logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Junkers do wody może działać na gaz propan-butan z butli 11 kg?

mg101 18 Gru 2005 18:42 40508 6
REKLAMA
  • #1 2095470
    mg101
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Czy możliwe jest zasilanie popularnego "junkersa", do ogrzewania wody, gazem propan-butan z butli 11 kg.
    Za wszelkie informacjie i sugestie będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2095480
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Słyszałem kiedyś rozmowę dwóch fachowców na ten temat ale jeden i drugi byli zgodni w jednym: można ale taka butla na długo nie wystarczy!
  • REKLAMA
  • #3 2095535
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    Oczywiście, że można. Wymieniasz dysze na mniejsze (do propanu) i jedziesz. Tylko taka butla to starczy Ci na góra dzień grzania (oszczędnego :) ).

Jakiś sasiad u mnie jak jeszcze nie miał zbiornika lpg to stosował jakies duże butle wielkości jak do gazów technicznych.
  • REKLAMA
  • #4 2095882
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    lopr_pol napisał:
    Tylko taka butla to starczy Ci na góra dzień grzania (oszczędnego :) ).

Fakt, że na krótko, ale bez przesady, to nie piec CO - na kilka dni wystarczy :)
  • REKLAMA
  • #5 2096032
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Miałem okazję byc w hotelu w którym ciepła woda była grzana za pomoca PG-6 z butli 11kg starczało gazu na kilka dni. Było nas 8 lokatorów do jednej łazienki. Można orientacyjnie obliczyć zużycie gazu w kg/godz.
  • Pomocny post
    #6 2096674
    misiekmisiek
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Korzystam z takiego rozwiązania juz od dłuzszego czasu. Sprawdza sie w zupełności. Butla wystercza dla 3 osobowej rodziny na minimum 2 tygodnie. Roczna eksploatacja pociąga mniejsze koszty zakupu gazu niz dzierżawa zbiornika (nie licząc konieczności zakupu gazu). Na butli 33kg ogrzejesz nawet dom, ale faktycznie 2-3 dni (zależy od jego rozmiarów i zapotrzebowania na ciepło) i problemem staje się "wyciągnięcie" butli do końca - szroni się i spada ciśnienie.
  • #7 16933644
    mariusz bydgoski
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam ja byłbym zadowolony na 2osoby dość starczyła tyle że nie zdążyłem wykorzystać bo junkers padł.

Podsumowanie tematu

✨ Zasilanie podgrzewacza wody typu Junkers gazem propan-butan z butli 11 kg jest możliwe, jednak wymaga wymiany dysz na mniejsze, dostosowane do propanu. Butla 11 kg wystarcza na krótki czas użytkowania – od kilku dni do około tygodnia, w zależności od intensywności zużycia i liczby użytkowników. W przypadku większych butli, np. 33 kg, czas pracy może się wydłużyć do kilku dni, ale pojawia się problem obniżenia ciśnienia i szronienia butli przy końcowej fazie użytkowania. Rozwiązanie to jest ekonomiczne dla małych rodzin i sprawdza się tam, gdzie brak jest instalacji gazu sieciowego lub LPG w zbiorniku. Przykładowo, w hotelu z podgrzewaczem PG-6 butla 11 kg wystarczała na kilka dni dla ośmiu osób. Wymiana dysz i odpowiednie obliczenie zużycia gazu są kluczowe dla prawidłowego działania urządzenia na propan-butan.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA