logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszczelnianie kolanka harmonijkowego WC – czy silikon wystarczy, czy potrzebna uszczelka?

rampac 31 Lip 2025 15:43 495 3
REKLAMA
  • #1 21622287
    rampac
    Poziom 2  
    Mam problem. Mianowicie rozczelniło mi się kolanko to harmonijkowe przy wejściu do ściany. Stary silikon po prostu się rozleciał.
    Gdy jest odkręcony główny zawór wody, od razu cieknie woda. Przy czym, jak zaworek od wężyka, przez który nalewa się woda do syfonu, jest zakręcony, to i tak słyszę, że woda leci... Sam sedes już zamontowałem na nowo i uszczelniłem silikonem. I teraz pytanie moje brzmi: czy jak rozmontuję to kolanko, to czy ta cała woda, która jest w sedesie, nie wyleje mi się na łazienkę i czy sam silikon wystarczy, czy dokupić jakąś nakładkę doszczelniającą?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21622336
    rampac
    Poziom 2  
    Z tego co widzę, to tam jest tylko silikonu naładowane. Nie wyjmowałem tego kolanka ze ściany, bo nie wiem, czego się spodziewać, chodzi o ogrom wody.

Dodano po 1 [minuty]:

Dokładnie takie kolanko mam
  • #4 21622354
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    Trzeba kupić nowe w takim przypadku jeżeli nie ma tej uszczelki. Do tego jest uszkodzony zawór napełniający skoro woda leci do przelania: https://www.ceneo.pl/60827444
    Dopóki nie naciśniesz guzika od zawory spustowego woda Ci nie wypłynie z tyłu muszli.
    Po zakręceniu zaworu w ścianie słyszysz, i widzisz że spłuczka się napełnia wodą?
REKLAMA