logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ma ktoś plik DAMOS do ECU 06A906032HQ lub wie jak się obejść bez niego?

rafu881 27 Lip 2025 11:51 660 6
REKLAMA
  • #1 21618178
    rafu881
    Poziom 3  
    Chciałbym zapytać, czy istnieje możliwość znalezienia pliku DAMOS do sterownika 06A906032HQ. Chcę całkowicie wyłączyć w sterowniku (nie tylko przez usunięcie DTC) system SAI, zawór N249, zawór N112 oraz sondę za katalizatorem.

Mogę dostarczyć zgrany plik ze sterownika w formacie .bin
    AI: Jaka jest dokładna wersja oprogramowania (numer SW/firmware) Twojego sterownika 06A906032HQ?
    1037360648
    AI: Do jakiego samochodu (marka, model, rok produkcji, silnik) jest zamontowany ten sterownik?
    Audi A3 8L 1.8T AUQ TipTronic

Dodano po 1 godzinie 30 minutach:

Lub jest ktoś w stanie sprawdzić, czy to jest zrobione poprawnie?
    Załączniki:
    • 06A906032HQ_MOD.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21619128
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 947
    Do tego softu pasuje z grubsza DAMOS do 032HN , więc wyłączenie w/w za pomocą odpowiednich codewords, oraz modyfikacji ESKONF jest zadaniem raczej z tych prostszych :)
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 21619142
    rafu881
    Poziom 3  
    Okej, dzięki wielkie za odpowiedź. Chciałbym się czegoś z tego poduczyć, może w przyszłości coś więcej z tym zrobić, więc jakieś wskazówki byłyby miłe widziane :p
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21619186
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 947
    wszystko zostało już napisane na S4WIKI oraz NEFMOTO, nie ma sensu tego powielać.
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #5 21646096
    rafu881
    Poziom 3  
    Samodzielnie
  • REKLAMA
  • #6 21697894
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Witam!

Wskazówka jest prosta - po uprzednim szkoleniu BHP trzeba "troche" porobic na warsztacie, znac budowe i zasade dzialania silnika, dalej konkretnie w tym typie silnika. To pozwoli w duzej czesci zrozumiec dzialania programistow ktorzy zrobili program sterujacy silnikiem, jakie sa zaleznosci, co z czego wynika. Biegle interpretowac informacje diagnostyczne, bledy.
    Jak juz zaczynasz od D..py strony to jako pierwszy tips moge podpowiedziec ze zgubiles diagnoze kata w tym wszystkim, powylaczasz to co napisales wyzej i i tak woz bedzie smierdziuchem ktory przelewa wachą (dogrzewa) nieistniejacy reaktor katalityczny.

Pomoglem?
  • #7 21701240
    rafu881
    Poziom 3  
    Taka odpowiedź wcale nie pomaga, a druga sprawa — sobie z tym poradziłem, bo działanie silnika znam, własnoręcznie go remontowałem, diagnostyka katalizatora także została wyłączona, a co lepsze, nawet zrobiłem delikatnego stage'a. Tu bardziej chodziło o to, by dokopać się do tego, w jakich offsetach są dane rzeczy schowane i jakie mają „przeliczniki”. Wszystko, co potrzebowałem, znalazłem. Dodatkowe info było na S4Wiki. Zamykam temat, ponieważ jest on tu już niepotrzebny.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest plik DAMOS do sterownika silnika 06A906032HQ (Audi A3 8L 1.8T AUQ TipTronic, SW 1037360648) w celu całkowitego wyłączenia systemu SAI, zaworów N249, N112 oraz sondy za katalizatorem bez pozostawiania DTC. Do tego oprogramowania pasuje w przybliżeniu plik DAMOS do wersji 032HN, co umożliwia wyłączenie wymienionych elementów poprzez odpowiednie codewords i modyfikację ESKONF. Zaleca się zapoznanie z materiałami na S4WIKI i NEFMOTO, które zawierają szczegółowe informacje na ten temat. Wskazówki dotyczące modyfikacji obejmują konieczność znajomości budowy i działania silnika, interpretacji diagnostyki oraz zrozumienia zależności w oprogramowaniu sterownika. Wyłączenie katalizatora i powiązanych elementów może skutkować problemami z diagnostyką i emisją spalin.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA