logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewozenie ponadwymiarowych materialow samochodem z przyczepa

saskia 30 Lip 2025 03:52 1284 29
REKLAMA
  • #1 21620754
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Czy uważacie, że można przewozić np. 8-metrowe belki samochodem z przyczepą o 3-metrowej skrzyni ładunkowej?
    Chodzi o zgodne z przepisami o ruchu drogowym i bezpieczne przewiezienie takich materiałów.
    Zaznaczę, że można i tu właśnie się kłania czytanie ze zrozumieniem przepisów ruchu drogowego.
    Nie będę wyjaśniał, co i jak zrobiłem, by takie materiały przewieźć zgodnie z kodeksem drogowym i przepisami, a temat założyłem po to, by w dyskusji dojść, jak to można legalnie zrobić, bo myślę, że nie tylko tak, jak ja to zrobiłem, bo ładnych parę lat zawodowo woziłem ponadwymiarowe towary na tzw. niskopodwoziowce, ciezarowki kopalniane, koparki itp.

I prosiłbym o nie wstawianie jakichś żartów o tzw. Januszach-kaskaderach, co bezmyślnie i w niebezpieczny sposób wożą różne rzeczy niezgodnie z przepisami.
    Myślę, że ten temat wielu kierowcom mógłby pomóc nie tylko w rozumieniu przepisów ruchu drogowego, ale także w rozwiązaniu częstego dylematu przewiezienia długich lub nietypowych materiałów legalnie i w bezpieczny sposób zamiast ryzykować niewłaściwie załadowując i przewożąc takie materiały.
  • REKLAMA
  • #2 21620763
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    No pewnie że można maksymalna długość samochodu osobowego z przyczepką to ponad 18m, to dość sporo można jeszcze wykorzystać dach samochodu osobowego wiec biorąc auto osobowe 4m długość dyszel(łącznik) 1,5 i przyczepa 3m to da łączne 7,5m z tyłu może wystawać 2m z przodu 0,5m to daje razem 10m! miałeś jeszcze spory zapas i mogłeś dłuższe.
  • #3 21620772
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3328
    Tylko problem ze skręcaniem takim zestawem.
  • REKLAMA
  • #4 21621020
    saskia
    Poziom 39  
    Tak, problem ze skręcaniem, wręcz niemożliwy, ale istnieje coś, co nazywa się klonica, która umożliwia skręt takiego zestawu. Jednak bagażnik może być za słaby do zamontowania takowej (zależy, jaka waga towaru).
  • #5 21621048
    sigwa18
    Poziom 43  
    Istnieją też specjalne samochody do przewozu takich gabarytów by można to było zrobić bezpiecznie i bez kłopotów. Można sobie zbudować przyczepę lekką o długości 8m byle cały zestaw ( z samochodem ) nie przekraczał 18,75 m. A nieraz do przyczep które mają wbite w dowodzie jako SAM można zmienić jej konstrukcję bo nigdzie nie jest odnotowana jak ma wyglądać byle numer na dyszlu i zaczepie się zgadzał. Bo tylko wpisana jest masa i DMC.
  • #6 21621096
    saskia
    Poziom 39  
    Mi raczej chodzi o to, jak wykorzystać to, co kierowca ma dostępne, z ewentualną niewielką zmianą lub niewielkim dodatkowym wyposażeniem ułatwiającym przewóz dużych gabarytów towarów, tak by kierowca miał rozeznanie, jaki jest limit dla jego auta, czy auta z przyczepą.
    Każdy ma inne auto, innej ładowności i długości, inną przyczepę itd.
    Zakup długiej przyczepy na sporadyczny czy jednorazowy przewóz to przerost formy nad treścią.
  • REKLAMA
  • #7 21621361
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1731
    Witam,
    saskia napisał:
    Zakup długiej przyczepy na sporadyczny czy jednorazowy przewóz to przerost formy nad treścią.

przyczepa kłonicowa skrętna do transportu dłużyc - przecież można podzwonić po hurtowniach stali w okolicy i popytać, czy by nie przewieźli w bezpieczny i legalny sposób, jak zaznaczasz w pierwszym poście.
    Inne sposoby, to januszowanie, czyli jak wykorzystać to, co mam na podwórku, mimo, że jest ryzyko mandatu i to dość sporego.
    Ale jak chcesz dziadować/januszować i zrobić po swojemu, to ja się już nie wtrącam.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21621786
    saskia
    Poziom 39  
    Albo kupić całą firmę transportową. :-)
    Po co dziadować z jakimś wynajmem. :-)

Tak jak Paul Portelli, dla którego pracowałem, kupił sobie Spitfire'a z II wojny, ale pobliska firma remontująca samoloty nie chciała mu tego remontu zrobić, to po prostu ją kupił razem z lotniskiem. :-)

A wracając do tematu, to chodzi o znajomość i rozumienie przepisów, co można i jak można coś przewieźć, a nie o januszowanie, więc uprzejmie proszę, by trole się wypchały pierw sianem, zanim ich łapki zaswędzą do klawiatury.
  • #9 21621802
    clubber84
    Poziom 39  
    Jeśli zrobiłeś we własnym zakresie przyczepę z siodłem obrotowym na przewożony materiał oraz mogłeś taki pojazd typu SAM zarejestrować i "krokodylki" się nie doczepiły, to OK.
    I czy mógłbyś pokazać swoją konstrukcję?

Pozdrawiam
  • #10 21621869
    saskia
    Poziom 39  
    Czytales pierwszy wpis?
    Jesli nie to przeczytaj ze zrozumieniem.
  • #11 21622223
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    saskia napisał:
    Myślę, że ten temat wielu kierowcom mógłby pomóc nie tylko w rozumieniu przepisów ruchu drogowego, ale także w rozwiązaniu częstego dylematu przewiezienia długich lub nietypowych materiałów legalnie i w bezpieczny sposób zamiast ryzykować niewłaściwie załadowując i przewożąc takie materiały.

Ale nie pomoże bo nie napiszę jak to zrobiłem, bo mi nie chodzi o pomoc innym tylko o pokazanie jaki jestem mądry i inteligentny. Czytajta i podziwiajta.
  • #12 21622237
    jarewa
    Poziom 35  
    Mnie tylko zastanawia jak to jest z ciężarem, bo u mnie jeden wozi zbrojenie 12m zwykła laweta bus z przyczepa tez na osobowki, jak to możliwe że jako zestaw osobowy przewozi 3,5T kiedyś sie pytałem powiedział że legalnie ale nie wnikałem w szczegóły
  • #13 21622249
    sigwa18
    Poziom 43  
    Widzis sporo samochodow iveco daily jeździ jako DMC 3.5 t. Ale ładowność dopuszczalna wtedy to 500-600kg. A i tak ładują na nie po 3 t i jeżdżą bo konstrukcyjne iveco daily to znosi dzielnie. Jak krokodylki takich złapią i zważą to wtedy jest problem.
  • #14 21622261
    clubber84
    Poziom 39  
    saskia napisał:
    Czytales pierwszy wpis?
    Jesli nie to przeczytaj ze zrozumieniem.

Skoro kolego nie chcesz współpracować (pokazać swojej podobno "legalnej" konstrukcji do przewozu dłużyc) i do tego jeszcze masz pretensje, że ludzie opisują ci legalne sposoby, to naprawdę dziękuję za rozmowę.

Pozdrawiam
  • #15 21622315
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    Ja myślę że autor tematu liczy na rozgłos, że zaproszą go do telewizji śniadaniowej gdzie będzie mógł opowiadać jak doszedł do tego osiągnięcia, ile lat nad tym pracował itd. Będzie jak Sławosz Uznański zapraszany na spotkania z młodzieżą, że młodzież pójdzie w jego ślady i, kto wie, może ktoś kiedyś przewiezie nawet dziewięciometrową belkę?
  • #16 21622316
    saskia
    Poziom 39  
    jarewa napisał:
    Mnie tylko zastanawia jak to jest z ciężarem, bo u mnie jeden wozi zbrojenie 12m zwykła laweta bus z przyczepa tez na osobowki, jak to możliwe że jako zestaw osobowy przewozi 3,5T kiedyś sie pytałem powiedział że legalnie ale nie wnikałem w szczegóły

Lawety mają dość dużą ładowność, ale kierowca musi mieć prawo jazdy kategorii B, E.
    Lawety nie są pojazdem do przewozu osób, a do jej ciągnięcia można użyć tak osobówki, jak i busa.
  • #17 21622976
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1234
    saskia napisał:
    Czy uważacie, że można przewozić np. 8-metrowe belki samochodem z przyczepą o 3-metrowej skrzyni ładunkowej?

Najlepiej to w ogóle nie wozić takich gabarytów jak nie masz odpowiedniej przyczepki.
    W prywatnej osobówce najdłuższe co wiozłem to 3 metrowe teowniki, w dostawczaku 5 metrową drabinę na dachu.
    Jak potrzebowałem 8 metrowych belek, to mi bodajże za dwie stówki przywieźli ciężarówką i jeszcze wyładowali do wskazanego miejsca i to chyba najoptymalniejsza forma transportu - nie warto się gimnastykować z ładowaniem czegoś tak długiego na auto za tak małe oszczędności, potem leki na ból kręgosłupa drożej wychodzą, a wiem co mówię :D
  • #18 21623009
    jarewa
    Poziom 35  
    saskia napisał:
    Lawety mają dość dużą ładowność, ale kierowca musi mieć prawo jazdy kategorii B, E.

Ale to przekracza raczej busa masy całkowitej 3,5T, a chyba nie musze pisać co to oznacza w firmie?
  • #19 21623083
    sigwa18
    Poziom 43  
    B+E uprawnia cię do DMC busa 3,5 T i 3,5 DMC przyczepy. W praktyce to jakichś 2 t przyczepy. Ale razem ustawowo zestaw może mieć DMC 2x 3,5t a z Elektrykiem 4,2 T i przyczepa 3,5 t razem zestaw 7,7 tony.
  • #20 21623116
    saskia
    Poziom 39  
    >>21622976
    Nie zawsze oszczędnością są korzyści finansowe.
    A choć są firmy transportowe, to nie zawsze od razu przyjadą, a czekać kilka dni nie każdy ma czas.
    Ja np. mam ciągle taki kłopot, że trudno mi znaleźć właściwe materiały, choć w okolicy jest dużo hurtowni. Tracę na to 60% czasu przeznaczonego na zrobienie czegoś.
    Zwykle mają jakieś dla mnie dziwne materiały zastępcze (badziewne) i w każdej hurtowni to samo.
    Najgorsze jest to, że nie potrafią słuchać, co klient chce kupić, tylko wciskają mu co innego. Jakby nie rozumieli, co się do nich mówi (podobnie jak trole na forach). Jak chcę sklejkę, to wciskają mi płyty OSB, jak chcę dachówkę, to wciskają mi profile blaszane.
    Jak chcę impregnat do drewna na bazie olejnej, to wciskają mi wodny, bo ekologiczny (żadna trucizna nie jest ekologiczna).
    Mógłbym wymieniać długą listę.
    Z transportem jeszcze gorzej, bo większość firm, które wyszukiwarka pokazuje, już nie istnieje.
    To także dlatego założyłem ten temat, by inni, którzy mają podobne dylematy, przemyśleli szczegóły przepisów i poznali, co mogą sami zrobić i gdzie jest granica tego, co mogą sami zrobić, bez ryzyka łamania przepisów, bo nawet jak coś wydaje się wbrew przepisom, to jeszcze istnieje coś takiego jak oznakowania pojazdów z ponadwymiarowym towarem, jak i funkcja pilota-konwoju.
    Np. do sholowania auta wcale nie musi byc laweta, bo na zwyklych drogach, poza autostrada mozna holowac osobowke druga osobowke. Kwestia tylko wagi aut i sprawnisci hamulcow czy bedzie to hol sztywny, czy miekki oraz odpowiedniej sygnalizacji oznakowania.
  • #21 21623182
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1123
    sigwa18 napisał:
    B+E uprawnia cię do DMC busa 3,5 T i 3,5 DMC przyczepy.

Taki bardzo teoretyczny limit bo ważne jest to co ma holownik wpisane jako DMC przyczepy.
    Nie wiem czy to się zmieniło ale było jeszcze ograniczenie mówiące, że masa przyczepy hamowanej ma być nie większa niż masa pojazdu holowanego ale dla przyczepy z hamulcem sterowanym z miejsca kierowcy a z hamulcem najazdowym (bezwładnościowym) było chyba masa holownika >= masa przyczepy * 1.33. Nie wiem czy ten zapis ciągle istnieje ale nie był on w ustawie Prawo O Ruchu Drogowym ale w warunkach technicznych więc mało0 kto wiedział - łącznie z policja która sprawdzała tylko to co jest w dowodzie czyli odpowiednie DMC (nie ważyli też pojazdów ale DMC może się zgadzać a pusty holownik i pełna przyczepa mogą nie spełniać warunku podanego w masie rzeczywistej).
    Teoretycznie istnieją przyczepy z hamulcem elektrycznym czy pneumatycznym ale w Polsce takiej nie widziałem choć znalazłem jakiś dokument chyba Instytutu Motoryzacji, że badali taki system hamowania przyczepy.
    W USA są do kupienia zestawy sterujące hamowaniem przyczepy proporcjonalnie do położenia pedału hamulca w samochodzie albo proporcjonalnie do ciśnienia w przewodach hamulcowych (lepsze wyjście). Te układy maja specjalne połączenia w gnieździe przyczepy albo są też wersje radiowe bezprzewodowe.
  • #22 21623200
    saskia
    Poziom 39  
    Tu raczej nie jest istotne czy pojazd holujacy jest zaladowany czy nie, ale faktem jest ze przyczepy uzywa sie wtedy gdy towar nie miesci sie w pojezdzie, lub przekracza ladownosc pojazu, czyli w praktyce pojazd ciagnacy jest zwykle zaladowany chocby czescia ladunku.
    Z tego tez wynika max. masa przyczepy bez hamulcow bo niewiele jest aut ktorych masa wlasna jest mniejsza niz 750 kg, a i tak inne zapisy mowia o proporcjach masy pojazdu do masy przyczepy.
  • #23 21623203
    jarewa
    Poziom 35  
    stachu_l napisał:
    Teoretycznie istnieją przyczepy z hamulcem elektrycznym czy pneumatycznym ale w Polsce takiej nie widziałem choć znalazłem jakiś dokument chyba Instytutu Motoryzacji, że badali taki system hamowania przyczepy.

W Polsce tez był "Żuko-tir" :D
  • #24 21623229
    sigwa18
    Poziom 43  
    stachu_l napisał:
    sigwa18 napisał:
    B+E uprawnia cię do DMC busa 3,5 T i 3,5 DMC przyczepy.

Taki bardzo teoretyczny limit bo ważne jest to co ma holownik wpisane jako DMC przyczepy.
    Nie wiem czy to się zmieniło ale było jeszcze ograniczenie mówiące, że masa przyczepy hamowanej ma być nie większa niż masa pojazdu holowanego ale dla przyczepy z hamulcem sterowanym z miejsca kierowcy a z hamulcem najazdowym (bezwładnościowym) było chyba masa holownika >= masa przyczepy * 1.33. Nie wiem czy ten zapis ciągle istnieje ale nie był on w ustawie Prawo O Ruchu Drogowym ale w warunkach technicznych więc mało0 kto wiedział - łącznie z policja która sprawdzała tylko to co jest w dowodzie czyli odpowiednie DMC (nie ważyli też pojazdów ale DMC może się zgadzać a pusty holownik i pełna przyczepa mogą nie spełniać warunku podanego w masie rzeczywistej).
    W USA są do kupienia zestawy sterujące hamowaniem przyczepy proporcjonalnie do położenia pedału hamulca w samochodzie albo proporcjonalnie do ciśnienia w przewodach hamulcowych (lepsze wyjście). Te układy maja specjalne połączenia w gnieździe przyczepy albo są też wersje radiowe bezprzewodowe.

I właśnie wtedy DMC samochodu może być równe DMC przyczepy. Ktoś testował w Polsce taką zabudowę busa typu "TiR". Plus był taki że do 3.5 t nie ma tacho.
  • #25 21623233
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1123
    saskia napisał:
    ale faktem jest ze przyczepy uzywa sie wtedy gdy towar nie miesci sie w pojezdzie,

Ten warunek nie prowadzi do takiego wniosku:
    saskia napisał:
    czyli w praktyce pojazd ciagnacy jest zwykle zaladowany chocby czescia ladunku.

