeszcze są serwery z reklamami, śledzące, szpiegujące, ze "statystyką" i pierdyliadr podobnych. O ile samo odtworzenie filmu to kilka, góra kilkanaście kroków i sesji, to syf reklamowo śledzący to nieraz kilkaset połączeń po otwarciu jednej strony. Często jest tak, że jak zablokujesz ten syf śledzący, to strony nie działają prawidłowo.
    Co do sprawdzenia, gdzie jest problem i czy zapytania nie są blokowane po drodze, po kolei na próbę:
    - inny operator, np LTE
    - na tym operatorze
    --- cały DNS na auto
    --- proxy na Unifi, kierujace na wybrany DNS (np na szpiegowski 8.8.8.8).
    --- reczne ustawienia na kliencie, np na szpiegowski 8.8.8.8
    Potem to samo na Inea.

Dodatkowo wyłączyć wszelkie IPS, IDS, AD Block i podobne na Unifi
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21616025
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21616054
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Vlipknot napisał:
    a jak ustawiłem DNS na auto to lata wszystko.

Vlipknot napisał:
    Zbyt się przyzwyczaiłem do Adblock a w Ubiquiti ::Asus wcześniejszy, czy jakiś TP-Link, nie wspominając o Huawei w czasach LTE nie miały Adblock a w sobie.

Jak po wyłączeniu Adblock jest OK to sam już wiesz... ;-)

PPP - planowe postarzanie produktu, np aby miał problemy z apkami lub nawet usuwanie dostępnych apek, ale jak powyższe pomaga to nie ten przypadek.
  • #8 21616090
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21617029
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzania wideo w aplikacjach Polsat Box Go i Canal+ na telewizorach Samsung z roczników 2018/2019, gdzie podczas streamingu pojawia się błąd 1200 i zatrzymania obrazu, mimo że inne aplikacje streamingowe (RakutenTV, Disney+, TVP VOD, YouTube) działają poprawnie. Użytkownik korzysta z routera Ubiquiti Express UX Wi-Fi6 i testował różne serwery DNS (OpenNIC, Google, Quad9, OpenDNS) ustawione statycznie zarówno dla internetu, jak i sieci LAN, bez użycia DNS Relay. Router nie wykazuje rozłączeń ani problemów z połączeniem DNS. Wskazuje to na potencjalny problem po stronie aplikacji Polsat Box Go i Canal+, a nie infrastruktury sieciowej czy serwera DNS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA