logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hotspot mobilny Windows 11 – brak internetu na telefonie mimo połączenia Wi-Fi USB

sadam57 26 Lip 2025 23:06 531 8
REKLAMA
  • #1 21617892
    sadam57
    Poziom 1  
    Może ktoś będzie wiedział. Mój komputer jest podłączony do internetu kablem (dostawca to JDMI) i internet działa na nim bez problemu. Kupiłem antenkę Wi-Fi podłączaną do USB i gdy miałem Windows 10, to ładnie działała. Mój telefon mógł korzystać z tego Wi-Fi. Zrobiłem upgrade na Windows 11. Telefony logują się do hotspotu mobilnego:

Tabela z listą 4 urządzeń podłączonych do hotspotu, z adresami IP i MAC.

Ale na telefonie mam wyświetlone, że:
    "Połączono bez internetu".
    AI: Jaki dokładnie model i producent tej antenki Wi-Fi na USB?
    Już wyrzuciłem opakowanie i nie pamiętam co na nim było. Na antence jest "Gembrid". Made in China.
    AI: Czy po aktualizacji do Windows 11 instalowałeś najnowsze sterowniki do tej antenki Wi-Fi?
    Nie instalowałem. Nawet nie pamiętam, czy jakieś instalowałem przy pierwszym użyciu. Ale dzięki za sugestię. Poszukam Gembrid i może coś znajdę.

No i znalazłem. Przykre:

Wymagania systemowe: Windows XP/Vista/7/8/10 oraz wolny port USB

Stary już jestem. Dopiero wczoraj znalazłem sterownik dla Windows 11 na stronie Gembrid, czyli [url=https://www.gmb.nl]. Głupio mi, bo wcześniej go jakoś nie zauważyłem i nawet do ich helpdesku pisałem, za co później ich przepraszałem. No ale cóż - starość. Ale hotspot znowu mi działa. W sumie był to dobry zakup. Parę lat temu 17 PLN i do dziś działa.
  • REKLAMA
  • #2 21617904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21618015
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2506
    Robiłeś jak tutaj?
    https://www.instalki.pl/demonstracje/systemow...windows-11-i-dzielic-sie-internetem-z-innymi/
    Do tego KONIECZNIE trzeba zainstalować aktualne i poprawne sterowniki BEZPOŚREDNIO ze strony producenta karty sieciowej.
    Potem możesz zrobić reset sieci.
    https://community.acer.com/pl/kb/articles/156...wienia-fabryczne-kart-sieciowych-w-windows-11

Dla mnie osobiście hotspot z komputera jest złym wyborem do "stałego" wykorzystania. Choćby zużycie energii, kiedy nie korzystasz z komputera.
    Jaki masz sprzęt od operatora? Czemu nie korzystasz z jego funkcji radiowych? Czemu jak nie ma opcji radiowej w sprzęcie operatora, to nie kupisz za 60 zł najprostszego AP? Taki AP za parę złotych i tak będzie lepiej działał niż ten tethering.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21618112
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21618126
    IC_Current
    Vlipknot napisał:
    Jak idziesz spać wyłączasz komputer PC, jak wstajesz rano włączasz? Tylko wiesz, że jak nie obciąża aż podzespołów komputera tylko pracuje w tzw trybie Idle to on bierze tyle prądu co 2 routery?

Ale do czego Ty piszesz? Włączasz komputer, żeby z niego nie korzystać tylko stworzyć AP? Czyli chcę sprawdzić pocztę na telefonie to mam uruchamiać za każdym razem komputer?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21618368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21618432
    IC_Current
    Vlipknot napisał:
    jeśli tak to nie czytaj newsów na Interii :P

Spokojnie. Zanim zaczniesz obrażać kolejne osoby, poinformuję Cię, że z parametrów energii elektrycznej to ja dyplom broniłem. Doskonale wiem ile energii co zużywa i pracujący non stop komputer wcale nie jest szczytem roztropnego użycia. Nawet jeśli pobiera 20W, jest to rocznie bezsensowne 200zł do rachunku. Więc naprawdę oszczędź sobie dziwnych komentarzy.

Dodano po 41 [minuty]:

Vlipknot napisał:
    Nie mówię o włączaniu komputera do AP

Ale o tym jest wątek.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21618786
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z systemem Windows 11, podłączony do internetu kablem od dostawcy JDMI, oraz antenkę WiFi USB marki Gembrid, która działała poprawnie na Windows 10. Po aktualizacji do Windows 11 telefon łączy się z mobilnym hotspotem WiFi utworzonym na komputerze, jednak wyświetla komunikat "Połączono bez internetu". Problem polega na braku dostępu do internetu na telefonie mimo połączenia z hotspotem. Sugerowano sprawdzenie i aktualizację sterowników antenki WiFi Gembrid pod Windows 11, ponieważ brak aktualizacji może powodować problemy z udostępnianiem internetu przez hotspot mobilny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA