logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chińska łódka zanętowa – wymiana pilota 6CH, różne wtyczki 2-pin vs 3-pin

zibimacho1 28 Lip 2025 22:06 423 5
REKLAMA
  • #1 21619837
    zibimacho1
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć, koledzy, wspomóżcie, proszę, poradą. Muszę wskrzesić chińską łódkę zanętową. Pilot mi wpadł na chwilę do jeziora i poległ. Po włączeniu łódka od razu kręci silniczkami, kręcąc joystickiem w różnych kierunkach, mogę co najwyżej spowolnić jeden z silniczków. Coś tam pogrzebałem, zmierzyłem i na jednym kierunku potencjometru napięcie przy wychyleniu jest połowę niższe. Myślałem, że to potencjometr, wytargałem go z płytki, ale napięcie do jednej nóżki jest już na wejściu niższe. Kupiłem już na Ali drugi pilot z odbiornikiem i oczekuję, ale tak go oglądam i nie wiem, czy dobry kupiłem. Niby 6 kanałów, łódka prosta, bez GPS, ale w nowym są po trzy piny, a wtyczki w starym na dwa. Podłączy się to bez dokupowania jeszcze czegoś? Dorzucam też zdjęcia zalanej płytki. Może ewentualnie tu coś podpowiecie, czy da radę to ożywić. Z góry dzięki, pozdrawiam.
    Płyta sterująca łódki zanętowej z widocznymi przewodami, złączami i świecącą diodą LED
    Wnętrze chińskiej łódki zanętowej z widoczną elektroniką, przewodami i pilotem
    Pilot z joystickiem i przyciskami oraz odbiornik z pinami i anteną
    Moduł odbiornika TL-2.4GR002 z pinami sygnałowymi, zasilania i anteną.

Zbliżenie na uszkodzoną płytkę PCB z zalanym kondensatorem i oznaczeniami elementów

Zalany pilot łódki zanętowej z widoczną płytką PCB i joystickiem
    Wnętrze zalanego pilota łódki zanętowej z widoczną elektroniką i baterią
    Wnętrze łódki zanętowej z odsłoniętą elektroniką i przewodami
  • REKLAMA
  • #2 21625846
    zibimacho1
    Poziom 5  
    Odebrałem dzisiaj zestaw pilota z odbiornikiem, ale nie ułatwiają azjatyccy bracia :). Żadnego schematu, oznaczeń na odbiorniku, może jakaś mądra głowa podpowie, czy da się to jakoś pożenić? Płytka wygląda trochę inaczej niż na aukcji i nawet nie wiem, gdzie się wpiąć z zasilaniem i masą z baterii :). Bo silniczki szłyby na kanały 1 i 2, a serwo do 3? Biały od włącznika tu gdzieś z zasilaniem koło 7? Tak to wygląda z bliska. Na końcu foto z jakiejś aukcji, którym się staram kierować. Tylko w opcji bez ESC, bo to zwykłe silniczki DC do 8,4 V.
    Zbliżenie na płytkę odbiornika RC z ośmioma pinami i oznaczeniem ST-CH8U01.
    Zbliżenie płytki PCB z lutowanymi pinami i ścieżkami, brak opisów złączy
    Płytka odbiornika RC z tranzystorami, kondensatorami i złączami kablowymi
    Czarny plastikowy korpus z przewodami czerwonymi i czarnymi oraz złączami elektrycznymi
    Płytka odbiornika RC 6-kanałowego z opisanymi pinami i anteną po prawej
  • REKLAMA
  • #3 21644172
    e_techman
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam,
    odbiornik z łodzi i ten zakupiony nie będą ze sobą współpracować, oryginalny to taki kombajn wszystko w jednym i zrobiony specjalnie do tego zastosowania (odbiornik+elementy wykonawcze), zestaw zakupiony to taki uniwersalny moduł sterujący, oczywiście można go wykorzystać do łodzi z dwoma silnikami, ale należałoby dołożyć do tego dwa regulatory prędkości. Możliwa jest obsługa dodatkowych funkcji (np. oświetlenia) potrzeba do tego dodatkowego modułu włącznika RC.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 21658495
    zibimacho1
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź, tego się obawiałem. To samo mi podpowiedziało AI, bo już tam uderzyłem — jak nic się nie działo w wątku 😉. Tematu jeszcze nie zamykam, spróbuję jeszcze jednej rzeczy na rympał, którą również mi podpowiedziało, jak poruszyłem temat, czy da radę wpiąć się nowymi sygnałami w starą w sygnały sterujące mostkami H. Dam znać, jak już się za to zabiorę. Pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21658762
    e_techman
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam,
    zakupiona elektroniki nie nadaje się do sprzęgnięcia z oryginalną? Nie ma tam żadnego sygnału nadającego się do bezpośredniego sterowania mostkiem H.
    Pozdr
  • #6 21687912
    zibimacho1
    Poziom 5  
    Tak, nic z tego nie będzie, sprowadziliście mnie na ziemię. Zmierzyłem jeszcze z ciekawości napięcia, jakie wychodzą z sygnałów sterujących nowego, i dają 160–330 mV. Na starym, na bramkę mosfetów, leci 3,2 V. Zaniosę stary pilot do jakiegoś fachowca, żeby go spróbował naprawić, bo to będzie teraz najlepsze wyjście.
    Dzięki za odpowiedzi, zamykam.
REKLAMA