Przykład wozisz sam jachty z przystani na miejsce letniego obozu - ile towaru masz w samochodzie? Butelkę pepsi, może koło ratunkowe aby go nie wywiało z odkryto pokładowego jachtu.
    Ciągniesz busem lawetę z samochodem - czy w celu obciążenia busa przekładasz silnik z samochodu do busa?
  • #26 21623323
    saskia
    Poziom 39  
    Zgadza się i dlatego określenia DMC i dopuszczalna ładowność są istotne przy interpretacji przepisów.
    Jest wiele różnych innych określeń w przepisach, które często są mylone i źle interpretowane w całych zapisach wielu przepisów.
  • #27 21623846
    clubber84
    Poziom 39  
    Moment, zaraz...
    Twój temat dotyczy legalności przewozu dłużyc w Polsce, czy w UK?
    Bo zgłupiałem, patrząc na twój profil i ostatnie posty w innych tematach, np. w zeszłym miesiącu.
    W Polsce poza tylny obrys pojazdu, przewożony przedmiot może wystawać maks. 2m.

A teraz wróćmy do niuansów.
    Piszesz, że użyłeś przyczepy-lawety, ale czy materiał leżał na siodłach obrotowych, czy się ślizgał po przyczepie na zakrętach?
    W Polsce jak przewozisz długie przedmioty bez asysty, to albo na przyczepie kłonicowej (z siodłem obrotowym) albo na naczepie długości powierzchni ładunkowej równej lub dłuższej przewożonemu przedmiotowi - jedyne legalne sposoby.
    A jak jest w UK?

Pozdrawiam
  • #28 21624003
    saskia
    Poziom 39  
    A co ma mój profil do jakiegokolwiek tematu?

Z tyłu przyczepy może wystawać max. te 2 metry, ale nie ma nic o przodzie przyczepy.
  • #29 21624007
    clubber84
    Poziom 39  
    saskia napisał:
    A co ma moj profil do jakiegokolwiek tematu?

Bo nie wiadomo, czy chodzi ci o legalne przewożenie w Polsce, czy w UK?
    A tu i tu są różne przepisy ruchu drogowego.
  • #30 21624110
    saskia
    Poziom 39  
    No, tak w Polsce długie materialy wozi się po prawej stronie. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy legalności i bezpieczeństwa przewozu ponadwymiarowych materiałów, takich jak 8-metrowe belki, samochodem osobowym z przyczepą o długości 3 metrów. Maksymalna długość zestawu samochód osobowy plus przyczepa może wynosić ponad 18 metrów, przy czym dozwolone jest wystawanie ładunku z tyłu do 2 metrów i z przodu do 0,5 metra. Problematyczne jest skręcanie takim zestawem, które można ułatwić stosując przyczepę kłonicową z siodłem obrotowym, choć montaż takiego rozwiązania zależy od nośności bagażnika. Istnieje możliwość budowy lekkiej przyczepy o długości 8 metrów, pod warunkiem, że cały zestaw nie przekracza 18,75 m długości i spełnia wymogi DMC (dopuszczalnej masy całkowitej). W Polsce obowiązują przepisy ograniczające masę przyczepy względem masy pojazdu holującego, a kierowca musi posiadać odpowiednie uprawnienia (kategoria B+E) do prowadzenia zestawu. W praktyce często stosuje się samochody dostawcze typu Iveco Daily o DMC 3,5 tony, które są przeciążane, co jest niezgodne z przepisami i grozi mandatami. Legalny przewóz dłużyc wymaga znajomości przepisów, stosowania odpowiedniego sprzętu (np. przyczep kłonicowych) oraz uwzględnienia ograniczeń dotyczących długości, masy i sposobu mocowania ładunku. Alternatywnie, dla sporadycznych przewozów, bardziej opłacalne i bezpieczne jest skorzystanie z usług firm transportowych dysponujących specjalistycznym sprzętem. W dyskusji podkreślono także problemy z dostępnością odpowiednich materiałów i usług transportowych oraz konieczność czytania i rozumienia przepisów ruchu drogowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA