logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekranowanie ściany folią aluminiową 0,1-0,2mm – jak kleić i łączyć pasy?

Janeke 01 Sie 2025 14:32 483 2
REKLAMA
  • #1 21623133
    Janeke
    Poziom 5  
    Witam. Jak najmniejszym kosztem wykonać ekranowanie ściany? Malowałem farbą ekranującą z paskami miedzianymi. Ale podobno w miarę gruba folia aluminiowa działa lepiej. Czym najlepiej przykleić folię aluminiową? I jak łączyć te pasy, żeby przewodziło z jednego na następny? (Planuję kupić folię aluminiową w rolce o szerokości 1 m i grubości 0,1–0,2 mm). Zastanawiam się nad klejem do tapet i na tę folię tapetą. Może na łączenia taki pasek miedziany by wystarczył? Mam też grafit w proszku, dodawałem do farby, żeby lepiej przewodziło. Tylko dużo zostaje na dnie wiaderka przy mieszaniu. Może by tak dać ten grafit do jakiegoś tynku do nakładania wałkiem? Tylko nie wiem, czy to ma sens.
  • REKLAMA
  • #2 21623188
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4296
    Jaki ma być cel ekranowania, samouspokojenie czy realne chronienie, przed czym?
    Jeżeli ekranowanie ma być skuteczne; musisz zbudować klatkę Faradaya, ekranując nie tylko ściany ale również sufit i podłogę.
  • #3 21623201
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 738
    Masz przykładową folię ekranującą
    https://www.3mpolska.pl/3M/pl_PL/p/dc/v000062611/
    Wiele firm oferuje folie do ekranowania pomieszczeń.
    Poczytaj w instrukcji o sposobie użycia.
    Łącznie z ew. klejem przewodzącym, choć to niekoniecznie, bo sama pojemność w zakresie mikrofalowym już stanowi właściwe zwarcie.
REKLAMA